Ob-La-Di, Ob-La-Da: Ο McCartney λύνει την παρεξήγηση για τη διαμάχη με τον Lennon

Η μουσικοσυνθετική συνεργασία John Lennon - Paul McCartney αποτέλεσε πρότυπο για πολλά συγκροτήματα που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τη μιμηθούν και πρόσφερε τα πολυάριθμα αριστουργήματα της βρετανικής μπάντας που ακούγονται παντού μέχρι σήμερα.

Ένα από τα διασημότερα έργα των Beatles, για το οποίο πολλοί φαν της μπάντας ξέρουν ότι

οι δυο τους διαφώνησαν έντονα, είναι το τραγούδι Ob-La-Di, Ob-La-Da, που έγραψε ο McCartney και περιλαμβάνεται στο περίφημο White Album που κυκλοφόρησε το 1968.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό των ΗΠΑ, ο sir Paul ρωτήθηκε αν άρεσε αυτό το τραγούδι στον Lennon, μιας και οι φήμες έλεγαν οτι είχαν έρθει σε ρήξη μεταξύ τους.

Ο McCartney απάντησε: "Οχι, στον John άρεσε πολύ αυτό το τραγούδι! Το έγραψα εγώ, αλλά αυτό που πάντα λάτρευα είναι η εισαγωγή στο πιάνο, που την έγραψε ο John. Eκείνο τον καιρό, ο George Harrison, ο Ringo Starr κι εγώ ήμασταν στο στούντιο και λιώναμε δουλεύοντας το τραγούδι, αλλά ο Lennon είχε αργήσει και πάλι και είχαμε εκνευριστεί. Όταν έφτασε, όμως, κάθισε κατευθείαν στο πιάνο κι έπαιξε την εισαγωγή, και τον ακολουθήσαμε. ΄Αυτό είναι, αυτό χρειαζόταν το τραγούδι!΄ φωνάξαμε όλοι."

Το τραγούδι, όπως και τα περισσότερα του αριστουργηματικού άλμπουμ, γράφτηκε καθώς η μπάντα βρισκόταν σε ταξίδι στην Ινδία το 1968.

"Βγαίναμε σε κλαμπ έως αργά τη νύχτα, πίναμε, χορεύαμε, τρώγαμε κι έγώ είχα έναν φίλο Αφρικανό, τον Jimmy Scott, που μιλούσε σαν φιλόσοφος" είπε ο McCartney. "Συνήθιζε να λέει "‘Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, bra’ και ήταν η έμπνευση για να γράψω τους στίχους. Είχαμε πάει να δούμε υπαίθριο σινεμά σ' ένα χωριό, μαζί με όλους τους κατοίκους. Θυμάμαι να περπατάω σ' ένα μονοπάτι μέσα στη ζούγκλα με την κιθάρα μου, παίζοντας τον πρώτο στίχο του τραγουδιού".

Ο ΜcCartney μάλιστα αργότερα έστειλε επιταγή στον Scott, αναγνωρίζοντας ότι η δημιουργία του βασίστηκε σ' αυτή την φράση-κλειδί.

Το τραγούδι έχει επιρροές ska και διηγείται την ιστορία του Desmond (συνηθισμένο όνομα στην Καραϊβική) που έχει καρότσι σε λαϊκή αγορά, και της Molly, που τραγουδά σε μπάντα. Γνωρίζονται, αγαπιούνται, κάνουν παιδιά και απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής κάθε μέρα.

Ουσιαστικά διαφωνία για το τραγούδι, λοιπόν, δεν υπήρξε. O Lennon είχε απλώς εκνευριστεί, επειδή χρειάστηκαν συνολικά 42 ώρες στο στούντιο μόνο για την ηχογράφηση του συγκεκριμένου κομματιού.

Όπως είχε πει σε συνέντευξή του το 1980, ένιωθε πίεση όσο ήταν στους Beatles την ώρα που προσπαθούσε να ζήσει οικογενειακές στιγμές με την τότε σύζυγό του Cynthia και τον γιο του Julian (για τον οποίο άλλωστε γράφτηκε και το περίφημο Hey Jude από τον McCartney).

Δηλαδή, όπως ο Desmond και η Molly του τραγουδιού...

Keywords
Τυχαία Θέματα