Στη Βουλή οι πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές στο Νομό Χανίων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πυρκαγιές στο Νομό Χανίων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και
Σταύρος Τάσσος.

Στο κείμενο της ερώτησης, αναφέρουν τα εξής:

«Για άλλη μια χρονιά μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους σε θερμοκήπια σε δεκάδες χωριά στο Νομό Χανίων ενώ ξέσπασαν αρκετές πυρκαγιές σε χωριά του νομού, από τις οποίες

κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων και γεωργικής γης.
Πιο συγκεκριμένα εκτεταμένες καταστροφές σε θερμοκήπια παρατηρήθηκαν στην περιοχή Φαλάσαρνα του δήμου Κισσάμου, ενώ επλήγησαν από τις πυρκαγιές τα χωριά Κάμποι Κισσάμου, Παλαιά Ρούματα, Κακόπετρος, Φωτσακάδο, Λίμνη, Μεσκλά και Καλαμίτσι Αλεξάνδρου.
Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό συνεχίζουν να είναι μεγάλες. Οι πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι πετσοκομμένος κατά 120 εκατ. ευρώ. Καταργήθηκαν 4.000 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού. Η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές.
Και φέτος η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο είναι απούσα ενώ ακόμα δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας, καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις εποχικού προσωπικού σε κρατικές υπηρεσίες για καθαρισμούς δασών, είναι αποσπασματικές και δεν εντάσσονται σε σχέδιο ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:
• Να πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή όλων των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και των γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν, ώστε άμεσα να γίνει καταβολή της αποζημίωσης στους πληγέντες (αποθήκες, γεωργικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες, ζώα κ.ά.), στο 100% της ζημιάς, με αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος.
• Η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας – πυρόσβεσης στο Νομό Χανίων με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά, με τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος της με τεχνικά μέσα (πυροσβεστικά οχήματα, την έγκαιρη έλευση στο νομό πυροσβεστικού ελικοπτέρου κ.ά.).
• Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή κρουνών και υδατοδεξαμενών με ευθύνη της δασικής υπηρεσίας στο πλαίσιο σύγχρονων μελετών αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα