Πολλά μπράβο… Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο σκάκι η νεαρή Χανιώτισσα Ευγενία-Βαλέρια Πλατσάκη

Από την 31η Μαρτίου ως την 2α Απριλίου διεξήχθησαν τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα του 2018. Οι αγώνες έγιναν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα και συγκέντρωσαν περίπου 1500 μαθητές και μαθήτριες σε συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού. Δικαιώθηκαν, λοιπόν, όσοι υποστήριζαν ότι έπρεπε να εγκαταλειφθεί το μοντέλο των ξενοδοχείων όπου η υποχρεωτική παραμονή ανέβαζε το κόστος σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα για σχολικούς αγώνες και τελικά σχεδόν οι μισοί προκριθέντες δεν συμμετείχαν.

Η διοργάνωση, βέβαια, καθώς γιγαντώθηκε,

είχε και αρκετά προβλήματα αλλά αυτά με τον καιρό μπορούν να διορθωθούν. Στους αγώνες βρέθηκε και ο Περιστεριώτης προπονητής του Κύδωνα κ. Παναγιώτης Πανταβός και η κα Ράνια Αλιγιζάκη.

Στο αγωνιστικό κομμάτι τώρα, όπου η μεγάλη συμμετοχή έφερε και συνθήκες υψηλού ανταγωνισμού, συμμετείχαν από την Κρήτη πάνω από 110 (!) παιδιά φέρνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 16 μαθητές και μαθήτριες από την Κρήτη έφτασαν στο βάθρο των μεταλλίων ενώ άλλα τόσα πλασαρίστηκαν στην εξάδα. Ανάμεσά τους είχαμε τη χαρά να δούμε την Ευγενία- Βαλέρια Πλατσάκη (19ο ΔΣ Χανίων) από τη λέσχη του Κύδωνα να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας στα κορίτσια της Β΄ Δημοτικού. Μπράβο Ευγενία, πάντα τέτοια!

Ας δούμε τι έκαναν τα παιδιά από την Κρήτη και ιδιαίτερα της λέσχης του Κύδωνα κατά κατηγορία.

ΑΤΟΜΙΚΟ

ΝΗΠΙΑ

Απονομή νηπίων. Τέταρτος ο Αθανάσιος Κουβάτσος.

Ο Αθανάσιος Κουβάτσος με 7/9 ισοβάθμησε στη β΄ θέση αλλά τα κριτήρια τον κατέταξαν 4ο. Ο πρόεδρος του Κύδωνα δεν επέστρεψε βέβαια στο …νηπιαγωγείο. Πρόκειται για τον εγγονό του Σάκη Κουβάτσου και γιο του σκακιστή του Κύδωνα Φίλιππου Κουβάτσου. Ο μικρός Θανάσης έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά και φαίνεται ότι ακολουθεί τα χνάρια του παππού, του πατέρα αλλά και της θείας του Μαρίας, εκπροσωπώντας το νηπιαγωγείο της Παιανία..Στην ίδια κατηγορία ο Δημήτρης Λάτος, ένας ταλαντούχος μικρός από τον Κύδωνα, αφού πάλεψε στα μετάλλια για 8 γύρους, κατατάχτηκε στην τιμητική 10η θέση με 6/9.

Τις πολύ καλές συμμετοχές από τον Κύδωνα έκλεισε ο Φώτης Καζάκος (10ο Χανίων) που αν και προνήπιο (!) έκανε 4 βαθμούς και φαίνεται ότι βαδίζει κι αυτός στα χνάρια μιας επίσης σκακιστικής οικογένειας.

Από την Κρήτη μετείχαν με επιτυχία και οι Καλαϊτζάκης Αντώνης (Μικρός Εργαστήρι), Χωραφάς Εμμανουήλ (4ο Αγίου Νικολάου), Τσαφαράκη Κατερίνα (10ο Χανίων), Τσακαλάκη Καλλιόπη (1ο Ρεθύμνου), Αναγνωστόπουλος Κων/νος (1ο Αγίου Νικολάου), Ριτζάκης Νίκος (2ο Αγροκηπίου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/ΝΗΠΙΑ 2018

Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Στην Α΄ Δημοτικού ο Γιώργος Σπυριδάκης (8ο Χανίων) ισοβάθμησε στην 1η θέση της γενικής αλλά τα κριτήρια του έδωσαν το ασημένιο μετάλλιο. Η Έλενα Ψαριανού (Βαμβακόπουλο Χανίων) είχε μια διπλή επιτυχία: Πήρε την 1η θέση στα κορίτσια και την 3η θέση της γενικής κατάταξης, επιτυχία σπάνια για πανελλήνιο πρωτάθλημα . Στη δεύτερη θέση των κοριτσιών ένα κορίτσι από το Ηράκλειο, η Βίβιαν Κοντογιάννη (2ο Βουτών). Πολύ καλά πλασαρίσματα από το την Μελίνα Φαρσάρη (7ο Ρεθύμνου), τον Αποκορωνιώτη Λάμπρο Χατζηδάκη (Νιο Χωριό Χανίων) και την Ιωάννα Χρυσού (2ο Ρεθύμνου).

Από τον Κύδωνα δύο πολύ καλές συμμετοχές. Ο Θεόδωρος Τζατζιμάκης (2ο ΔΣ Κουνουπιδιανών Χανίων) στην πρώτη του συμμετοχή έκανε 5,5/9 και έδειξε έτοιμος για τα καλύτερα. Η Ζωή Καζάκου (10οΧανίων) του Κύδωνα έδειξε ανταγωνιστική και αξίζει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Από την Κρήτη συμμετείχαν και οι Παλιούρας Βασίλης (35ο Ηρακλείου), Καρτσάκης Γιάννης (37οΗρακλείου), Βουντουράκης Μανόλης (8ο Χανίων), Νταγκουνάκης Χαράλαμπος (2ο Ρεθύμνου) και Παναγιωτάκη Χριστίνα (5ο Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Α΄Δημοτικού 2018

Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Απονομή β΄Δημοτικού. 1ο κορίτσι η Ευγενία-Βαλέρια Πλατσάκη.

Στη Β΄Δημοτικού 200 συμμετοχές (!). Στην κορυφή της βαθμολογίας ένα χανιωτάκι, ο Ραφαήλ Σαράφης(5ο Χανίων). Μπράβο Ραφαήλ!

Στην κορυφή των κοριτσιών η Ευγενία- Βαλέρια Πλατσάκη (19ο Χανίων)που προπονείται στον Κύδωνα με τον κ. Δημήτρη Μπαλόκα. Η Ευγενία, ιδιαίτερα ταλαντούχος επανέλαβε την περσινή επιτυχία της και με 7/9 αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλήτρια! Και πάλι Μπράβο!

Πολύ καλά πλασαρίσματα και για τον Στάθη Κωνστανταράκη (9ο Χανίων) και τον Παντελή Γκόγκα (5οΧανίων).

Από τον Κύδωνα πήρε μέρος και ο Γιώργος Σχετάκης που με 5/9 έδειξε ανταγωνιστικός και έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά.

Άλλες συμμετοχές από την Κρήτη, όλες επιτυχείς: Σπηλιωτόπουλος Σπύρος (Ηράκλειο), Χωραφάς Δημήτρης (4ο Αγίου Νικολάου), Δασκαλάκης Άγγελος (17ο Ηρακλείου), Μπακάλης Κώστας (46οΗρακλείου), Σκαράκης Σταύρος (1ο Σούδας Χανίων), Ρίζος Δημήτρης (5ο Χανίων), Νικολοζάκη Μελίνα (9οΧανίων), Τζανάκης Μανόλης (2ο Ρεθύμνου), Στράλης Γιώργος (5ο Χανίων), Διδασκάλου Αντώνης (5οΡεθύμνου), Ζαχαριουδάκης Μανούσος ( 17ο Ηρακλείου), Δουλαβεράκη Ευαγγελία (4ο Χανίων), Θεοδωρογλάκη Βαρβάρα (17ο Χανίων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Β΄Δημοτικού 2018

Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Επίσης 200 συμμετοχές! Η Χρυσή Χασουράκη (1ο Μουρνιών) έφτασε την 1η θέση των κοριτσιών και την 4η της γενικής επιβεβαιώνοντας το ταλέντο της.

Πολύ καλή και η 13η θέση της γενικής από τον Εμμανουήλ Μαυρίδη (8ο ΔΣ Χανίων), αλλά και η 17η από τον Γιώργο Τερζάκη (56ο Ηρακλείου). Στην 6η θέση των κοριτσιών η Στέλα Μαυροματάκη (1οΚουνουπιδιανών).

Από τον Κύδωνα ο Κυριάκος Λεβάκης (8ο Χανίων) έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά με 5,5/9. Ο Μανόλης Καλογερής (13ο Χανίων) με 4/9 στην πρώτη του συμμετοχή σε πανελλήνιο θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος.

Οι υπόλοιπες αξιόλογες συμμετοχές από την Κρήτη: Κυριακογιαννάκης Γιάννης (3ο Χανίων), Μπενάκης Γιάννης (13ο Χανίων), Μαρνέλλος Γιώργος (4ο Αγίου Νικολάου), Ορφανάκη Καλλιόπη (4ο Αγίου Νικολάου), Καλαϊτζάκης Μανόλης (2ο Βουτών), Φαρσάρης Οδυσσέας (7ο Ρεθύμνου), Κλεοβούλου Σοφία (3ο Χανίων), Κοζύρη Κατερίνα (4ο Αγίου Νικολάου), Γιαλύτης Αρίσταρχος (Κριτσά Λασιθίου), Νταγκουνάκης Εμμανουήλ (2ο Ρεθύμνου), Μαρούντας Αθανάσιος (2ο Βουτών Ηρακλείου) , Χαλιβελάκης Ιωάννης (2οΜουρνιών Χανίων ), Μπατσάκης Απόστολος (3ο Κισάμου Χανίων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Γ΄ Δημοτικού 2018

Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η πολυπληθέστερη κατηγορία με 210 (!) συμμετοχές. Ο Γιώργος Αντωνιουδάκης (10ο Χανίων) ισοβάθμησε στην πρώτη θέση αλλά κατατάχτηκε 2ος. Η Ασημένια Τσαπάκη (5ο Ηρακλείου) πήρε την 1η θέση στα κορίτσια και την 4η της γενικής με 7,5/9. Στο χάλκινο μετάλλιο των κοριτσιών η Γεωργία Σκαράκη (1οΣούδας Χανίων). Συγχαρητήρια και στα τρία παιδιά από την Κρήτη.

Από τα παιδιά του Κύδωνα ο Άρης Μελετίου (1ο Σούδας Χανίων) τα πήγε πολύ καλά με 5/9. Ο Λευτέρης Καλογερής (13ο Χανίων ) ήταν άτυχος: εξαντλημένος από το ταξίδι και την προσπάθεια του ομαδικού ανέβασε πυρετό. Ξεκινούσε τις παρτίδες αλλά τις μισές τις εγκατέλειψε.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές από Κρήτη: Δασκαλάκης Μάνος (17ο Ηρακλείου), Τουτουδάκης Άγγελος (2οΑγίου Νικολάου), Αργυριάδης Νικόλαος (37ο Ηρακλείου), Θεοδωρογλάκης Γιάννης (17ο Χανίων), Χανιωτάκης Γιώργος (5ο Ηρακλείου), Παναγιωτάκης Αιμίλιος (5ο Ηρακλείου), Βενετάκη Νεκταρία (Βαμβακόπουλο Χανίων), Χανιωτάκη Ελβίρα (5ο Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Δ΄ Δημοτικού 2018

Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Η Αντωνία Καραβιτάκη (5ο Χανίων), σταθερά ψηλά σε παρόμοιες διοργανώσεις, πήρε το ασημένιο μετάλλιο με 7/9. Με τους ίδιους βαθμούς στην 6η θέση της γενικής ο Ροδιτάκης Εμμανουήλ (7οΗρακλείου) .

Από την Κρήτη πήραν μέρος και οι Αλεξανδράκης Θανάσης (2ο Βουτών Ηρακλείου), Μπατσάκης Παναγιώτης (3ο Κισάμου Χανίων), Χριστοδουλάκης Μιχάλης (17ο Χανίων), Ακρίβα Χριστίνα (3ο Χανίων), Χασιώτης Ιωάννης (4ο Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Ε΄ Γυμνάσιου 2018

ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Καλύτερη θέση από την Κρήτη ο Αθανάσιος Μαυρίδης (8ο Χανίων) στην 5η θέση της γενικής.

Ο Στέλιος Τσομπανάκης (15ο Χανίων) του δικού μας ΟΦΣΧ με 6/9 έκανε ένα πολύ καλό τουρνουά μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα. Ο Στέλιος είναι σταθερή αξία και χρειάζεται λίγη δουλειά για να αναδείξει όλες τις δυνατότητές του.

Η Χρυσούλα Λουκάκη (Χρυσοπηγή Χανίων) του Κύδωνα επιβεβαίωσε την πολύ καλή φετινή της παρουσία στα σχολικά και με 4,5/9 έδειξε ότι είναι ανταγωνιστική.

Από την Κρήτη κατά σειρά κατάταξης: Φραϊδάκης Μανόλης (5ο Ρεθύμνου), Καβούνης Γιώργος (5οΡεθύμνου), Βητοπούλου Μυρτώ (5ο Ηρακλείου), Μουλιανιτάκης Νίκος (8ο Αγίου Νικολάου), Μηναδάκης Ανδρέας (Ευρωπαϊκό Ηρακλείου), Βάρδας Δημήτρης (3ο Αγίου Νικολάου), Χαλκιαδάκη Άννα (1ο Μοιρών Ηρακλείου), Λαντζουράκης Νίκος 46ο Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/ΣΤ΄Δημοτικού 2018

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Δύσκολη κατηγορία όπου τα χανιωτάκια έχουν επιτυχίες τις οποίες επανέλαβαν φέτος. Ο Παναγιώτης Τζαγκαράκης (5ο Χανίων) μετά από ένα πολύ καλό τουρνουά έφτασε στη δεύτερη θέση της γενικής και στο ασημένιο μετάλλιο. Με τους ίδιους βαθμούς στην 3η θέση ο Κυριάκος Φυντριλάκης (5ο Χανίων). Η Ευαγγελία Καραβιτάκη (2ο Χανίων) επιβεβαίωσε ότι είναι η καλύτερη της ηλικίας της και της κατηγορίας της και πρόσθεσε ακόμη ένα κύπελλο στη συλλογή της. Στα ψηλά της βαθμολογίας ο Ανδρέας Σηφογιαννάκης (6ο Χανίων) και ο Νίκος Γαλανάκης (3ο Χανίων). Στην 6η θέση των κοριτσιών η Φοινικιανάκη Στέλα (6ο Ηρακλείου). Συγχαρητήρια και στα έξι παιδιά από την Κρήτη!

Από την Κρήτη κατά σειρά: Γεωργακάκης Μιχαήλ (3ο Ηρακλείου), Δρακωνάκης Θανάσης (Ευρωπαϊκό Ηρακλείου), Αλεξανδράκης Γιώργος (6ο Ηρακλείου), Βασιλάκης Μάριος (6ο Ηρακλείου), Καλανδράνης Θανάσης (3ο Χανίων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Α΄ Γυμνασίου 2018

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Πολύ καλές θέσεις για τον Ηλία Κοζύρη (2ο Αγίου Νικολάου), τον Γιάννη Βουλγαράκη (5ο Χανίων) και τον Γιώργο Παπαδημητράκη (3ο Χανίων).

Η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (3ο Χανίων) της λέσχης του Κύδωνα (με υποσχετική στον ΣΟ Ανωγείων) ήταν λίγο άτυχη. Ως τον 8ο γύρο στην 3η θέση είχε μάλλον δύσκολη κλήρωση και έπεσε στην 6η θέση των κοριτσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε καλύτερα κριτήρια από τον 3ο της γενικής.

Από την Κρήτη συμμετείχαν και ο Ζαχαράκης Αντώνιος (Ευρωπαϊκό Ηρακλείου) και η Ηγουμενάκη Κων/να (3ο Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Β΄Γυμνασίου 2018

Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Η Χρυσή Κουκουράκη (1ο Ρεθύμνου) στην 4η θέση των κοριτσιών. Καλή συμμετοχή και από την Μαρία Σαριδάκη (Καλλιτεχνικό Ηρακλείου).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Γ΄ Γυμνασίου 2018

ΛΥΚΕΙΑ

Αξιέπαινα παιδιά που παρά τον φόρτο των μαθημάτων αγωνίζονται όπου μπορούν. Ο Νίκος Γεωργακόπουλος (Νέας Κυδωνίας Χανίων) στο τρίτο σκαλί του βάθρου και η Ανθή Βοζινάκη (4ο Χανίων) στο ασημένιο μετάλλιο των κοριτσιών. Πολύ καλή και η συμμετοχή του Γιώργου Κώτσογλου (5ο Χανίων).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Λύκεια Ατομικό 2018

ΟΜΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ

Την πρώτη μέρα των αγώνων έγιναν τα ομαδικά σχολικά, μια διοργάνωση που τα παιδιά απολαμβάνουν. Ας σημειώσουμε μόνο ότι με το 1ο Λύκειο Καβάλας πήρε μέρος η Σταυρούλα Τσολακίδου! Η πολυπρωταθλήτρια Ελλάδας, με πολλά κύπελλα και μετάλλια σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αποφάσισε να πάρει μέρος στο σχολικό, ενισχύοντας το σχολείο της. Μόνο μπράβο της!

Στα Δημοτικά σχολεία το 5ο Ηρακλείου με 3 νίκες και μία ισοπαλία κατετάγη στην καλή 18η θέση. Αγωνίστηκαν οι Τσαπάκη Ασημένια, Παναγιωτάκης Αιμίλιος, Χανιωτάκης Γεώργιος και Βητοπούλου Μυρτώ.

Το 5ο Ρεθύμνου με 3 νίκες πήρε την 27η θέση. Την ομάδα αποτελούσαν οι Καβούνης Γιώργος, Φραϊδάκης Μανόλης, Τσόλκα Δήμητρα και Γουμενάκη Εύα.

Το 4ο Αγίου Νικολάου με μία νίκη και τρεις ισοπαλίες αγωνίστηκε με τους Τσαλίκο Ορέστη, Μαρνέλλο Γεώργιο, Χωραφά Δημήτρη, Ορφανάκη Καλλιόπη και Κοζύρη Κατερίνα.

Το 13ο Χανίων αγωνίστηκε πολυτραυματισμένο. Το κορίτσι ακύρωσε τη συμμετοχή του την τελευταία στιγμή και ένα από τα αγόρια παράτησε για λόγους υγείας δύο κερδισμένες παρτίδες. Ο Γιάννης Μπενάκης, ο Λευτέρης Καλογερής και ο Μανόλης Καλογερής αγωνίστηκαν για την εμπειρία και γεύτηκαν μία νίκη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Ομαδικό Δημοτικά 2018

Το 3ο Γυμνάσιο Χανίων: Καλανδράνης, Χατζηπαναγιώτου, Γαλανάκης, Παπαδημητράκης

Στα Γυμνάσια είχαμε μία πολύ καλή συμμετοχή. Το 3ο Γυμνάσιο Χανίων ισοβάθμησε στην 3η θέση, αλλά τα κριτήρια το κατέταξαν 5ο. Η ατυχία της κλήρωσης μάλιστα έφερε το 3ο Χανίων να ξεκινάει με bye. Αυτό και μόνο στέρησε πολύτιμους πόντους. Ας σημειώσουμε ότι ήταν το πρώτο δημόσιο σχολείο της βαθμολογίας! Αγωνίστηκαν ο Νίκος Γαλανάκης, ο Γιώργος Παπαδημητράκης, η Θανάσης Καλανδράνης και η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου. Η πέμπτη της σκακιστικής παρέας Κλειώ Κολοκυθά δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αθήνα.

Το 3ο Γυμνάσιο Χανίων: Γαλανάκης, Παπαδημητράκης, Καλανδράνης, Χατζηπαναγιώτου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: http://chess-results.com/Ομαδικό Γυμνάσια 2018

Στα Λύκεια δεν υπήρξε συμμετοχή από Κρήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολλά … Πρωταθλήτρια Ελλάδας, Χανιώτισσα Ευγενία-Βαλέρια Πλατσάκη,polla … protathlitria elladas, chaniotissa evgenia-valeria platsaki