Στο «Ελ.Βενιζέλος» η πρώτη απευθείας πτήση Αθήνας – Πεκίνου – Η Μπέτυ Μπαζιάνα ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες

Προσγειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 09:00 το πρωί της Παρασκευής, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η πρώτη απευθείας πτήση της Air China μεταξύ Αθήνας και Πεκίνου. Το αεροσκάφος μετέφερε περισσότερους από 200 επιβάτες, ανάμεσά τους και η σύζυγος του πρωθυπουργού, κ. Μπέτυ Μπαζιάνα.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία

παρευρίσκονται ο υπουργός υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης, ο πρέσβης της Κίνας Τζόου Σιαολί, ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Η. Ψινάκης, ο πρόεδρος του διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Δ.Δημητρίου και εκπρόσωπος της Air China.

Η Air China από σήμερα θα συνδέει δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και το Σάββατο μετ’ επιστροφής χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, τις δύο πρωτεύουσες. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται με Airbus 330-200, και το ταξίδι θα έχει διάρκεια 10,5 ώρες. Οι πτήσεις από το Πεκίνο θα αναχωρούν στις 2.30 και φθάνουν στην Αθήνα στις 8.15. Οι πτήσεις από την Αθήνα στις 14.15 και φθάνουν στο Πεκίνο στις 4.30 της επομένης.

Η έναρξη τακτικών απευθείας δρομολογίων μεταξύ της κινεζικής και της ελληνικής πρωτεύουσας, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των αφίξεων Κινέζων τουριστών στη χώρα μας. Το 2017 σηματοδοτεί την 45η επέτειο διπλωματικών σχέσεων Κίνας και Ελλάδας.

Το νέο δρομολόγιο αποτελεί μεγάλο σημείο αναφοράς, όχι απλώς για τη συνεργασία σε επίπεδο συνεργασίας της πολιτικής αεροπορίας αλλά και σε επίπεδο διμερών σχέσεων. Επιπλέον καθιστά την Ελλάδα έναν τοπικό κόμβο μεταφορών, εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις για επαγγελματικά ταξίδια, τους τουρίστες και τους φοιτητές από τις 2 χώρες.

Η κινεζική εταιρεία, η οποία άνοιξε γραφεία στην Αθήνα το 2005, πραγματοποιεί από το 2011 δρομολόγια Πεκίνο-Αθήνα με ενδιάμεση όμως στάση στο Μόναχο. Μέχρι σήμερα η σύνδεση με την Κίνα (Πεκίνο, Σανγκάη, Χονγκ Κονγκ, Κουανγκτσόου ή Καντόνα) εξυπηρετείται κυρίως μέσω ενδιάμεσων σταθμών σε Μόσχα, Μόναχο, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Ντόχα και Αμπου Ντάμπι. Το 2015 υπολογίζεται πως μετέφερε από την Αθήνα περισσότερους από 20 χιλιάδες επιβάτες και ακόμα περισσότερους πέρυσι.Η απευθείας πτήση Αθήνας-Πεκίνου «αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής μας»

Στην ομιλία του ο κ. Σπίρτζης καλωσορίζοντας την πρώτη πτήση και τους 205 επιβάτες της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου –Αθήνας με την Air China, επισήμανε ότι «σήμερα υλοποιείται ένα όνειρο, ένα κοινό όνειρο των λαών Ελλάδας-Κίνας». Και πρόσθεσε: «Η άμεση σύνδεση των δύο χωρών, δεν σηματοδοτεί μόνο μια νέα περίοδο στις αεροπορικές σχέσεις μας, με προφανείς θετικές επιπτώσεις στην άμεση επικοινωνία των Ελλήνων και Κινέζων πολιτών, στον τουρισμό, στο εμπόριο και σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Σηματοδοτεί τη στενή και άμεση σύνδεση των λαών μας, των αξιών και των πολιτισμών μας. Της παράλληλης ιστορικής πορείας δύο περήφανων λαών, που έρχονται από πολύ παλιά για να μετουσιώσουν την αγάπη και τον θαυμασμό ο ένας για τον άλλο σε άμεση σχέση και συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής μας που με συγκεκριμένες κατευθύνσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποτελεσματικές δράσεις της κυβέρνησης, των υπηρεσιών και των φορέων της, παίρνει σάρκα και οστά»,υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης. Ακόμη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε τη δημιουργία προοπτικών αύξησης της συνδεσιμότητας της Ελλάδας με την Άπω Ανατολή και την Αυστραλία μέσω των συνδέσεων του ευρύτατου δικτύου της Air China.

Οι νέες πτήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών, και στην εξυπηρέτηση των αυξημένων πλέον αναγκών μετακίνησης επιχειρηματιών, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη ενώ παράλληλα «συμβάλει στην ενίσχυση της Ελλάδας ως σημαντικού κόμβου εμπορικών μεταφορών». Εξάλλου, «η σύνδεση Πεκίνου-Αθήνας διαθέτει ιδιαίτερη δυναμική, η επιβατική κίνηση παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 48% το 2017 σε σχέση με το 2016, γεγονός που καταδεικνύει και την αναγκαιότητα της αγοράς για την εκτέλεση απευθείας δρομολογίων, πρόσθεσε ο υπουργός. Καταλήγοντας, ο κ. Σπίρτζης επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της σύνδεσης αυτής, τόσο για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Κίνας, όσο και για τους καίριους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών, των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, της ναυτιλίας και της μεταποίησης, με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα. Απευθυνόμενος προς τον πρέσβη της Κίνας ο κ. Σπίρτζης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πιστεύει «πως στην επιστροφή στο Πεκίνο η Air China θα μεταφέρει τις ευχές του λαού μας, την φιλία μας και μια ελληνική ελιά, για να ριζώσει η ειρήνη και η παραγωγική συνεργασία μας».

Τις προοπτικές της Ελλάδας να αναδειχθεί σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο, υπογράμμισε ο Κινέζος πρεσβευτής

Από την πλευρά του ο κ. Τζόου Σιαολί πραγματοποιώντας την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και τόνισε ότι «η σημερινή μέρα θα περάσει στην ιστορία των σινοελληνικών σχέσεων», καθώς πρόκειται για την εκπλήρωση ενός ονείρου πολλών ετών, όπου οι δύο πλευρές εργάζονταν ακατάπαυστα για τη δημιουργία των συνθηκών που θα το επέτρεπαν. Ο πρέσβης της Κίνας αφού ευχαρίστησε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, τις σχετικές διευθύνσεις των δύο πλευρών, άτομα από διάφορες κοινότητες, την Air China, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αλλά και τα ΜΜΕ των δύο χωρών, υπογράμμισε ότι «η απευθείας γραμμή που θα συνδέει το Πεκίνο και την Αθήνα θα ανοίξει και νέες προοπτικές για τις διμερείς ανταλλαγές στο εμπόριο, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την πολιτική αεροπορία και αλλού. Μπορούμε να προσβλέπουμε σε ακόμα στενότερες και ουσιαστικότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και σε περισσότερα οφέλη για τους δύο λαούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κ. Τζόου Σιαολί επισήμανε την θέση της Ελλάδας, ως σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου, γεγονός που πλέον «με την απευθείας σύνδεση πρόκειται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της Ελλάδας να αναδειχθεί σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο, Ευρώπης και Αφρικής, και να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του Νέου Δρόμου του Μεταξιού ( Belt and Road)».

«Το λογότυπο της Air China απεικονίζει τον φοίνικα, τον βασιλιά των πτηνών, το οποίο στην Κίνα συμβολίζει την αφθονία και την ευτυχία. Στην Κίνα έχουμε επίσης ένα ρητό: για να προσελκύσει κανείς έναν φοίνικα, θα πρέπει να φυτέψει το φοινικόδεντρο. Σήμερα αυτός ο όμορφος και ελπιδοφόρος φοίνικας έχει πετάξει μέχρι την Αθήνα, την Ελλάδα φέρνοντας στον λαό της χώρας τους χαιρετισμούς, τη φιλία και τις θερμές ευχές του κινεζικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης της Κίνας και καταλήγοντας πρόσθεσε, «πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον αυτός ο φοίνικας θα ανοίγει τα φτερά του συχνότερα και θα φωλιάσει στην Ελλάδα, οικοδομώντας έτσι περισσότερες γέφυρες ανάμεσα στην Κίνα, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο».

Εκ μέρους της διεύθυνσης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο κ. Δ. Δημητρίου, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε ότι πρόκειται για «πολύ ευχάριστη στιγμή για το αεροδρόμιο γιατί μετά από πολλά χρόνια έχουμε την απευθείας σύνδεση του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας με το κεντρικό αεροδρόμιο της Κίνας, μέσω της Air China.» Επιπλέον, ο κ. Δημητρίου επισήμανε την καινούρια προοπτική που ανοίγεται, «η οποία δηλώνει ότι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και η εμπορικότητα μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί έναν βασικό παράγοντα της επιτυχίας.»

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και ο κ. Δ. Κοπελούζος, μέτοχος στην Fraport Greece, η παρουσία του οποίου, όπως υποστήριξε ο κ. Δημητρίου καταδεικνύει με αυτό τον τρόπο «την αυξημένη δυνατότητα που υπάρχει για περισσότερες εμπορικές σχέσεις κι η πτήση αυτή αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων». «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι σαν ελληνική βιομηχανία, σαν την κορωνίδα της ελληνικής βιομηχανίας αεροδρομίων, είμαστε στη διάθεση των κρατικών και ιδιωτικών αρχών και της Κίνας και της Ελλάδας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την νέα αρχή που γίνεται μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «Ελ. Βενιζέλος».

Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Η. Ψινάκης ο οποίος επισήμανε πως απ’ αυτή τη συνεργασία μεταξύ της χώρας μας και της Κίνας, η Ελλάδα έχει κερδίσει. «Ο πρέσβης είχε ένα όραμα να ενώσει και να αναβιώσει τον δρόμο του μεταξιού. Ταχθήκαμε με το όραμα του και φέτος φάνηκε το αποτέλεσμα στην ΔΕΘ. Με αυτές τις εξελίξεις θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Είναι σαν να έχει ανοίξει μία εθνική οδός μεταξύ Κίνας και Ευρώπης κι η χώρα μας είναι τα διόδια»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψινάκης.

altsantiri.gr

Keywords
βενιζελος, αθηνα, πτηση, χονγκ κονγκ, air, china, airbus, ελλαδα, εταιρεία, νέα, τσιπρας, μμε, road, ΔΕΘ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα, χωρες, αυστραλια, εθνικη, ευχες, κινα, κωνσταντινουπολη, μμε, ντουμπαι, ονειρο, πτησεις, σημερινη, φιλια, ψινακης, αγαπη, αεροδρομιο, αυξηση, αμοιβαια, αμπου νταμπι, αφθονια, γεγονος, γινεται, γραφεια, δυνατοτητα, δρομολογια, ευτυχια, υπαρχει, ειρηνη, ελια, εβδομαδα, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ερχονται, εταιρεία, ετων, θεσεις εργασιας, ομιλια, κινηση, κοπελουζος, μοναχο, μοσχα, νεες θεσεις εργασιας, οδος, οραμα, πεκινο, περιφερειακο, πρωι, ρολο, σαββατο, συνεχεια, συγχαρητηρια, συσφιξη, ταξιδια, φοινικας, φτερα, χονγκ κονγκ, ωρες, air, airbus, china, ελπιδοφορος, χωρα, ρητο, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα