Patros: Οι Γερμανοί επενδύουν στην ελληνική φέτα – Εξαγορά στον Βόλο

Μια σημαντική εξαγορά – αν και μειοψηφικού ποσοστού - πραγματοποιήθηκε λίγο πριν κλείσει το 2018 και έγινε γνωστή αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για την εξαγορά του 25% της Greek Family Farm – Κτηνοτροφική Μαγνησίας Συνεργαζόμενες Εκμεταλλεύσεις Α.Ε. απο την γερμανική Hochland όπου διαθέτει στην τοπική αγορά το σήμα Patros το οποίο κατάφερε να χτίσει και να το κάνει συνώνυμο της φέτας εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Η Hochland, η οποία ήταν ανάμεσα στους πολέμιους της κατοχύρωσης της φέτας ως ελληνικό προϊόν την περίοδο που

το θέμα συζητούνταν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 παράγοντας λευκό τυρί από αγελαδινό γάλο να χτίζει το brand Patros και στην συνέχεια προχώρησε και στην παραγωγή φέτας μέσω Ελλήνων συνεργατών. Παλαιότερα είχε συνεργαστεί με τις MΕΒΓΑΛ και Κολιός ενώ από το 2015 συνεργάτης είναι η Greek Family Farm, στον Αλμυρό Μαγνησίας, στην οποία απέκτησε το μειοψηφικό ποσοστό.

Οι δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσαν το τίμημα της εξαγοράς η οποία εκκρεμεί να εγκριθεί από την γερμανική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι η Hochland, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Nielsen, είναι leader στην αγορά των λευκών στην αγορά της Γερμανίας με ποσοστό της τάξης του 17%, μία αγορά όπου κυριαρχούν τα private laber κυρίως των εκπωτικών σούπερ μάρκετ (Lidl, Aldi κ.α.).

Ιστορία 92 ετών

Για να δώσουμε μία τάξη μεγεθών η Hochland, που έχει ιστορία 92 ετών, είχε το 2017 πωλήσεις ύψους 1,45 δισ. ευρώ και απασχολεί σε παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες περίπου 5.000 άτομα από τα οποία μόνο τα 1.800 είναι στην Γερμανία. Αντίστοιχα η Greek Family Farm η οποία δημιουργήθηκε μόλις το 2000 παρουσίασε το 2017 πωλήσεις ύψους 19,45 εκατ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με το 2016 ενώ τα προ φόρων κέρδη εκτοξεύθηκαν από τα 119,7 χιλ. ευρώ το 2016 σε 955 χιλ. ευρώ το 2017. Σύμφωνα με την διοίκηση η εταιρεία θα εμφανίσει θετική πορεία και το 2018.

Σε επικοινωνία που είχε με την εταιρεία το News24/7 σημείωσαν ως θετική εξέλιξη την είσοδο της Hochland στο μετοχικό της κεφάλαιο τόσο για τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία που θα προσφέρει όσο και για τις αγορές που θα ανοίξει για την ελληνική επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της Greek Family Farm κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού και είναι leader στην παραγωγή βιολογική φέτας με ποσοστό άνω του 50%. Η εταιρεία διαθέτει καθετοποιήμενη μονάδα στον Αλμυρό στην οποία απασχολούνται 64 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα