Eurogroup: Θετική αξιολόγηση για Ελλάδα - Δύσκολη η έγκριση της δόσης

Σε μια θετική αξιολόγηση για τις προσπάθειες της Ελλάδας προσδοκά από το σημερινό Eurogroup αλλά αν εγκριθεί η δόση των 970 εκ ευρώ θα θεωρηθεί έκπληξη.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να κρίνουν την πρόοδο της Ελλάδας με βάση την υλοποίηση των 16 δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα

μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε και θετικά και αρνητικά σημεία. Στα θετικά εντάσσεται το πιο βασικό αίτημα των εταίρων μας : Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου ενέργειας που ψηφίστηκε την Πέμπτη έκλεισε ο λογιστικός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ αλλά και η άμεση επανεκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ολοκληρώνοντας στην ουσία τις υποχρεώσεις στον τομέα ενέργεια.

Σημαντικός βαθμός υλοποίησης καταγράφεται και στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της Ελληνικής Εαταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας του γνωστού υπερταμείου.

Εδώ σταματούν τα θετικά και αρχίσει η καταγραφή των καθυστερήσεων. Η καθυστέρηση στην στελέχωση της ΑΑΔΕ του διορισμού ανεξάρτητων γενικών γραμματέων στα υπουργεία η καθυστέρηση στην δημιουργία πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας είναι κάποιες από τις «κόκκινες μολυβιές» της επιτροπής στην έκθεσή της.

Βασική έλλειψη ο νέος νόμος Κατσέλη

Βασική έλλειψη της Ελλάδας είναι η ψήφιση του νέου καθεστώτος για την προστασία της πρώτης κατοικίας . Παρότι το κείμενο του νέου νόμου ήταν σε εντατικές διαπραγματεύσεις εδώ και περίπου 1,5 μήνα οι δυσκολίες δεν ξεπεράστηκαν έγκαιρα . Κορυφαίο Κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις , εκτιμούσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ότι το νομοσχέδιο θα πάρει όλες τις εγκρίσεις από τους θεσμούς ( κυρίως από την ΕΚΤ ) αυτήν την εβδομάδα και αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Αξιωματούχοι του υπουργείο οικονομικών παραδέχονται ότι το θέμα είναι το πιο βασικό στα «προαπαιτούμενα» της δεύτερης αξιολόγησης αφού συνδέεται με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Γι αυτό και θα βαρύνει ιδιαίτερα στην κρίση των υπουργών οικονομικών σήμερα το μεσημέρι.

Θετική αξιολόγηση αλλά…

Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμούσαν ως πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μια θετική γνώμη για την πρόοδο της Ελλάδας σε ότι αφορά την πορεία της μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος . Αλλωστε η ελληνική αντιπροσωπεία έχει να παρουσιάσει μια πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου και μια διπλή αναβάθμιση της οικονομίας από τον μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης την Moody’s.

Σε ότι αφορά όμως την εκταμίευση το πιο πιθανό είναι να τηρηθεί το «τύπος» και να ζητηθεί η εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έστω και με κάποια «ευελιξία». Εφόσον δηλαδή η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της το επόμενο EWG να έχει την εξουσιοδότηση να εγκρίνει την δόση των 970 εκ ευρώ προς την Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να περάσει το θέμα από το άτυπο Eurogroup του Βουκουρεστίου στις 5 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα