Τα σενάρια για την Deutsche Bank – Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη από μια νέα τραπεζική κρίση

Όσο ο πανικός στον επενδυτικό κόσμο συνεχίζεται, έπειτα από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS και στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, τα σενάρια για τον εάν η Deutsche Bank θα είναι η «επόμενη Credit Suisse», πληθαίνουν, με τους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται -προς ώρας- καθησυχαστικοί.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό τομέα δεν έχουν περάσει, καθώς η βουτιά έως και 15% της μετοχής της σήμερα

Παρασκευή 24 Μαρτίου, και η εκτίναξη του κόστους ασφάλισης έναντι του ενδεχόμενου χρεοκοπίας προδιαθέτει ότι θα υπάρχει και συνέχεια.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρεία ερευνών Autonomous, θυγατρική της AllianceBernstein, εμφανίστηκε καθησυχαστική την Παρασκευή υπογραμμίζοντας τις ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που κατέχει η γερμανική τράπεζα.

«Η σύστασή μας για την μετοχή με Underperform οφείλεται απλώς στην άποψή μας ότι υπάρχουν πιο ελκυστικές μετοχές στον κλάδο» ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Autonomous, Stuart Graham και Leona Li.

Σε αντίθεση με τον δοκιμαζόμενο ελβετικό δανειστή, η Deutsche Bank έχει σταθερή κερδοφορία, ενώ προβλέπεται απόδοση επί της ενσώματης λογιστικής αξίας 7,1% για το 2023, η οποία αυξάνεται στο 8,5% έως το 2025.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Deutsche Bank προχώρησε σε αναδιάρθρωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια με στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας. Η γερμανική τράπεζα κατέγραψε ετήσια καθαρά κέρδη 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια) το 2022, αυξημένα κατά 159% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας, CET1, διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης ρευστότητας ήταν 142% και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης στο 119%. Τα στοιχεία αυτά δεν θα έδειχναν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη φερεγγυότητα ή τη θέση ρευστότητας της τράπεζας.

DZ Bank: Μην φοβάστε, δεν έρχεται νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον γερμανικό επενδυτικό οίκο, δεν έρχεται μια νέα κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Credit Suisse ήταν μια πολύ ειδική περίπτωση και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη άλλες τράπεζες όμοιά της. «Καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα δεν βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση», τονίζουν οι αναλυτές.

Eν τούτοις, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν και άλλες αμερικανικές τράπεζες, αν και εκτιμούν ότι σταδιακά, αυτές οι εξελίξεις θα τρομάζουν λιγότερο την αγορά.

Η DZ Bank αποδίδει την κατάρρευση των τριών αμερικανικών τραπεζών σε μία μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στη χρηματοοικονομική κατάστασή τους, που οδήγησε σε τεράστιες αναλήψεις καταθέσεων.

Παρότι οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν παραλληλισμούς με την κρίση του 2008 και φόβους για μια νέα κρίση, ωστόσο ο οίκος τονίζει ότι οι τράπεζες ξεκινούν από ένα πολύ διαφορετικό σημείο.

Η εποπτεία είναι πολύ πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν σήμερα πολύ περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα. Επιπλέον, η αλληλεξάρτησή τους μέσω των παραγώγων και της διατραπεζικής αγοράς έχει μειωθεί δραστικά, όπως και τα ρίσκα στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Η σημερινή κρίση δεν συγκρίνεται με εκείνη του 2008

Όπως αναφέρει η DZ Bank, το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων έφερε στις τράπεζες μεγάλες ζημιές από τα δάνεια και προβλήματα φερεγγυότητας. Αντίθετα σήμερα, οι τράπεζες εμφανίζουν λογιστικές ζημιές σε τίτλους και δάνεια λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, όμως θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους στο ακέραιο όταν οι τίτλοι αυτοί και τα δάνεια ωριμάσουν. Η DZ Bank εντοπίζει, παράλληλα, και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και στην κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ένας παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στις τεράστιες εκροές κεφαλαίων στις τρεις αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν ήταν το υψηλό μερίδιο των μη ασφαλισμένων καταθέσεων που είχαν, στην Ευρώπη ωστόσο, ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος, καθώς ο μέσος πελάτης έχει πολύ χαμηλότερες καταθέσεις.

Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο η Deutsche Bank – Θα είναι η επόμενη Credit Suisse;

Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, που τα τελευταία χρόνια πέρασε μια σειρά από κρίσεις, είναι ένας προφανής στόχος όταν οι επενδυτές ψάχνουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο.

Η Deutsche Bank προσπάθησε να τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ισολογισμό της ανακοινώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή των tier 2 subordinated ομολόγων της. Όμως η πορεία της μετοχής της δείχνει ότι οι επενδυτές δεν πείστηκαν… Η μετοχή της έφτασε να χάνει περίπου 15% σήμερα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το sell off στις αρχές της πανδημίας και διαγράφοντας τα κέρδη που εμφάνιζε από τις αρχές του έτους.

Οι ανησυχίες φαίνεται να εστιάζουν στην έκθεσή της στα αμερικανικά ακίνητα και το μεγάλο χαρτοφυλάκιο παραγώγων της, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Γκράχαμ, αναλυτή της Autonomous Research. Όπως αναφέρει ο αναλυτής, και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι «απολύτως γνωστοί» και «όχι ιδιαίτερα τρομακτικοί».

Η γερμανική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα 4ετές σχέδιο αναδιοργάνωσης, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποίησε χιλιάδες απολύσεις και έκοψε δραστηριότητες στο investment banking. Ο CEO της, Christian Sewing, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της τράπεζας το 2018, εξέτασε την εξαγορά της ανταγωνιστικής Commerzbank το 2019, κατόπιν παραινέσεων της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά αποφάσισε να μην προχωρήσει στο deal.

«Η Deutsche Bank δεν είναι η επόμενη Credit Suisse», δηλώνει ο Γκράχαμ της Autonomous Research, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν έχουμε καμία ανησυχία για τη φερεγγυότητα της Deutsche».

«Όταν οι τραπεζικές μετοχές χτυπιούνται, όπως συμβαίνει σήμερα, η Deutsche Bank πιθανότατα θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από τις υπόλοιπες», λέει στο Business Insider ο Michael Field, αναλυτής της Morningstar. «Η Deutsche έχει περάσει μια μακρά περίοδο αναδιάρθρωσης, πουλώντας τοξικά περιουσιακά στοιχεία σε όλη τη διάρκεια, αλλά υπάρχει ακόμα κάποια επιφυλακτικότητα των επενδυτών γύρω από την ποιότητα της τράπεζας».

Πάντως καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

protothema.gr

The post Τα σενάρια για την Deutsche Bank – Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη από μια νέα τραπεζική κρίση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα