Lockdown: Η εβδομάδα που θα κρίνει τα Χριστούγεννα- 2 σταθμοί για δημοτικά και εμπορικά

Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα εξόδου από το lockdown, αν και είναι πλέον δεδομένο ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς οι ΜΕΘ εξακολουθούν να ασφυκτιούν ιδίως στη Θεσσαλονίκη και ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό ήταν και το Σάββατο και την Κυριακή τριψήφιος.

Η μικρή μείωση των κρουσμάτων εξάλλου, οφείλεται

μέχρι στιγμής στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ λόγω lockdown. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα όμως ειδικοί και κυβέρνηση προσδοκούν και ελπίζουν ότι θα φανούν αποτελέσματα των αυστηρών μέτρων.

Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι και η κρίσιμη για το σχεδιασμό της σταδιακής εξόδου, με την ελπίδα τα Χριστούγεννα να μπορέσει να κινηθεί έστω η αγορά, αν και είναι δεδομένο ότι εφέτος θα κάνουμε γιορτές με μάσκα και με πολλούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και χρονικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, ενώ θεωρείται απίθανο να ανοίξουν μπαρ και νυχτερινά κέντρα. Το ρεβεγιόν με άλλα λόγια, θα είναι εφέτος πολύ διαφορετικό.

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και το Σάββατο, ενώ σήμερα θα υπάρξει νεότερη εκτίμηση από τους ειδικούς, οι οποίοι δεν εξετάζουν μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά κυρίως των νοσηλειών και διασωληνώσεων και βεβαίως τον τραγικό απολογισμό θανάτων.

Πάντως ήδη στην κυβέρνηση έχουν εκπονήσει ένα βασικό σχεδιασμό για έξοδο από το lockdown σε τρεις φάσεις, με τις ημερομηνίες κάθε βήματος όμως να εξαρτώνται φυσικά από τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

Στην πρώτη φάση θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, που ήταν και τα τελευταία που έκλεισαν. Η πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η 7η Δεκεμβρίου.

Γυμνάσια και Λύκεια που είχαν κλείσει νωρίτερα, θα ανοίξουν αργότερα, στη δεύτερη φάση μαζί με το λιανεμπόριο. Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων είναι η 14η Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν πρώτα τα καταστήματα παιχνιδιών και τα καταστήματα με εποχικά είδη, αν και αυτό φυσικά κρύβει και “παγίδες”.

Η τρίτη φάση θα ξεκινήσει -πάντα καλώς εχόντων των πραγμάτων- κυριολεκτικά παραμονές Χριστουγέννων, όπως όμως αναφέρθηκε θα ανοίξουν από την εστίαση μόνο εστιατόρια και καφέ, και πάλι με ωράριο, μόνο για καθήμενους και με τήρηση αποστάσεων και περιορισμό ατόμων.

Ενδεικτικό άλλωστε της σοβαρότητας του δεύτερου κύματος κορονοϊού είναι το γεγονός ότι ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Ευρώπη, παρότρυνε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με... πικ νικ σε πάρκο. Το ζήτημα με τα Χριστούγεννα βεβαίως δεν είναι μόνο ο συνωστισμός σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, αλλά και ότι είναι μία οικογενειακή γιορτή, με τον κίνδυνο να μεταδώσουν τα νεότερα μέλη της οικογένειας τον κορονοϊό στους μεγαλύτερους. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη να προειδοποιήσει ότι όπως και το εφετινό Πάσχα έτσι και αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, κατά την... αγαπημένη ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δηλαδή μακρια από τους αγαπημένους μας. Αλλά έχει ήδη διαμηνύσει πως θα είναι Χριστούγεννα με πολλούς περιορισμούς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα