Τι συμβαίνει με τα αυγά; Πώς έφτασε μια ντουζίνα να κοστίζει 16,5 ευρώ στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα αυγά έχουν γίνει σύμβολο του πληθωρισμού. Έως τα τέλη του 2022, οι τιμές τους είχαν εκτοξευτεί κατά 60%, με αποτέλεσμα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί να καταλάβουν έντονα τη διαφορά κατά την περίοδο των εορτών.

Μπροστά στις τεράστιες ανατιμήσεις, κάποιοι Αμερικανοί επιστρατεύουν την εφευρετικότητά τους για να προμηθευτούν αυγά. Οι προσπάθειες παράνομων εισαγωγών στα σύνορα με το Μεξικό έχουν εκτιναχθεί, με την αμερικανική συνοριοφυλακή να καταγράφει αύξηση 108% στις κατασχέσεις αυγών και πουλερικών

από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Οι αγοραστές στρέφονται και σε τοπικές φάρμες, όπου το κόστος μπορεί να είναι χαμηλότερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι παραγωγοί αυγών διασκεδάζουν με την κατάσταση στο TikTok, ανεβάζοντας βίντεο όπου αυτοαποκαλούνται «egg dealers» και ζυγίζουν την πραμάτεια τους, σαν να επρόκειτο για ένα κιλό ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Upper East Side του Μανχάταν, μια από τις πιο ακριβές γειτονιές της Αμερικής, οι τιμές είναι δυσθεώρητες. Στο Eli’s Market, ένα γκουρμέ σούπερ μάρκετ, μία δωδεκάδα οργανικά αυγά κοστίζει από 12,99 έως 17,99 δολάρια.

Λίγο πιο μακριά, οι τιμές είναι μεν χαμηλότερες, αλλά σαφώς πιο ακριβές από εκείνες που έχουν συνηθίσει οι καταναλωτές. Η ελληνικής καταγωγής σεφ Maria Tripodis, βρίσκει μία ντουζίνα αυγά σε τιμές από 7,49 έως 9,99 δολαρίων. «Είναι ωραία αυγά, αλλά πολύ πιο ακριβά από ό,τι ήταν παλιά», λέει στον Guardian.

Πώς έφτασαν οι τιμές των αυγών σε αυτά τα επίπεδα; Το American Egg Board αποδίδει τις ανατιμήσεις στην επιδημία του H1N1, που έχει θνησιμότητα σχεδόν 100% στα πτηνά. Με τη μείωση της προσφοράς πουλερικών, οι τιμές εκτινάχθηκαν.

Όμως, άλλοι βλέπουν ενδείξεις αισχροκέρδειας, με τον οργανισμό Farm Action να κατηγορεί τους μεγάλους παραγωγούς ότι σχημάτισαν «καρτέλ» για να ανεβάσουν τις τιμές και τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, η γρίπη των πτηνών είχε μόνο ήπια επίδραση στη βιομηχανία των αυτών, μειώνοντας το πλήθος των πουλιών που γεννούν αυγά στις φάρμες κατά 6% κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2021. «Οι τιμές των αυγών στο σούπερ μάρκετ έχουν τριπλασιαστεί, κατά μέσο όρο, για τους καταναλωτές από πέρυσι», λέει η Angela Huffman, της Farm Action.

«Οι μεγάλες εταιρείες των αυγών αποδίδουν τις αυξήσεις τιμών στον πληθωρισμό και στη γρίπη των πτηνών, αλλά εάν απλά αυξάνουν τις τιμές για να καλύψουν αυτό το κόστος, γιατί έχουν πενταπλάσια περιθώρια στην παραγωγή;», προσθέτει.

Μάλιστα, η Farm Action ζητά από τις αρμόδιες αρχές να κάνουν έρευνα για αισχροκέρδεια. Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι παραγωγοί έστησαν καρτέλ, θα μπορούσαν να κληθούν να πληρώσουν αποζημιώσεις στους καταναλωτές.

moneyreview.gr

The post Τι συμβαίνει με τα αυγά; Πώς έφτασε μια ντουζίνα να κοστίζει 16,5 ευρώ στις ΗΠΑ appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, 165, ΗΠΑ,pos, 165, ipa