Αλλεργίες: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σε ανησυχήσουν

Οι αλλεργίες είναι για πολλούς από εμάς άρρηκτα συνδεδεμένες με την άνοιξη. Και όχι άδικα, αφού η πλειοψηφία των ατόμων που είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες πραγματικά ταλαιπωρούνται κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Μια αλλεργία αποτελεί μια μη αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες που στην πραγματικότητα δεν είναι επικίνδυνες για αυτόν. Οι αλλεργιογόνες αυτές ουσίες μπαίνουν στον οργανισμό είτε με απλή δερματική επαφή είτε μέσω της αναπνοής.

H εμφάνιση αλλεργίας παρουσιάζει

αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Οι εαρινές αλλεργίες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες. Βήχας, καταρροή, φτέρνισμα και συνάχι ταλαιπωρούν για μέρες τους ασθενείς, αφού έρθουν σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Εκτός, όμως, από την αλλεργική ρινίτιδα που είναι και η πιο συχνή μορφή αλλεργίας, υπάρχουν κι άλλα είδη αλλεργιών.

Ποια είναι τα είδη των αλλεργιών και ποια τα συμπτώματά τους

Οι αλλεργίες μπορεί να είναι τροφικές, δερματικές, αναπνευστικές, φαρμακευτικές, σε υμενόπτερα ή να αφορούν αλλεργικό σοκ.

Η τροφική αλλεργία μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση κάποιας συγκεκριμένης τροφής.

Η αναπνευστική αλλεργία εκδηλώνεται με αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Η δερματική αλλεργία εκδηλώνεται με σημάδια στο σώμα.

Η φαρμακευτική αλλεργία εκδηλώνεται μετά από λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως αντιβιώσεις και αναλγητικά.

Η αλλεργία σε υμενόπτερα είναι η αντίδραση στις μέλισσες και τις σφήκες.

Το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι απόρροια αλλεργικής αντίδρασης σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα εντόμου και είναι η πιο επικίνδυνη για τη ζωή μορφή αλλεργίας, καθώς επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος.

Τα συμπτώματα των αλλεργιών εκδηλώνονται μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που το άτομο θα έρθει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι η φαγούρα, το πρήξιμο, το εξάνθημα, η ρινίτιδα, το κοκκίνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, η δερματίτιδα, η διάρροια, ο εμετός, η επιπεφυκίτιδα, η ζαλάδα και η απώλεια συνείδησης.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι είτε πιο ήπια είτε πιο έντονα και σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε γιατρό και να λάβεις την αγωγή που θα σου δώσει, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επιπλοκών. Αν γνωρίζεις ότι έχεις αλλεργία σε κάτι, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου και να ενημερώσεις τους οικείους σου για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση αλλεργικού σοκ.

Ο κατάλληλος γιατρός για να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να αντιμετωπίσεις μια αλλεργία είναι ο πνευμονολόγος και ο αλλεργιολόγος. Για να αναγνωριστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο θα πρέπει να περάσεις από μία σειρά αλλεργικών τεστ που κάνει ο εξειδικευμένος αλλεργιολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα