Ποιος «νέος φορέας»; «Όχι στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ» η εντολή της βάσης

Πόσοι και ποιοι, ψήφισαν για τον επικεφαλής του «νέου φορέα» δεν μπορεί να επαληθευτεί επακριβώς – όπως δεν μπορούσε και το «ένα εκατομμύριο» του 2004 για την «εκλογή» του Γ. Παπανδρέου. Δεν χρειάζεται άλλωστε: αυτό που ανακοινώθηκε αυτό ισχύει . Απλώς μετά το δεύτερο γύρο η «Eπιτροπή Αλιβιζάτου»πρέπει να ανακοινώσει σε ποιον ακριβώς θα αποδώσει και ποιο ακριβώς ποσό από τις συνδρομές των 3 ευρώ που εισέπραττε από κάθε ψηφοφόρο.

Πέρα από την ακρίβεια των αριθμών ήταν οφθαλμοφανές ότι -παρά την αδιαφορία

που έδειξαν οι πολίτες για τους υποψήφιους στα debates- η προσέλευση στην κάλπη ήταν ικανοποιητική. Μετείχε το 40% από τις 562.000 ψήφους που είχαν πάρει το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι το 2015. Ενδεχομένως παράδοξο αν ληφθεί υπόψη ότι στην αντίστοιχη διαδικασία στη ΝΔ ψήφισε μόνο ένας στους τέσσερις από τους ψηφοφόρους του 2015.

Πέρα από την ακρίβεια των αριθμών, το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από αυτή την εκλογική διαδικασία είναι το άδοξο τέλος της προσπάθειας να ιδρυθεί άλλο κόμμα στη θέση του ΠΑΣΟΚ- με άλλο όνομα, άλλα σύμβολα και άλλη ιδεολογία και πολιτική.

Σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, η συμμετοχή ανέβηκε επειδή η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ κινητοποιήθηκε, πέρα από κάθε πρόβλεψη, για να προστατεύσει το κόμμα της από όσους σχεδίαζαν τη διάλυσή του. Το αποδεικνύει ότι οι δυο πρώτες θέσεις ανήκουν σε πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και η κονιορτοποίηση όσων ήθελαν να αγιάσουν με ξένα κόλλυβα.

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του επικεφαλής του «νέου φορέα», το ΑΠ είχε επισημάνει ότι αυτές οι εκλογές είναι πρωτίστως υπόθεση του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνοντας:

«Θα πάρουν μέρος όσοι από την ηρωική κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ βρουν το κουράγιο με τόσα που άκουσαν. Θα το κάνουν με σκοπό να μην επιτρέψουν τη διάλυση του κόμματός τους ερήμην τους. Όχι το αντίθετο που ζητούν ανερυθρίαστα όσοι δεν εκπροσωπούν τίποτε». Αυτό ακριβώς συνέβη.

Έχοντας πάρει από νωρίς το μήνυμα της βάσης η Φώφη Γεννηματά τάχθηκε κατά της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας εκ των προτέρων το αποτέλεσμα ως εντολή για «πολυμετοχικό σχήμα». Η προειλημμένη απόφαση για διατήρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό την ηγεσία της ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η μετάθεση του έκτακτου συνέδριου για μετά τις εθνικές εκλογές έκλεισε κάθε συζήτηση για διάλυση.

Σ’ αυτό ανταποκρίθηκαν οι οπαδοί του Κινήματος και όχι στο αντίθετο όπως άρχισαν να προπαγανδίζουν συντεταγμένα όταν έκλεισαν οι κάλπες οι ηττημένοι οπαδοί της εξαφάνισής του.

Η παρέμβαση του Κ. Λαλιώτη είχε άλλωστε προαναγγείλει ότι τον τελευταίο λόγο για το μέλλον του Κινήματος θα έχει κομματική βάση. Έτσι παρακίνησε περαιτέρω τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να πάρουν μερος στις εκλογές για να περιφρουρήσουν την ιστορική συνέχεια του κόμματός τους.

Αυτή η εξέλιξη ολοκληρώνει το φιάσκο όσων σχεδίασαν την εξαφάνιση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ώστε να εξαφανιστεί η μνήμη του μαζί με την ιδεολογία και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια που έκαναν όταν έκλεισαν οι κάλπες να «πανηγυρίσουν» για τη συμμετοχή δεν έκρυβε την απογοήτευση για τη δρομολόγηση των εξελίξεων σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που επιδίωξαν.

Απομένουν οι επαναληπτικές της επομένης Κυριακής για να κλείσει οριστικά αυτή η συζήτηση- όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους. Αν επικρατήσει η Φώφη Γεννηματά οι υπόλοιποι θα κληθούν να αποδείξουν αν εννοούσαν την συσπείρωση του χώρου. Η οποία δεν μπορεί παρά να γίνει στο ΠΑΣΟΚ που θα παραμείνει κεντρικός κορμός μιας συμμαχίας κατά το πρότυπο των εκλογών του 2015 στις οποίες η σύμπραξη με την ΔΗΜΑΡ του Θαν. Θεοχαρόπουλου υπήρξε επιτυχής και θα χρησιμοποιηθεί τώρα ως μοντέλο.

Αν ηττηθεί θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι να κρίνει εκ νέου από την κομματική βάση. Για να το διαλύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να επικρατήσει και στο συνέδριό του.

Από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να αλλοιωθεί το μήνυμα της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο οι εξελίξεις δεν αντιστρέφονται και τα πράγματα για την επόμενη φάση του θα κριθούν αποκλειστικά στο επόμενο συνέδριο του και μόνο από τα μέλη του.

Η Γεννηματά θα κληθεί να υπερασπιστεί απέναντι στην κομματική βάση το αξίωμά της με αντίπαλο κάποια από τα νεότερα στελέχη. Εκτός από τον Ανδρουλάκη, τον Παύλο Γερουλάνο ή όποιον άλλον αναδειχθεί εν τω μεταξύ. Πάντως το κέντρο βάρος των εξελίξεων θα επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ και οι σαπουνόφουσκες για τον φορέα θα ξεχαστούν.

ΥΓ Οι γραφικότητες σαν την συμμετοχή του Στέφανου Μάνου και του Ψωμιάδη δεν σημαίνουν τίποτε. Αλλά η του Μητσοτάκη είναι ένα θέμα που θα σχολιαστεί. Ειδικά αν πηγαν στις κάλπες και οπαδοί του κόμματός του.

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα