Σάλος στη Λευκάδα για δίωξη νοσοκομειακού γιατρού

Σάλος έχει προκληθεί στη Λευκάδα με αφορμή την προσωρινή αναστολή καθηκόντων σε γιατρό, διευθυντή ΕΣΥ στο νοσοκομείο του νησιού, που κατηγορείται για παράτυπες συνταγογράφησεις και πρόκληση ζημίας στον ΕΟΠΥΥ. Η υπόθεση υπάγεται στο ευρύτερο θέμα με τα επιθέματα.

Πρόκειται για τον χειρουργό Θανάση Καραγιάννη που υπηρετεί στο νοσοκομείο απ’ το 2002. Σε βάρος του ο έλεγχος απ’ τα κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ, για την περίοδο Αυγούστου 2016- Απριλίου 2016, κατέληξε σε εντοπισμό παραβάσεων, για τις οποίες διώκεται πειθαρχικά, σε βαθμό που κινδυνεύει με την ποινή της οριστικής παύσης.

Έτσι, και ενώ του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου, Βησσαρίωνος Μίχα, στις 31 Αυγούστου 2017 του επιβλήθηκε προσωρινή αναστολή άσκησης καθηκόντων για ένα μήνα.

Η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια και το θέμα έκτοτε πήρε μεγάλες διαστάσεις στον τοπικό Τύπο. Στο μεταξύ έχει δημιουργηθεί στο Facebook μια σελίδα συμπαράστασης προς τον διωκόμενο γιατρό, με όνομα «Δίπλα στο Θανάση Καραγιάννη», που αριθμεί περίπου 1.000 μέλη.

«Περιστατικό τρομοκρατίας» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Το περίεργο της υπόθεσης, που θέτει το ερώτημα με πόσο ηθικό τρόπο γίνεται η όλη επιχείρηση ηθικοποίησης της υγείας και κατά πόσο είναι σεβαστό απ’ όλους το τεκμήριο της αθωότητας σε αυτή την προσπάθεια, προκύπτει απ’ την καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου για «περιστατικό τρομοκρατίας» απ’ τον διοικητή σε βάρος του διωκόμενου γιατρού.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων τονίζει μεν ότι σε κάθε περίπτωση «απαιτεί την πλήρη και γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης και όλων των κρουσμάτων διαφθοράς που βγαίνουν στην επιφάνεια». Συγχρόνως, δε, «απαιτεί σεβασμό στο πρόσωπό του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων Χρήστο Βεργίνη μας επανέλαβε τις θέσεις του περί «προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι κάτι κάνει στην Υγεία», τονίζοντας ότι οι αιτίες του προβλήματος είναι βαθύτερες και πως «όσο η υγεία βρίσκεται στα χέρια εταιρειών αυτά θα γίνονται». Όσο για το περιστατικό τρομοκρατίας, που καταγγέλλεται μέσω ανακοίνωσης, ανέφερε, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ότι «και η λεκτική βία είναι τρομοκρατία», όπως οι «απειλές απόλυσης».

Διοικητής: Μόνη εντολή μας η ηθικοποίηση της Υγείας
Απ’ την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Βησσαρίων Μίχας, απαντά στο News 24/7 : «Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοούν τρομοκρατία. Το να επιβάλλει κάποιος τις διαδικασίες που προβλέπονται απ’ τον νόμο;» Όσο για το αν έχει γίνει κάποιο περιστατικό – όπως αόριστα πάντως αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων- απαντά: «Όχι βέβαια. Δεν σκέφτομαι κάποιο περιστατικό που μπορεί να έγινε. Ούτε μου εξήγησαν τι εννοoύν Επίσημα δεν έχουν έρθει ούτε καν να τους ενημερώσω. Τη μέρα εκείνη που είχαν ζητήσει ενημέρωση είχε αποβιώσει η μητέρα ενός συναδέλφου και δεν ήρθαν καν. Πιθανόν να θεωρούν τρομοκρατία την εφαρμογή των διατάξεων».

Όπως εξήγησε οι κατηγορίες αφορούν σε «20 συνταγές με την ίδια φωτογραφία και 17 βεβαιώσεις ότι ασθενείς έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη το οποίο αποδείχθηκε μετά από έλεγχο ότι δεν ισχύει».

Στο ερώτημα, δε, αν έχει δεχθεί οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, όπως γράφτηκε σε τοπικά δημοσιεύματα, απαντά: «Η παρέμβαση που γίνεται σε εμάς και σε όλους τους διοικητές είναι απ’ τους υπουργούς και απ’ τον επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας για να κάνουμε αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, ανεξάρτητα του ποιος είναι, ανεξάρτητα την κοινωνική του θέση, αν είναι ένας γιατρός ή αν είναι 100. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που προβλέπει ο νόμος, να ηθικοποιηθεί το σύστημα Υγείας επιτέλους. Τώρα πιέσεις, λογικό δεν είναι; Οι μισοί είναι συγγενείς, οι άλλοι μισοί είναι φίλοι, τοπικά υπάρχουν».

Γιατρός: Δεν προκύπτει ζημιά ούτε απ’ το πόρισμα
Απ’ την πλευρά του ο κ. Θανάσης Καραγιάννης, μιλώντας στο News 24/7, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι και απ’ το πόρισμα «δεν προκύπτει ζημία αλλά κοστολόγηση». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι απ’ τις συνολικά 37 γνωματεύσεις για τις οποίες κατηγορείται «οι 28 δεν κατατέθηκαν ποτέ» και πως «απ’ τις εννιά που κατατέθηκαν και κοστολογούνται οι 5 που αφορούν την περίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη δεν σχετίζονται αιτιωδώς με οικονομική ζημία του ΕΟΠΥΥ, καθώς η ένδειξη σακχαρώδη διαβήτη δεν επιφέρει αλλαγή στο ποσοστό συμμετοχής του ασθενή». Για τις άλλες τέσσερις απ’ αυτές που του καταλογίζονται και σχετίζονται με τις φωτογραφίες απαντά ότι: «Είναι αληθή περιστατικά και οι ασθενείς είχαν φέρει υπεύθυνη δήλωση ότι είχαν ανάγκη και πήραν τα επιθέματα. Αυτά κατατέθηκαν στην ΥΠΕΔΥΦΚΑ».

Σχετικά με το καταγγελλόμενο περιστατικό τρομοκρατίας ο γιατρός αναφέρει ότι ο διοικητής τον απείλησε πως «θα φέρει την αστυνομία» και «του απαγόρευσε να κινείται σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας του νοσοκομείου». Αυτό, όπως λέει, έγινε τέσσερις μέρες μετά την επίδοση της απόφασης, όταν και πήγε στο νοσοκομείο και ήπιε καφέ με συναδέλφους. Επίσης, αναφέρει ότι δεν πρόλαβε καν να απολογηθεί, αφού η απόφαση προσωρινής αναστολής άσκησης καθηκόντων του επιδόθηκε απ’ τον κλητήρα ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο ιατρός έχει υποβάλει ένσταση για το πρόστιμο, το μισό απ’ το οποίο σημειώνει ότι έχει πληρώσει και τώρα αναμένει τη σύγκληση του Πειθαρχικού για το ερώτημα της αργίας, κάτι που σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου επρόκειτο να γίνει σήμερα.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα