Brexit: "Ναι" στη συμφωνία από το υπουργικό συμβούλιο

"Το σχέδιο της συμφωνίας της αποχώρησης ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να τεθεί σε διαπραγμάτευση. Η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποστηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit", δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι σε σύντομη δήλωσή της μετά το μαραθώνιας διάρκειας (πέντε ωρών) έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε την Τετάρτη.

"Αυτό το θέμα είναι αποφασιστικής σημασίας για το εθνικό συμφέρον και είναι μια συμφωνία που εκπληρώνει την υπόσχεση του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Είναι μια απόφαση που θα εξεταστεί ενδελεχώς αλλά η απόφαση ήταν να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τη χώρα μας ή να επιστρέψουμε στην πλατεία και να αποτύχουμε σε όσα υποσχέθηκε το δημοψήφισμα.

Πιστεύω ακράδαντα με το μυαλό και την καρδιά μου ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου", επεσήμανε η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία, πέρα από το υπουργικό συμβούλιο, πρέπει να εγκριθεί από τους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να βγει και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Τέρμα η εύκολη πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές της ΕΕ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο της συμφωνίας για το Brexit

"Πιθανή" ψηφοφορία δυσπιστίας κατά της Μέι

Οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι «πιθανώς» να καλέσουν σε ψηφοφορία δυσπιστίας ενάντια στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, ανέφερε η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος των Συντηρητικών.

Η Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο», τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα