Σταθερά στα 3,48 ευρώ η μέγιστη τιμή του ελαιόλαδου στην Κρήτη

Στα 3,48 ευρώ το κιλό παραμένουν οι υψηλότερες τιμές λαδιού στην Κρήτη την ώρα που στην Πελλοπόνησο, οι χαμηλότερες φτάνουν τα 3,10 σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του o Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, στην Ισπανία για τα έξτρα παρθένα οι μέγιστες τιμές αυξήθηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 3,75€/kg ενώ οι ελάχιστες μειώθηκαν στα 3,10€/kg.

Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές για το έξτρα παρέμειναν στα 4,70€/kg και οι ελάχιστες μειώθηκαν στα 4,45€/kg.

Αναλυτικότερα

οι τιμές στην Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Τυνησία όπως και οι τιμές των πρόσφατων διαγωνισμών, φαίνονται στο Δελτίο τιμών της 8ης Ιουνίου 2021 του ΣΕΔΗΚ (δείτε ΕΔΩ).

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώνονται σταδιακά οι συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη με τους εκπροσώπους των ελαιουργείων για τη συμπλήρωση επιμέρους αδειοδοτήσεων που θα νομιμοποιήσουν πλήρως τη λειτουργία τους.

Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιπεριφερειάρχης, τα ελαιουργεία των οποίων οι φάκελοι εξετάστηκαν από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Λασιθίου, αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των ενεργών ελαιουργείων του νομού, και κλήθηκαν οι εκπρόσωποί τους να ολοκληρώσουν τις ενέργειές τους προκειμένου να λάβουν το σύνολο των αδειοδοτήσεων που επιβάλει ο νόμος.

Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν π.χ. αδειοδότηση μεταφοράς και χώρους εναπόθεσης κατσίγαρων, αδειοδότηση παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων που δε νομιμοποιήθηκαν με το νόμο για τα αυθαίρετα κτίσματα ή περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αφού το θεσμικό πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων έχει αλλάξει πολλές φορές στην πορεία του χρόνου.

Ειδικά, σύνθετα είναι τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν ελαιουργεία τα οποία ενώ όταν κτίστηκαν βρίσκονταν εκτός, με την οικιστική ανάπτυξη στο πέρασμα των χρόνων σήμερα βρίσκονται εντός οικιστικών περιοχών, με αποτέλεσμα να αλλάζουν πλέον και οι απαιτήσεις ανανέωσης των αδειών για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, υποχρεώνοντας σε διαρκή εκσυγχρονισμό και παράλληλα σε τήρηση αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων.

Ο κ. Γουλιδάκης τόνισε ότι στα 13 ελαιουργεία που εξετάστηκαν, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι συνεταιριστικά, δόθηκε χρονικό περιθώριο σε άλλα μέχρι 31 Αυγούστου και σε άλλα μέχρι 31 Οκτωβρίου, με μοναδικό στόχο αυτά τα ελαιουργεία με την έναρξη της ερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου να φροντίσουν να έχουν λάβει εξ ολοκλήρου τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν.

Όσα ελαιουργεία δεν το πράξουν, με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, δυστυχώς η αρμόδια Υπηρεσία θα υποχρεωθεί να τα κλείσει, τόνισε.

Στην ερώτηση γιατί το ζήτημα τίθεται σήμερα τόσο επιτακτικά ενώ ορισμένα απ’ αυτά τα ελαιουργεία λειτουργούσαν επί 15ετία και πλέον χωρίς να έχουν εξασφαλίσει το σύνολο των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, ο κ. Γουλιδάκης εξήγησε ότι πολλά ζητήματα ανακύπτουν στην πορεία από μεταβολές στο καθεστώς λειτουργίας τους αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες – τόσο στη Διεύθυνση Ανάπτυξης όσο και στο συναρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λασιθίου. Εξ άλλου όλο και συχνότερα πλέον τα συναρμόδια υπουργεία ζητούν πίνακες ενεργών και αδειοδοτημένων ελαιουργείων.

Τα 57 ενεργά ελαιουργεία του νομού είναι σήμερα πλήρως αδειοδοτημένα. Εντούτοις, προκύπτουν στην πορεία υποχρεώσεις συμμόρφωσης με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη νομοθεσία που προσδιορίζει τη λειτουργία τους και ανάλογα με τις παρεμβάσεις και μεταβολές στον εξοπλισμό τους, αλλά και λόγω λήξης της ισχύος εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που έχουν λάβει.

\Από το 2017 και μετά το θεσμικό πλαίσιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων μεταβάλλεται άρδην, επιβάλλοντας νέους κανόνες λειτουργίας τους, κυρίως διότι το παραγόμενο προϊόν, το ελαιόλαδο, συνδέεται ως βασικό προϊόν με τη διατροφική αλυσίδα και γίνεται ολοένα και πιο γνωστό διεθνώς, είπε ο κ. Γουλιδάκης, σημειώνονται ότι η αρμόδια Υπηρεσία οφείλει να συντονιστεί στην κατεύθυνση αυτή με τη συνδρομή των αιρετών της Περιφέρειας και του ιδίου προσωπικά ως προϊσταμένου της.

Στη χθεσινή διαδικασία ο Αντιπεριφερειάρχης μαζί με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Βέτα Μαργιούλα, τον Δημ. Ανδρεάδη της ίδιας Υπηρεσίας και τον αρμόδιο του Τμήματος Περιβάλλοντος Εμμ. Ρουκουνάκη, συναντήθηκαν διαδοχικά, με τους εκπροσώπους ελαιουργείων και τους μηχανικούς τους.

Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε χθες για τρίτη μέρα, για διαφορετικά ελαιουργεία κάθε φορά, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Γουλιδάκης, να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία με σκοπό τα 13 αυτά ελαιουργεία να αδειοδοτηθούν πλήρως και να διατηρηθούν σε λειτουργία στο μέλλον. Από τα 13 τουλάχιστον τα 9 – 10 εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να συμπληρώσουν τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για να συνεχίσουν νόμιμα τη λειτουργία τους εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης.

Θέμα βιωσιμότητας

Από την εξέταση φακέλων ελαιουργείων, εντοπίστηκαν και μικρά ελαιουργεία που ακόμη και αν ολοκληρώσουν τη διαδικασία αδειοδότησής τους, στην προθεσμία που τους χορηγήθηκε, δεν έχουν οικονομικό ορίζοντα και προοπτική βιωσιμότητας, τόνισε ο κ. Γουλιδάκης. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει και συναισθηματικός δεσμός με τις περιοχές όπου αυτά δραστηριοποιούνται, η Υπηρεσία και ο ίδιος τους πρότεινε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις με άλλα μεγαλύτερα.

Μια τέτοια πρόταση έγινε σε μικτό ελαιοτριβείο του Μεραμβέλλου, είπε ο αντιπεριφερειάρχης, για να συνενωθεί με μεγαλύτερο ελαιοτριβείο γειτονικής περιοχής, για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ελαιοκαλλιεργητές της περιοχής αναφοράς του αλλά και να αξιοποιηθεί μέσα από νόμιμες διαδικασίες και ο μηχανολογικός εξοπλισμός που διαθέτει σήμερα.

zarpanews.gr

The post Σταθερά στα 3,48 ευρώ η μέγιστη τιμή του ελαιόλαδου στην Κρήτη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα