Αυτή είναι η πρώτη στον κόσμο εργαστηριακά κατασκευασμένη μπριζόλα rib-eye

Δύο χρόνια μετά τα αποκαλυπτήρια της πρώτης εργαστηριακά κατασκευασμένης μπριζόλας, η ισραηλινή Aleph Farms επιστρέφει στο προσκήνιο με ένα πιο πολύπλοκο κομμάτι, ένα rib-eye, και ισχυρίζεται πλέον ότι μπορεί να φτιάξει οποιονδήποτε τύπο κρέατος χάριν σε μια καινοτόμο τεχνολογία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης.

Στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρονται τα εξής:

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνολογία 3D printing, η δική μας τεχνολογία αφορά τη βιοεκτύπωση ζωντανών κυττάρων που στη συνέχεια τοποθετούνται σε θερμοκοιτίδα για να αναπτυχθούν, να διαφοροποιηθούν και να αλληλεπιδράσουν

μεταξύ τους έτσι ώστε να αποκτήσουν την υφή και την ποιότητα μιας πραγματικής μπριζόλας. Το σύστημα, μας επιτρέπει τη διάχυση των θρεπτικών ουσιών σε όλο τον ιστό και προσδίδει παρόμοιο σχήμα και δομή με αυτό που συναντάμε στα ζώα πριν και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όπως αναφέρει το Techgear, η εργαστηριακή δημιουργία κρέατος έχει εξελιχθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και ήδη η Σιγκαπούρη έχει επιτρέψει την πώληση “καλλιεργημένου κοτόπουλου” στα καταστήματα. Με την τεχνολογία της Aleph Farms θα μπορέσει να δοθεί λύση και για τη δημιουργία διαφορετικών κομματιών, όπως τα έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές από τα ζώα, και μάλιστα με τη δυνατότητα ρύθμισης των θρεπτικών συστατικών (π.χ. ποσοστό λίπους, κολλαγόνου).

Ο CEO της Aleph Farms, κ. Didier Toubier, δήλωσε σε συνέντευξη του στη The Washington Post:

Με τα μοσχάρια, η ράτσα παίζει μεν σημαντικό ρόλο, αλλά η ποιότητα εξαρτάται σημαντικά από την τροφή τους. Το κρέας που καλλιεργούμε ακολουθεί μια παρόμοια φιλοσοφία. Μπορούμε να ελέγξουμε πλήρως τη διαδικασία της καλλιέργειας και να σχεδιάσουμε το κρέας για συγκεκριμένη αγορά, προσαρμόζοντας τα επίπεδα κολλαγόνου, συνδετικών ιστών και λίπους ανάλογα με την περίσταση.

Μέχρι σήμερα μόνο η Σιγκαπούρη έχει δώσει την έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου κρέατος, αλλά φαίνεται ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Περισσότερες μπριζόλες από 3D εκτυπωτή

Σημειώνεται, πως την ίδια ώρα και η νεοφυής εταιρία Redefine Meat πειραματίζεται με 3D εκτυπωτές για να φτιάξει συνθετικό κρέας φυτικής προέλευσης. Από τον εκτυπωτή βγαίνει μια ερυθρόλευκη μάζα, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές περιέχει λίπος, μυϊκή δομή και αίμα. Και τα τρία συστατικά ωστόσο έχουν αποκλειστικά φυτική βάση. Για αυτή τη μπριζόλα δεν χρειάστηκε να σφαγιασθεί κάποιο ζώο.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρίας Εσχάρ Μπεν-Σιτρίτ εξηγεί: «Στόχος μας είναι ένας εκτυπωτής να αντικαταστήσει μια αγελάδα και να παράγει 250 κιλά κρέας κάθε μέρα. Δεν βλέπω το λόγο γιατί το προϊόν μας να μην καταναλώνεται σε ολόκληρη τη γη. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με την κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Έτσι μπορούμε να την καταπολεμήσουμε. Και παράλληλα να δώσουμε στην ανθρωπότητα ένα πιο υγιεινό φαγητό».

Αναπάντητο το ερώτημα για τη γεύση

Η αφετηρία της Redefine Meat μοιάζει σχετικά απλή. Στον εκτυπωτή αναμειγνύονται, μεταξύ άλλων, φυτικές πρωτεΐνες, λίπος και νερό δημιουργώντας ένα υποκατάστατο κρέατος, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι, είναι γευστικό. Ο Αλεξέι Τόμσοφ είναι υπεύθυνος της εταιρίας για το μείγμα των συστατικών: «Αναλύουμε τα συστατικά αυτά που κάνουν τέλειο ένα steak. Και μετά σκεφτόμαστε πως θα το φτιάξουμε σε συνθετική βάση. Τρία είναι τα κύρια συστατικά: μυϊκή δομή, αίμα και λίπος. Αυτά προσπαθούμε να κατασκευάσουμε για να έχουμε μια τέλεια, όμορφη μπριζόλα».

Το κρίσιμο ερώτημα αφορά ωστόσο τη γεύση. Η ισραηλινή εταιρία δεν έδωσε, πάντως, στον ανταποκριτή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Τελ Aβίβ να δοκιμάσει. Ο επικεφαλής της Redefine Meat παραδέχεται ωστόσο ότι η γεύση θα πρέπει να βελτιωθεί και προσθέτει ότι βόειο κρέας στη μορφή που το γνωρίζουμε υπάρχει εδώ και περίπου 10.000 χρόνια, ενώ οι προσπάθειες δημιουργίας συνθετικού κρέατος ξεκινούν μόλις τώρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα