"Sonosurgery": Η θεραπεία για τις επίμονες τενοντίτιδες

Παθήσεις όπως το “tennis elbow” (επικονδυλίτιδα αγκώνα), η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου, οι τενοντίτιδες στον επιγονατιδικό τένοντα και τον αχίλλειο τένοντα απασχολούν ένα πολύ μεγάλο αριθμό αθλουμένων αλλά και γενικού πληθυσμού επηρεάζοντας την καθημερινότητα και περιορίζοντας τις δραστηριότητες. Εκτιμάται πως στη χώρα μας πάσχουν, σε ετήσια βάση, 130 ως 150 χιλιάδες άτομα!

Ο Χρήστος Θανασάς, MD, MSc, FEBOT Ορθοπεδικός Χειρουργός, Επιμελητής Α’, Α’ Ορθοπεδικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρουμε.

Το βασικό σύμπτωμα στις τενοντίτιδες είναι ο πόνος που μας αναγκάζει να σταματήσουμε μια αθλητική δραστηριότητα που μας ευχαριστεί και μπορεί να επηρεάζει την καθημερινότητα μας (εργασία, οδήγηση, περπάτημα, χρήση σκαλοπατιών κ.α).

Η αρχική αντιμετώπιση είναι η ανάπαυση, η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών, η φυσικοθεραπεία και οι νάρθηκες. Παρόλα αυτά όμως, επειδή οι τένοντες έχουν φτωχή αιμάτωση, η επούλωση των βλαβών τους είναι μερικές φορές προβληματική. Αν μάλιστα παρέλθει ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών τότε η δυνατότητα του τένοντα να επιδιορθωθεί γίνεται ακόμα πιο δυσχερής. Γι’ αυτό τον λόγο δεν την λέμε πια «τενοντίτιδα», όπως την λέγαμε αρχικά, αλλά την ονομάζουμε «τενοντοπάθεια» και αποκτά πια χρόνια ή μόνιμα χαρακτηριστικά.

Οι αιτίες των τενοντοπαθειών είναι πολλές, αλλά οι βασικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι δύο: η υπερβολική καταπόνηση του τένοντα και η ηλικία (πιο συχνές 30-60 ετών).

Για την αντιμετώπιση των δύσκολων και επίμονων περιπτώσεων τενοντοπαθειών αναπτύχθηκε τα τελευταία έτη μια νέα χειρουργική τεχνική που ονομάζεται Sonosurgery. Με τον όρο “Sonosurgery” που μεταφράζεται ως «Υπερηχοχειρουργική» εννοούμε επεμβάσεις ελάχιστης παρεμβατικότητας που διενεργεί ο εκπαιδευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός με την καθοδήγηση του υπερήχου και την χρήση κατάλληλων μικροεργαλείων. Μπορούμε να καθαρίσουμε τον τένοντα από τον παθολογικό ιστό που προκαλεί τα συμπτώματα με ασφάλεια και ακρίβεια.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με Sonosurgery:

Τενοντοπάθεια Αχιλλείου Τενοντοπάθεια Επιγονατιδικού (“jumper’s knee”) Επικονδυλίτιδα Αγκώνα (“tennis elbow”) Τενοντοπάθεια Ώμου Ασβεστοποιός Τενοντοπάθεια ‘Ώμου Απονευρωσίτιδα πτέρνας (άκανθα) Τροχαντηρίτιδα Ισχίου

Πλεονεκτήματα της μεθόδου Sonosurgery:

Υψηλά ποσοστά επιτυχίας Ανώδυνη μέθοδος, υπό τοπική αναισθησία Δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο Μέγιστη ακρίβεια λόγω της υπερηχογραφικής παρακολούθησης Μικρές ή καθόλου χειρουργικές τομές Ταχεία αποκατάσταση

Στόχος της τεχνικής Sonosurgery για τις τενοντοπάθειες είναι να επιδιορθώσουμε τον τένοντα, να αντιμετωπισθεί ο πόνος και επιτρέψουμε στον ασθενή να επιστρέψει στο επίπεδο δραστηριότητας που είχε πριν εμφανιστεί η τενοντοπάθεια που τον ταλαιπωρεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα