Joker: Η DC ξαναγράφει την ιστορία του, εμπνευσμένη από τον Γιόακιν Φίνιξ

Η ταινία «Joker» με πρωταγωνιστή τον Γιόακιν Φίνιξ ήταν αδιαμφισβήτητα η πιο πολυσυζητημένη ταινία του 2019. Όχι μόνο κατάφερε να σπάσει τα ταμεία αλλά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων γύρω από το περιεχόμενο της και κατά πόσο κρίνεται κατάλληλο για ανήλικους θεατές. Στη χώρα μας μάλιστα προκλήθηκε σάλος όταν αστυνομικοί -κατόπιν εντολής εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού- πραγματοποίησαν εφόδους σε κινηματογράφους των Αθηνών για να ελέγξουν εάν υπάρχουν στη αίθουσα σινεφίλ που δεν πληρούσαν

τα ηλικιακά κριτήρια...

Η ερμηνεία δε του Φίνιξ χειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς και του έφερε το πολυπόθητο Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εκδότρια εταιρία DC θέλει να κρατήσει αυτή τη "φωτιά" ενδιαφέροντος του κοινού αναμμένη. Εκτός από την παραγωγή όλο και περισσότερων κόμικ, στα οποία εμφανίζεται ο διαβόητος κλόουν, η εκδοτική προχώρησε και σε μια (ακόμη) επαναδιατύπωση του origin του χαρακτήρα, της προσωπικής δηλαδή ιστορίας του που τον οδήγησε να υιοθετήσει την περσόνα του.

Η νέα αφήγηση μάλιστα είναι πολύ κοντά στην πλοκή της ταινίας του Τοντ Φίλιπς, και αφορά συγκεκριμένα στο όνειρο του πρωταγωνιστή (Άρθουρ Φλεκ) να γίνει καλός κωμικός stand-up. Η πάθηση του Φλεκ όμως, ο οποίος μπορεί όταν πιεστεί να εκδηλώσει νευρικό γέλιο, δεν τον αφήνει να ξετυλίξει το κωμικό του ταλέντο, με αποτέλεσμα να χάνει την εκτίμηση του κοινού.

Δείτε τη σκηνή:

Ειδικότερα, στο συλλεκτικό τεύχος Batman Giant #5, το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες και διανεμήθηκε αποκλειστικά από τα καταστήματα Walmart, η DC διηγείται την ιστορία ενός νεαρού, ο οποίος φιλοδοξεί να γίνει κωμικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπεύθυνη της έκδοσης Katie Kubert, σε ένα σύντομό σημείωμά της στο κόμικ, αναφέρει: «Αυτή πιθανώς δεν είναι η πρωτότυπη ιστορία του Τζόκερ, αλλά απλώς ένας θρύλος που έχει διαδοθεί στο πέρασμα των δεκαετιών στη σκηνή των comedy clubs της Gotham. Μεγαλώνει και μικραίνει, αλλάζει με κάθε αφηγητή που την κάνει δική του.»

Ακολουθούν τα καρέ του νέου "κρυφού" - όπως επισημαίνεται στο εξώφυλλο - origin story του Τζόκερ, όπως τα παρουσιάζει το Bleedingcool.com. Στο πρώτο βλέπουμε τον νεαρό Τζόκερ να εργάζεται ως σερβιτόρος σε ένα comedy club και να δέχεται παραγγελία για chicken strips από έναν απαιτητικό πελάτη.

Όταν ανεβαίνει στη σκηνή για να πει τον κωμικό του μονόλογο, ο πελάτης τον διακόπτει και του υπενθυμίζει φωναχτά ότι ξέχασε να του φέρει τα chicken strips:

Το κοινό γελά περισσότερο με την παρατήρηση του άντρα παρά με τα αστεία του νεαρού, γεγονός που τον αποθαρρύνει.

Την επόμενη ημέρα επιστρέφει στη σκηνή και απολογείται για την κακή του απόδοση. Και πάλι όμως διακόπτεται από τον εκνευριστικό θαμώνα, που έχει βγάλει στον νεαρό το παρατσούκλι "chicken strips".

Όταν ο πελάτης ζητά ξανά το πιάτο του από τον Τζόκερ (προκαλώντας εκ νέου το γέλιο του κοινού) ο Τζόκερ αποκαλύπτεται ότι δεν στόχευε στο να απολογηθεί αλλά να πάρει εκδίκησει και από εκείνον και από όσους γέλασαν εις βάρος του.

Έχει τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο κατάστημα και από σκηνής πατά τον πυροκροτητή.

Το comedy club καταστρέφεται ολοσχερώς από την έκρηξη, και οι περαστικοί που μαζεύονται στο σημείο, ψιθυρίζουν ότι ο "chicken strips" έγινε ήδη ένας κωμικός θρύλος....

Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συσχετίζεται ο τρελός κλόουν με τα comedy clubs. Στα κόμικ έχει δοκιμαστεί ξανά η διάστασή του αυτή -ειδικά στο graphic novel του Άλαν Μουρ «The Killing Joke» - ενώ στην επιτυχημένη animation σειρά "Batman" που παρουσιάστηκε από τη Warner Bros από το 1992 έως το 1995, υπήρξε ένα επεισόδιο με τίτλο "Make 'Em laugh", στο οποίο ο Τζόκερ ήθελε μανιωδώς να κερδίσει το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό stand-up comedy. Στο επεισόδιο τον απέβαλαν διότι δεν είχε καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό..

Ο πρίγκιπας του εγκλήματος βέβαια επέστρεψε την επόμενη χρονιά στον διαγωνισμό για να πάρει την εκδίκησή του από τους κριτές και να κλέψει -κυριολεκτικά- το βραβείο.

Η (μέχρι τώρα) ιστορία του Τζόκερ στα κόμικς

Ο Τζόκερ δημιουργήθηκε από τους Μπομπ Κέιν, Μπιλ Φίνγκερ και Τζέρι Ρόμπινσον το 1940, ως αντίπαλο δέος του Μπάτμαν, που είχε κάνει το ντεμπούτο του έναν χρόνο πριν. Βασική έμπνευση για τη δημιουργία του αποτέλεσε μια μια φωτογραφία του ηθοποιού Κόνραντ Βέιντ στον ρόλο του Gwynplaine από την ταινία του 1928 «Ο άνθρωπος που γελά». Με βάση τη φωτογραφία, ο Ρόμπινσον σχεδίασε ένα τραπουλόχαρτο με τον Τζόκερ.

Το τρομακτικό σαρδόνιο χαμόγελο έγινε το κύριο χαρακτηριστικό του Τζόκερ, στον οποίο ο Μπομπ Κέιν πρόσθεσε πράσινα μαλλιά, καμένο λευκό δέρμα και κόκκινα χείλη για να του προσδώσει στοιχεία κλόουν.

BATMAN #1 (1940)

O Τζόκερ έκανε την παρθενική του εμφάνιση τον Μάρτιο του 1940 στις σελίδες του τεύχους Batman #1. Στην πρώτη του αυτή ιστορία, ο Τζόκερ εμφανίστηκε χωρίς origin story, ως ένας ψυχοπαθής κακοποιός που σκότωνε για διασκέδαση, χρησιμοποιώντας ένα σκεύασμα με τοξίνη (σ.σ.: ονομάστηκε "το δηλητήριο του Τζόκερ") το οποίο άφηνε στα πρόσωπα των θυμάτων του ένα μόνιμο χαμόγελο. Αρχικά οι δημιουργοί του σκόπευαν στο φινάλε της ιστορίας ο κλόουν να πεθάνει στα χέρια του Μπάτμαν, ο αρχισυντάκτης όμως της Detective Comics (που αργότερα έγινε DC Comics) ζήτησε να προστεθεί ένα ακόμη καρέ που θα έδειχνε ότι ο Τζόκερ την είχε σκαπουλάρει. Ως, αποτέλεσμα ο κακοποιός επέστρεψε στα 9 από τα 13 τεύχη που ακολούθησαν...

Στην εξέλιξή του έως το 1942 ο Τζόκερ μεταλλάχθηκε από ψυχωτικό serial killer σε... άτακτο φαρσέρ, δεδομένου ότι οι εκδότες ήθελαν το franchise του Μπάτμαν να είναι πιο κατάλληλο για τα παιδιά.

DETECTIVE COMICS #168 (1951)

Το πρώτο origin story για τον Τζόκερ δημοσιεύτηκε το 1951 στο τεύχος #168 των Detective Comics. Σε αυτό εμφανίζεται ως εργαζόμενος σε εργοστάσιο χημικών, που αποφασίζει να γίνει ληστής και να κλέβει μέχρι να συγκεντρώσει 1 εκατ. δολάρια για να αποσυρθεί. Υιοθετεί την ταυτότητα του κακοποιού Red Hood και επιχειρεί να ληστέψει μια εταιρεία που φτιάχνει τραπουλόχαρτα. Εκεί τον πιάνει στα πράσα ο μασκοφόρος τιμωρός και στην προσπάθειά του να ξεφύγει ο Red Hood βουτά σε μια δεξαμενή με χημικά απόβλητα που καταλήγει σε ποτάμι. Τα χημικά κάνουν το δέρμα του άσπρο, τα μαλλιά του πράσινα και τα χείλη του κόκκινα. Δεδομένου ότι το ατύχημά του έλαβε χώρα σε εταιρεία παραγωγής τραπουλόχαρτων, αποφάσισε να μετονομαστεί από Red Hood σε Joker.

THE KILLING JOKE (1988)

Ίσως η πιο εμβληματική ιστορία του Τζόκερ στην ιστορία είναι το αριστουργηματικό graphic novel του Άλαν Μουρ «The Killing Joke». Σε αυτό ο Βρετανός συγγραφέας και δημιουργός των Watchmen και του V for Vendetta επανέρχεται στην ιστορία του Red Hood και αποδίδει τραγικότητα στον γελαστό κακοποιό, φέρνοντας στο φως τη ζωή του πριν ενασχοληθεί με το έγκλημα. Ο Τζόκερ εδώ ξεκινά ως ένας εργαζόμενες σε εργοστάσιο χημικών που παραιτείται από τη δουλειά του για γίνει stand-up κωμικός. Το σόου του εξελίσσεται σε καταστροφή καθώς κανείς δεν γελά με τα αστεία του. Η σύζυγός του Τζιν είναι έγκυος και εκείνος προκειμένου να βρει χρήματα δέχεται να συνεργαστεί με μια συμμορία απατεώνων που οργάνωναν ληστείες. Η σπείρα αυτή δίνει κάθε φορά σε ένα μέλος της το κράνος του Red Hood.

Την ημέρα που κάνει τη ληστεία – η οποία θα είχε τη γνωστή κατάληξη ύστερα από την παρέμβαση του Μπάτμαν – η γυναίκα του σκοτώνεται σε ένα ατύχημα στο σπίτι. Η μεταμόρφωσή του από τα χημικά και ο θρήνος για την Τζιν τον οδηγούν στην παράνοια και στο να υιοθετήσει το όνομα Τζόκερ. Να σημειωθεί ότι στο τεύχος αυτό, ο κακοποιός πυροβολεί και αφήνει παράλυτη την Μπάρμπαρα Γκόρντον - γνωστή ως Μπάτγκερλ - στην προσπάθειά του να οδηγήσει στην παράνοια τον επιθεωρητή Γκόρντον και επομένως να δείξει ότι ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση του.

Η μεταμόρφωση του Τζόκερ όπως παρουσιάστηκε στη μεταφορά του graphic novel σε ταινία animation:

BATMAN CONFIDENTIAL - "LOVERS AND MADMEN"

Τον Σεπτέμβριο του 2007 στην ιστορία «Lovers and Madmen» της μίνι σειράς κόμικς Batman Confidential παρουσιάζεται ένα διαφορετικό backstory του Τζόκερ. Εδώ είναι ο Τζακ (πρόκειται για την πρώτη φορά στα κόμικ που τού αποδίδεται όνομα - στις ταινίες του Μπάρτον ονομάζεται Τζακ Νάπιερ) ένας πληρωμένος δολοφόνος που δουλεύει για τη μαφιόζικη οικογένεια Μπερλάντις. Ο Τζακ αποκτά εμμονή με τον Μπάτμαν και κάνει σειρά εγκλημάτων προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του. Όταν θα τραυματίσει με μαχαίρι τη σύντροφο του Μπρους Γουέιν, ο Μπάτμαν τον χτυπά με τον μπάταρανγκ στο πρόσωπο και του σχίζει το δέρμα, χαρίζοντάς του μόνιμο χαμόγελο. Στη συνέχεια των "δίνει" σε μια ομάδα μαφιόζων που τον αρπάζουν και τον πηγαίνουν σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χημικών. Εκείνος επιχειρεί να ξεφύγει και πέφτουν πάνω του χημικά που έχουν τα γνωστά αποτελέσματα...

BATMAN: STREETS OF GOTHAM - "THE HOUSE OF HUSH"

Στο origin που δίνει στον κακοποιό ο Πολ Ντίνι, ο Τζόκερ είναι ένα παιδί εν ονόματι Σόνι το οποίο έχει πάρει υπό την προστασία της η Μάρθα Γουέιν (μητέρα του Μπρους Γουέιν) σε ένα ίδρυμα. Μια ομάδα μαφιόζων υπό τον γκάνγκστερ Σαλβατόρε Γκούτσο εισβάλει στο ίδρυμα, ρίχνει αέριο γέλιου και απαγάγει τον Σόνι. Τον κακοποιούν και τον αφήνουν με σπασμένο σαγόνι, το οποίο θα βάλει στραβά στη θέση του και θα αποκτήσει έτσι μια μόνιμη γκριμάτσα γέλιου. Όταν ενηλικιώνεται, ο Σόνι παίρνει την εκδίκησή του, βάζοντας ύαινες να κατασπαράξουν τον Γκούτσο.

BΑΤΜΑΝ: ZERO YEAR (2013–2014)

Στη σειρά κόμικς "Zero Year" των Σκοτ Σνάινερ, Τζέιμς Τίνιον και Γκρεγκ Καπούλο, ο Τζόκερ είναι ο Red Hood και συγκεκριμένα ο Red Hood One, ένας ιδιοφυής εγκληματίας που έχει συστήσει τη συμμορία Red Hoods. Όταν έρθει αντιμέτωπος με τον Μπάτμαν θα ακολουθήσει η γνωστή βουτιά σε χημικά.

BATMAN: ENDGAME (2014-2015)

Σε αυτή τη σειρά των Σκοτ Σνάιντερ και Γκρεγκ Καπούλο, ο Τζόκερ παρουσιάζεται ως μια αθάνατη σκοτεινή οντότητα - κάτι σαν τον Βεελζεβούλ - που στοιχειώνει εδώ και αιώνες την πόλη της Γκόθαμ. Ίσως λίγο υπερβολικό αλλά από την άλλη γλιτώσαμε τις μαφιόζικες συναναστροφές και τις βουτιές σε δεξαμενές χημικών...

Keywords
joker, joker, v for vendetta, dc comics, αθηνα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, origin, νέα, batman, giant, club, chicken, βομβα mall, joke, animation, warner, bros, εμφάνιση, serial, franchise, red, εταιρεία, watchmen, vendetta, φως, τζιν, house, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τζοκερ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, τελη κυκλοφοριας 2013, ξανα, αποτελεσματα, giant, watchmen, origin, αιτηση, γυναικα, δουλεια, θρυλος, ονειρο, ταινιες, τρομακτικο, φωτογραφια, φως, αξιζει, ανθρωπος, αστεια, ατυχημα, αφηγηση, γεγονος, γελιο, γινει, γινεται, δεξαμενες, δεος, δερμα, δικη, δηλητηριο, εγκυος, εγινε, ευκολα, αιθουσα, εκρηξη, εκρηκτικο, εκτιμηση, εμμονη, εμπνευση, εμφάνιση, εξελιξη, εταιρεία, εταιρια, ζωη, ζητα, θυελλα, υαινες, ιδρυμα, κλοουν, χτυπα, ληστειες, μαλλια, μπατμαν, μινι, τζιν, ομαδα, οικογενεια, ονομα, παιδι, παιδια, πριγκιπας, ρολο, σελιδες, σερβιτορος, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σναιντερ, σοου, σπιτι, ταυτοτητα, φορα, χαμογελο, χειλη, χημικα, αιωνες, animation, ασπρο, batman, chicken, club, εκδικηση, franchise, house, χωρα, joke, κομικς, κωμικος, λευκο, red, serial, σκηνη, τρελος, vendetta, v for vendetta, warner, bros, χερια
Τυχαία Θέματα