Τι συνέβη με τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά – Σε τι προσδοκά ο Δήμος Χανίων

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Χανιά η είδηση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση του δήμου Χανίων με την ανάδοχο εταιρία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ για το έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς.

Η ίδια η απόφαση δεν είχε δημοσιευθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, πράγμα που δημιούργησε ερωτήματα για την αιτία που το δικαστήριο – γιατί περί δικαστηρίου πρόκειται, κι ας έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του ελέγχου δημοσίων δαπανών – οδηγήθηκε στην

απόρριψη της σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιγραφή που δίνει ο νόμος 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία άλλαξε φέτος το καλοκαίρι και οι τελευταίες αυτές τροποποιήσεις ισχύουν από τον Ιούνιο του 2021.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεώρησε ότι, επειδή η διαγωνιστική διαδικασία για την Αγορά είχε ξεκινήσει πριν τον Ιούνιο, θα έπρεπε να διενεργηθεί με βάση τα όσα ίσχυαν πριν τον μήνα αυτόν, ενώ ο δήμος Χανίων υποστηρίζει πως, καθώς η επιτροπή που τον διενήργησε, συστάθηκε μετά τον Ιούνιο, ήταν λογικό να βασιστεί στις αναθεωρημένες διατάξεις.

Στη δημοτική αρχή τονίζουν ότι ήταν μια απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού είχε ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που δεν εντόπισε καμία παρατυπία, ενώ και στο άνοιγμα των φακέλων του διαγωνισμού παρίσταντο εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των εργοληπτών, χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση. Ουδεμία προσφυγή είχε γίνει κατά της διαδικασίας και από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

Με το που προέκυψε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 30 Νοεμβρίου, στον δήμο Χανίων κινήθηκαν ταχύτατα και κατέθεσαν προσφυγή ανάκλησης ήδη την 1η Δεκεμβρίου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο Έβδομο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Από τη δημοτική αρχή εκφράζεται η προσδοκία ότι η ένσταση θα τελεσφορήσει. Αν αυτό συμβεί, η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς θα προχωρήσει κανονικά, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα.

Τον τελικό λόγο πάντως τον έχει το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

zarpanews.gr

The post Τι συνέβη με τη σύμβαση για τη Δημοτική Αγορά – Σε τι προσδοκά ο Δήμος Χανίων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα