O τοίχος της ελπίδας στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπαγκλαντές

Στις αρχές του 2020, ένα μικρό έργο τέχνης ξεκίνησε να φτιάχνεται στον τοίχο ενός νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπαγκλαντές. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο τέχνης για να γιορτάσουμε τα παιδιά που θα έβγαιναν υγιή από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένα χρόνο μετά, αυτός ο τοίχος έχει γίνει φάρος ελπίδας.

Σε αυτή την περίοδο της πανδημίας, με τον πανικό, τον φόβο και την απομόνωσή, τους περιορισμούς, τις μάσκες και τις αποστάσεις … ένα πράγμα μπορεί να ξεχάσουμε:

Ότι η γη συνεχίσει να γυρίζει.

Ναι, η COVID-19 είναι η πιο σοβαρή πανδημία της εποχής μας. Αλλά για μένα είναι σημαντικό να σκέφτομαι ότι η ζωή συνεχίζεται. Και ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτός από τις δράσεις τους κατά της COVID-19, εξακολουθούν να παρέχουν σημαντική υγειονομική περίθαλψη σε κοινότητες που πλήττονται από κρίσεις σε όλο τον κόσμο.

Η κρίση των προσφύγων Ροχίνγκια

Ο φόβος της COVID-19 σκεπάζει κάποιες φορές ακόμη και την θετική επίδραση που μπορεί να έχουν οι δράσεις των ομάδων μας στη ζωή των ανθρώπων που πλήττονται από διάφορες κρίσεις.

Θέλω λοιπόν να σας μιλήσω για μια τέτοια θετική ιστορία.

Θέλω να μιλήσω για ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην περιοχή Goyalmara του Μπαγκλαντές, στην άκρη του μεγαλύτερου καταυλισμού προσφύγων στον πλανήτη. Πριν από τρία χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν εκεί μια επείγουσα δράση για την κρίση των προσφύγων Ροχίνγκια.

Η βία που δέχτηκε η μειονότητα των Ροχίνγκια από τις αρχές της Μιανμάρ ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να φτάσουν στο Μπαγκλαντές.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια βρέθηκαν να ζουν σε συνθήκες υπερσυνωστισμού στην περιοχή του Cox's Bazar. Για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αυτής της εξαιρετικά ευάλωτης κοινότητας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν δύο νοσοκομεία, τρία κέντρα υγείας, τρία κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και άλλες πολλές υπηρεσίες υγείας που σώζουν ζωές.

Αποτυπώματα

Ως σύμβολο ελπίδας και επιτυχημένης δουλειάς του προσωπικού μας στην παιδιατρική μονάδα εντατικής φροντίδας του νοσοκομείου, αποφασίσαμε να αφήνουμε ένα σημάδι στον τοίχο για κάθε νεογέννητο που επέζησε από μία δύσκολη κατάσταση. Το σημάδι αυτό θα ήταν ένα αποτύπωμα ποδιού. Ένα για κάθε παιδί που πήγαινε σπίτι του.

Παρακολουθώ αυτόν τον τοίχο εδώ και μερικά χρόνια και μοιράζομαι νέες φωτογραφίες με όλη την ομάδα.

Στην αρχή, υπήρχαν 12 αποτυπώματα, λίγο καιρό αργότερα ήταν πάνω από 50. Τα ίχνη εξακολουθούν να αφήνονται πάνω στον τοίχο.

Όπως μπορείτε να δείτε από αυτήν τη φωτογραφία, τώρα πια υπάρχουν εκατοντάδες. Εκατοντάδες μικροσκοπικά ποδαράκια που δείχνουν την επιτυχία της μαιευτικής μας κλινικής.

Έτσι, καθώς ο κόσμος μας περιστρέφεται στη δίνη της COVID-19, γεμάτος αγωνία και χαμένες ευκαιρίες… πάρτε μια ανάσα και θυμηθείτε αυτήν την εικόνα. Η ανάμνηση των παιδιών που έχουν ξεπεράσει το πρώτο τους εμπόδιο στη ζωή, με τη βοήθεια και την αφοσίωση του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Μπαγκλαντές. Με κάθε νέο αποτύπωμα στον τοίχο, αφήνουν λίγη ελπίδα και ευτυχία σε έναν κόσμο όπου αυτά τα συναισθήματα ξεχνιούνται.

Ακόμα και στη σκιά της COVID-19, μπορούμε να γιορτάζουμε μία νέα ζωή που τα καταφέρνει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια διεθνούς δράσης σε εστίες πολέμου, σε χώρες που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, σε περιοχές που μαστίζονται από επιδημίες και σε ζώνες όπου ζουν εκτοπισμένοι πληθυσμοί. Παραμένουν ένας από τους βασικότερους παρόχους ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές. Εκεί λειτουργούν τρία νοσοκομεία, τρία κέντρα υγείας, ένα ιατρείο, δύο εξειδικευμένες κλινικές και τέσσερες δομές αντιμετώπισης επιδημιών. Το 2019 διένειμαν 388 εκ. λίτρα πόσιμου νερού, πραγματοποίησαν 556.300 ιατρικές επισκέψεις, 27.700 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας, ενώ βοήθησαν σε 3.400 τοκετούς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα