Το μέτρο που ισχύει από την αρχή της πανδημίας και δεν τηρείται ποτέ

Επαναξιολόγηση της χρήσης μάσκας προανήγγειλε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως σε ορισμένους χώρους αυτή θα παραμείνει υποχρεωτική.

Ο Θάνος Πλεύρης είχε τονίσει πως από 1η Ιουνίου θα καταργηθεί η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας και στους κλειστούς χώρους. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως θα επανεξεταστεί προκειμένου να καθοριστούν σε ποιους χώρους θα είναι υποχρεωτική.

Έτσι, η μάσκα δεν πρόκειται να καταργηθεί στα σούπερ μάρκετ, όπου και εκεί, ειδικά τις τελευταίες μέρες και

με το κύμα ακρίβειας να σαρώνει, παρατηρείται συνωστισμός, στα νοσοκομεία αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), ενώ αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η υποχρεωτική χρήση της στις τράπεζες.

Παράλληλα, αναμένονται και αποφάσεις αναφορικά με την χρήση μάσκας στα αυτοκίνητα. Είναι ένα μέτρο που ισχύει από την αρχή της πανδημίας και ίσως το μόνο που από τους πρώτους μήνες τηρήθηκε ίσως από ελάχιστους. Το μέτρο αυτό αναμένεται να επαναξιολογηθεί και ενδεχομένως να καταργηθεί τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τόνισε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και γενικότερα η άρση μέτρων θα ισχύσει έως τις 31 Αυγούστου όπου θα παρθούν και νέες αποφάσεις.

Τι ισχύει σήμερα στα ΙΧ
Σε όλα τα μέσα μεταφοράς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εξαιρουμένων των επιβατηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Είναι ένα μέτρο ωστόσο που ελάχιστα τηρείται. Πιο αυστηροί έλεγχοι είναι στο μετρό και στα λεωφορεία όπου ελεγκτές «κόβουν» πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν την χρήση μάσκας.

Όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν αναμένονται «θαύματα» στην απελευθέρωση της χρήσης μάσκας τουλάχιστον στους παραπάνω χώρους. Όπως είπε και ο καθηγητής Βατόπουλος πλέον θα υπάρχουν μόνιμα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Covid-19 δεν έχει τελειώσει και ότι μπαίνουμε σε φάση χρονιότητας» δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βατόπουλος «δεν θα έχουμε έκτακτα, αλλά μόνιμα μέτρα, τα οποία θα αλλάξουν κάπως τον τρόπο, ζωής μας. Θα πρέπει να οργανώσουμε την καθημερινότητα μας από δω και πέρα, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένα αναπνευστικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί για κάποιους να γίνει βαρύ, ενίοτε και να αποβεί μοιραίο. Άρα πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα την κοινωνική μας ζωή. Δηλαδή οι πιο ευάλωτοι θα πρέπει να συνηθίσουν να αποφεύγουν τους συνωστισμούς και να φοράνε μάσκα. Οι πιο νέοι θα πρέπει από την πλευρά τους να προσέχουν τους πιο ηλικιωμένους κλπ».

dikaiologitika.gr

The post Το μέτρο που ισχύει από την αρχή της πανδημίας και δεν τηρείται ποτέ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το μέτρο που ισχύει από την αρχή της πανδημίας και δεν τηρείται ποτέ,