Βάμβουκας: Η μεγαλύτερη επένδυση τα τελευταία 70 χρόνια, η κατασκευή των 8 σχολείων στο δήμο Χανίων

Ως το μεγαλύτερο στόχο της θητείας, της παρούσας δημοτικής αρχής, χαρακτήρισε την κατασκευή των οκτώ σχολικών μονάδων, μέσω ΣΔΙΤ, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, που σήμερα σε πανηγυρική συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε εκτενώς στη χρηματοδότηση των 40 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση των έργων, αλλά και στην ανακατασκευή του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.

Όπως είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο κ. Βάμβουκας, η συγκεκριμένη επένδυση είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στο

δήμο Χανίων τα τελευταία 70 χρόνια.

Ο δήμαρχος Χανίων σημείωσε πως ο δήμος Χανίων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, που κατάφερε να εντάξει σχολεία στο νόμο περί ΣΔΙΤ και με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν όλες οι ελλείψεις του δήμου σε περιοχές όπως η Νέα Κυδωνία, το Ακρωτήρι, τα Περιβόλια, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αλλά και η ίδια η πόλη των Χανίων.

Ο διαγωνισμός που θα είναι διεθνής θα πραγματοποιηθεί το 2018 και σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκας τα σχολεία θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 4-5 ετών.

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά και στα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν με την κατασκευή των σχολικών μονάδων με την συγκεκριμένη μέθοδο.

Η συνέντευξη τύπου του δημάρχου Χανίων:

“Τα Χανιά αυτές τις μέρες έχουν λόγο να γιορτάζουν, γιατί μετά από τρία χρόνια έντονων συντονισμένων προσπαθειών και αγώνα, διεκδικήσαμε και πετύχαμε τον μεγαλύτερο στόχο της θητείας μας, που αρχικά φάνταζε ακατόρθωτος.

Την ιδέα αυτή που γρήγορα έγινε διεκδίκηση, σχημάτισα τον Αύγουστο του 2014 μετά από επίσκεψή μου στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ , αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης για το Δήμο μας λίγο πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου.

Η απόφαση για την κατασκευή 8 νέων σχολείων και η ανακατασκευή ενός πάρκου, κόστους 40 εκ. Ευρώ, αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε κατά τα τελευταία 70 έτη στον δήμο Χανίων.

Η επένδυση αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί αφορά τα παιδιά μας.

Είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα που κατάφερε να εντάξει σχολεία στον νόμο περί ΣΔΙΤ.

Θα καλύψουμε έτσι τις ελλείψεις μας σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας που είχαν ανάγκη, όπως η Νέα Κυδωνία, το Ακρωτήρι, τα Περιβόλια, ο Ελ. Βενιζέλος αλλά και η πόλη των Χανίων.

Οι λόγοι της επιλογής μας πριν τρία χρόνια να εργαστούμε ως Δημοτική Αρχή για την επίτευξη της κατασκευής μεγάλου αριθμού νέων σχολικών μονάδων με την μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ήταν πολλοί :

Α) τα Χανιά χρειάζονται μεγάλο αριθμό νέων σχολικών μονάδων, άρα υψηλό κόστος το οποίο θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί από την κυβέρνηση

Β) τα Χανιά χρειάζονται αυτά τα σχολεία γρήγορα για να φύγουμε από τα “containεrs” το ταχύτερο δυνατόν

Γ) με αυτή την μέθοδο έχουμε το πλεονέκτημα του σχεδιασμού, της κατασκευής, της συντήρησης για της καθαριότητας και της φύλαξης για 27 χρόνια από τον ανάδοχο ο οποίος έχει λόγους να παραδώσει καλές κατασκευές λόγω της υποχρέωσής του να τις συντηρεί

Δ) ο Δήμος Χανίων όχι μόνο δεν πρόκειται να καταβάλει ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή, αλλά θα απαλλαγεί από τα έξοδα συντήρησης , καθαριότητας και φύλαξης , ενώ τα σχολεία παραμένουν στην ιδιοκτησία του, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποφέρει έσοδα, όπως τα κυλικεία, ενώ το κράτος θα εξοφλεί τις οικονομικές του υποχρεώσεις σταδιακά καταβάλλοντας «πληρωμές διαθεσιμότητας»

Ε) η επιλογή αυτή μας επέτρεψε να εντάξουμε επί πλέον των 8 νέων σχολείων και την ανακατασκευή του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών και την ένωσή του με τον Δημοτικό Κήπο, ένα έργο που θα αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης μας

Τακτοποιήσαμε τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα υπάρχοντα οικόπεδα που προορίζονταν για σχολεία και ολοκληρώσαμε την αγορά δυο νέων οικοπέδων.

Επίσης σημαντικό ήταν να βρεθούν οι συμμαχίες εκείνες, με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, είτε κυβερνητικούς είτε υπηρεσιακούς είτε κοινωνικούς, που θα στήριζαν μία πρόταση τόσο μεγάλη, την διαδικασία των ΣΔΙΤ.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά δεν συναντήσαμε την απαιτούμενη στήριξη, επιμείναμε και τελικά λάβαμε και την στήριξη τριών παρατάξεων της μειοψηφίας, και συγκεκριμένα των κκ Σκουλάκη, Παπαδογιάννη και Σαρρή, κάτι το οποίο είναι προς τιμήν τους

Θετικό γεγονός αποτέλεσε η εξ αρχής σύμφωνη γνώμη των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και η καλή συνεργασία τους μαζί μας, καθώς και η θετική ανταπόκριση του τότε αρμοδίου υπουργού για τα ΣΔΙΤ κ. Γ. Σταθάκη.

Ενεργοποιούμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου μας, οι οποίες παρά την δυσκολία που θα έχει το νέο αντικείμενο, θα αναλάβουν και είμαι βέβαιος ότι θα διεκπεραιώσουν σωστά την προετοιμασία της προκήρυξης του έργου, μέσα από ανοικτό διεθνή διαγωνισμό.

Επιδιώκουμε μέσα στο 2018 να προκηρύξουμε το έργο, ενώ από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο, μέσα σε δύο χρόνια θα πρέπει να παραδοθεί το σύνολο του έργου όπως προβλέπεται και όπως δείχνει ανάλογη εμπειρία.

Έτσι θα έχουμε προσφέρει μία μέγιστη υπηρεσία, εργαζόμαστε μεθοδικά και αθόρυβα βάζοντας τις βάσεις για τα Χανιά του αύριο, το οφείλουμε στους συνδημότες μας, το οφείλουμε στον τόπο μας.

Τα σχολεία αναλυτικά:

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Κυδωνίας στην Παρηγοριά.

-2ο Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας στον Κλαδισό.

2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου στα Καθιανά.4ο Γυμνάσιο Χανίων στα Λιβάδια.18ο Δημοτικό Χανίων & 18ο Νηπιαγωγείο στη Λίμνη Τσόντου.11ο & 27ο Νηπιαγωγείο Χανίων στο ΣΟΔΥ.Δημοτικό Σχολείο Χωραφακίων.Νηπιαγωγείο Περιβολίων.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα