Συντάξεις Χηρείας: Τι δήλωσαν Αχτσιόγλου – Πετρόπουλος για τις περικοπές

Συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσο Πετρόπουλο είχε σήμερα στην Αθήνα ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων Α.Ξ.Ι.Α. για επίλυση του προβλήματος με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας που δημιούργησε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου [Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή, Δεληγιάννη – Σλαβάκη Καλλιόπη, Τσέτουρα – Σεϊντή Χριστίνα, Σωτηρίου – Πατάκη Αφροδίτη,

Γκόνα – Καρακάση Έφη, Παπαχριστοπούλου – Σίσκα Διονυσία και Παπαπαρίσης Απόστολος] με την κυρία Αχτσιόγλου και τον κύριο Πετρόπουλο, συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 12 του ν.4387/2016.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες απο την συνάντηση προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

(1) Μέχρι τον Αύγουστο 2018, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν προτίθεται να νομοθετήσει, λόγω μνημονιακής δέσμευσης.
(2) Σε λίγες ημέρες θα υπάρξει νομοθέτηση για κατώτατο όριο σύνταξης.
(3) Δεν εξετάζεται χορήγηση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
(3) Ορίσθηκε νέα συνάντηση, αφού επεξεργασθούν οι θέσεις του Συλλόγου ΑΞΙΑ, την 26η Οκτωβρίου 2017

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΞΙΑ, κυρία Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή, ερωτηθείσα απο το OnAlert σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης δήλωσε οτι: «Ήταν μια συνάντηση, όπου αναπτύξαμε τα επιχειρήματα μας για την αναγκαιότητα επαναφοράς του παλαιού καθεστώτος πλην όμως δεν υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση. Η προσπάθεια καθορισμού του κατώτατου ορίου και η ρητή δήλωση περί σύνταξης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια τοποθετούνται στα θετικά. Η δήλωση ότι δεν δύναται να νομοθετήσει πριν τον Αύγουστο του 2018 για αλλαγή ηλικιακών ορίων και επαναφορά του 70% της σύνταξης του εκλιπόντος, μας πίσμωσε για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.»

Να υπενθυμίσουμε οτι η υπουργός Εργασίας, ‘Εφη Αχτσιόγλου, πριν δυο βδομάδες προχώρησε σε νέα δεσμευση στην Βουλή, για επίλυση του προβλήματος με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, αν και για την λύση του παρέπεμψε στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το ασφαλιστικό και τις περικοπές στις συντάξεις, αναγνώρισε πως οι περικοπές των συντάξεων χηρείας είναι μια «οδυνηρή επίπτωση του νόμου Κατρούγκαλου» και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, προκειμένου να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετεί το θέμα που έχει προκύψει. Η υπουργός χαρακτηριστικά είπε πως «εμείς αναγνωρίζουμε και κατανοούμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και θα το αντιμετωπίσουμε, αλλά και εσείς θα πρέπει να κατανοήσετε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας…».

Tέλος να σημειώσουμε οτι την 23η Οκτωβρίου 2017 αρχίζει η καθιστική Διαμαρτυρία Διαρκείας του Συλλόγου Α.Ξ.Ι.Α.

onalert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα