Brexit: Ταπεινωμένος ο Μπόρις Τζόνσον - Παράταση της εξόδου και στο βάθος εκλογές

Αλλεπάλληλα πολιτικά "χαστούκια" δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στις κρίσιμες ψηφοφορίες της Τρίτης και της Τετάρτης στην Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit.

Αφού την Τρίτη απόλεσε την οριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, στη συνέχεια είδε την αντιπολίτευση και τους 21 "αντάρτες" βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να παίρνουν αρχικά τον έλεγχο του κοινοβουλίου και μία μέρα μετά να ψηφίζουν με αριθμητική άνεση το νομοσχέδιο που μπλοκάρει το Brexit

χωρίς συμφωνία και υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση της διαδικασίας από την ΕΕ, κάτι που ούτε να το ακούσει δεν ήθελε ο Μπόρις Τζόνσον εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών του Brexit.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για την αναβολή του Brexit εγκρίθηκε από την Βουλή των Κοινοτήτων με 327 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 299 να ψηφίζουν κατά. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου ουσιαστικά τερματίζει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Ο Χίλαρι Μπεν, εισηγητής του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι αν η Βουλή των Λόρδων εγκρίνει τον νόμο, αναμένει από τον Τζόνσον να τον τηρήσει.

Το "όχι" της Βουλής στις πρόωρες εκλογές

Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση κατά την οποία οι τόνοι ανέβηκαν σε πολλά σημεία από τον Μπόρις Τζόνσον και τον ηγέτη τον Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο πρωθυπουργός έκανε πράξη την απειλή του και σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει τις θέσεις καθώς και το προσωπικό του κύρος, κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 15 Οκτωβρίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν η Βουλή αρνηθεί να εγκρίνει εκείνο που προτείνει, εισπράττοντας άλλο ένα "όχι" από το σώμα του κοινοβουλίου, που εμφανίστηκε αποφασισμένο να μπλοκάρει με κάθε τρόπο ένα άτακτο Brexit.

Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε την πρόταση του πρωθυπουργού. Μόλις 298 βουλευτές ψήφισαν υπέρ διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Για την έγκριση της προκήρυξης πρόωρων εκλογών χρειαζόταν διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 434 βουλευτές.

Ο Κόρμπιν έκλεισε το μάτι στις κάλπες

Λίγα λεπτά αφότου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να εμποδίσει τον Τζόνσον να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλαδή θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους.

"Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση (σ.σ. έγκριση για να γίνει νόμος), τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές", είπε. Ο Κόρμπιν είπε επίσης ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.

Τα παραπάνω λόγια δεν αποκλείουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, απλώς φαίνεται να το μεταθέτουν χρονικά βάζοντας ως προϋπόθεση την επικύρωση του νόμου.

Η διαδικασία της επικύρωσης του νόμου

Το νομοσχέδιο θα τεθεί στη Βουλή των Λόρδων, όπου συνήθως δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ολοκλήρωση της συζήτησης ενός νομοσχεδίου. Ήδη, ωστόσο, η επικεφαλής της ομάδας των Λόρδων που στηρίζουν το Εργατικό κόμμα, Άντζελα Σμιθ, κατέθεσε πρόταση, η οποία προβλέπει ότι όλα τα στάδια του εγκεκριμένου από τη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχεδίου , θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα. Η κίνηση οφείλεται στις μάλλον βάσιμες υποψίες ότι οι Λόρδοι που πρόσκεινται υπέρ του Brexit θα επιχειρήσουν να καθυστερήσουν την συζήτηση του νομοσχεδίου, ώστε να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην Άνω Βουλή πριν να ξεκινήσει η διακοπή των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι το νομοσχέδιο θα έχει επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα 9η Σεπτεμβρίου, όπου οι βουλευτές θα εξετάσουν τις όποιες τροποποιήσεις έχουν προταθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Η έλλειψη σχεδίου και τα ευχολόγια του Τζόνσον

Ο Κόρμπιν πέραν της άρνησης των εκλογών στην παρούσα φάση φρόντισε να κατηγορήσει και τον Τζόνσον για έλλειψη σχεδίου. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μετά την έλευσή του στη εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

Ο Τζόνσον αν και διαβεβαίωνε την Βουλή των Κοινοτήτων ότι έχει γίνει "σημαντική πρόοδος" στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εντούτοις οι Βρυξέλλες δεν έχουν αναφέρει ότι υποβλήθηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Λονδίνου. Οι συζητήσεις σκοντάφτουν στο θέμα του backstop για τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να καταργήσει, αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν κατ' επανάληψη αρνηθεί.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευτεί ότι θα βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες, και για πείσει τους βουλευτές δήλωνε αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016, όταν το 52% τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης. Δήλωνε ταυτόχρονα ότι ελπίζει να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ για να αποφύγει ένα άτακτο Brexit. "Η ιδέα ότι μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να κατατεθεί μια πρόταση, να την διαπραγματευτούμε, να εγκριθεί από τη σύνοδο (κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Οκτωβρίου) και κατόπιν να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς βουλευτές συνιστά άθλο, είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε" σημείωσε παράλληλα ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παρακολουθήστε όλη την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση:

Keywords
Τυχαία Θέματα