Στρογγυλεύοντας το αυγό για χατίρι της Μαρέβας

Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει (με τον τρόπο τους φυσικά) στελέχη της ΝΔ, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, «σε λίγο θα αρχίσουμε να βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου». Και επειδή άλλο παγόβουνο δεν κινείται προς τον Τιτανικό του Κυριάκου Μητσοτάκη, δικαιούμαι να υποθέσω πως πρόκειται για τα Paradise Papers.

Ο Παράδεισος των offshore, γίνεται η κόλαση του Μητσοτάκη, όσο και αν τα φιλικά Μέσα Ενημέρωσης προσπαθούν να δείξουν όπως στο γνωστό ανέκδοτο με τον νταλικιέρη πως «ευτυχώς δεν έπαθε και τίποτα».

Η επικοινωνιακή καμπάνια

υπεράσπισης της Μαρέβας από τη ΝΔ (αχ αυτή η επικοινωνία η οποία εμφανίζεται ως θαύμα της Κανά) στέκεται σε δύο πράγματα. Πρώτο ότι η κυρία Μητσοτάκη είχε μια νόμιμη εταιρεία την οποία αναγράφει στο βιογραφικό της και δεύτερο πως δεν είναι κάτι καινούριο αφού το έχει ήδη αποκαλύψει το Documento.

Ευχαριστούμε κατ αρχήν που μας πιστώνουν την επιτυχία, η οποία τον Μάιο του 2017 ήταν συκοφαντία και αθλιότητα του Documento σύμφωνα με τον Μητσοτάκη. Προφανώς και η εταιρεία της κυρίας Μητσοτάκη είναι νόμιμη, όπως και κάθε άλλη εταιρεία στον κόσμο. Και οι offshore του Τσοχατζόπουλου ήταν νόμιμες. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν η εταιρεία είναι νόμιμη αλλά αν είναι νόμιμο το περιεχόμενό της. Τα περιουσιακά της στοιχεία είναι νόμιμα; Αυτό είναι το ερώτημα.

Η επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ (αχ αυτή η επικοινωνία (δις) ) μιλάει για δηλωμένη εταιρεία. Εδώ λοιπόν είναι η προσπάθεια σύγχυσης. Δηλωμένη στο βιογραφικό της κυρίας Μητσοτάκη είναι η Ελβετική εταιρεία Eternia Capital και όχι η offshore των Κέιμαν Eternia Capital Management.. Επίσης οι δηλώσεις στα βιογραφικά δεν σημαίνουν και κάτι. Σημασία έχει η δήλωση στο Πόθεν Έσχες. Και η κυρία Μητσοτάκη έκανε τα πάντα για να το αποφύγει.

Η ουσία όμως είναι ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες που αποκαλύπτονται στα Paradise Papers δεν είναι ένας αόριστος αριθμός εταιρειών για τις οποίες έσπευσε ο κύριος Μητσοτάκης να δηλώσει προκαταβολικά πριν αποκαλυφθούν τα στοιχεία, πως «άλλες είναι νόμιμες και άλλες παράνομες» άλλες είναι καλές και άλλες είναι κακές, για να καταλήξουμε πως της Μαρέβας είναι η καλή αφού το λέει ο Κυριάκος.

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers, έχουν το νόημα που έχουν προσδώσει αυτοί που πήραν στα χέρια τους και μελέτησαν τα 6,8 εκατομμύρια έγγραφα αυτών των εταιρειών: πρόκειται για μια προκλητική και σκιώδη οικονομική λειτουργία που εξυπηρετεί τις οικονομικές και επιχειρηματικές ελίτ. Για τα οχήματα μεταφοράς και απόκρυψης μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος. O ίδιος ο Οικονομικός Επίτροπος της Ευρώπης, Πιέρ Μοσκοβισί, περιέγραψε με δήλωσή του στο τουίτερ στις 12 το μεσημέρι, τι ακριβώς είναι τα Panama Papers και τι αποκαλύπτουν:

“Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers είναι ιλιγγιώδεις. Ο αδιαφανής κόσμος της φοροδιαφυγής έρχεται ξαφνικά στην επιφάνεια. Νοιώθω αποστροφή για τις οργανωμένες, συστηματικές, διεθνείς πρακτικές και τα δίκτυά τους, τα μυστικά τους και τους επαγγελματίες τους.”

Ο Μοσχοβισί δεν υπερασπίστηκε καλές ή κακές offshore, ούτε καλούς και κακούς επενδυτές αλά Μητσοτάκης.

Αυτό ακριβώς είναι το πλέγμα και η φύση των Paradise papers, η κρυμμένη και νομιμοφανής εγκληματικότητα του λευκού κολάρου, που στηρίζεται από αυτούς που και μπορούν να εγκληματούν και να αμνηστεύονται μέσα από τη νομιμότητα που δημιουργούν οι ίδιοι και οι προστάτες τους. Η κυρία Γκραμπόφσκι δεν θα μπορούσε να λέει όσα λέει, αν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής δεν αποφάσιζε με προκλητικό νομικά και πολιτικό τρόπο, να μην ζητήσει το Πόθεν Έσχες της κυρίας Μητσοτάκη για την περίοδο που δήλωνε πως δεν ήταν κυρία Μητσοτάκη.

Μπορεί σε όλο τον κόσμο να ήταν είδηση “Η βασίλισσα Ελισάβετ στα Paradise Papers», «Ο Χάμιλτον στα Paradise Papers” ή «ο Μπόνο στα Paradise Papers» αλλά στην Ελλάδα η είδηση μετασχηματίζεται σε: «Η τοποθέτηση της κυρίας Γκραμπόφσκι στην εμπλοκή του ονόματός της στα Paradise papers». Ούτε καν την ύπαρξή της στα Paradise Papers, την εμπλοκή του ονόματός της βλέπουν αυτοί που στρογγυλεύουν ακόμη και το αυγό για χάρη της Μαρέβας. Εδώ θα έγραφα «αχ αυτή η επικοινωνία (τρις)» αλλά θα γράψω «αχ αυτή η ξεφτίλα και η προδοσία αυτών που υπηρετούν τη δημοσιογραφία σε αυτή τη χώρα». Πολλάκις.

Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης

Keywords
Τυχαία Θέματα