Πάπας Φραγκίσκος: Ξυπνήστε από την αδιαφορία! Αγκαλιάστε τους πρόσφυγες

Ένα μήνυμα αγάπης προς όλους εκείνους που αναγκάζονται να εκτοπιστούν, όπως έκαναν ο Ιωσήφ και η Μαρία κυνηγημένοι από τον Ηρώδη, απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος. Είναι άλλωστε και ο ίδιος εγγονός Ιταλών μεταναστών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην ομιλία του την Παραμονή των Χριστουγγένων, ζήτησε από τους απανταχού καθολικούς να ανοίξουν την αγκαλιά του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τους παρομοίασε με τον Ιωσήφ και τη Μαρία. Και μίλησε για τους διαδόχους του Ηρώδη που δεν νοιάζονται αν θα χυθεί αίμα αθώων.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής

Εκκλησίας έχει δεσμευτεί για την ανάγκη να υπάρξει μια αγκαλιά για τους μετανάστες και τους περιθωριοποιημένους, από την αρχή της παπικής του θητείας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε τις κακουχίες και τις δοκιμασίες των προσφύγων και ζήτησε να τους προσφέρεται «φιλοξενία».

Πάπας Φραγκίσκος: Οι διάδοχοι του Ηρώδη

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την πατρίδα τους γεμάτοι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον». Ο λόγος για τη φυγή τους είναι συχνά μόνο η ελπίδα να επιβιώσουν, τόνισε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε: «Πρόκειται για επιβίωση από τους σημερινούς διαδόχους του Ηρώδη, οι οποίοι δεν φοβούνται να χυθεί αίμα αθώων για να επιβάλουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τον πλούτο τους».

Τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να «μετατρέψουμε τη δύναμη του φόβου σε δύναμη της αγάπης», πρόσθεσε.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση, πρέπει οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τα δεινά που υφίστανται οι συνάνθρωποί τους», πρόσθεσε το βράδυ της Κυριακής (24.12.2017), κατά την ομιλία του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Οι πρόσφυγες όπως η Μαρία και ο Ιωσήφ

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν «εκατομμύρια άνθρωποι που δεν φεύγουν οικειοθελώς από τις εστίες τους αλλά αναγκάζονται να αποχωριστούν τους αγαπημένους τους επειδή εκδιώκονται από τη γη τους», τόνισε ο Πάπας.

Ο Ποντίφικας κάλεσε τους χριστιανούς να «προάγουν τη φιλοξενία σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατούν εντάσεις και συγκρούσεις». Ακόμη και η Μαρία και ο Ιωσήφ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είπε ο Πάπας, ο οποίος αντιτάχθηκε έντονα στη δυσπιστία προς τους ξένους και τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η χριστιανική πίστη σημαίνει «να δώσουμε μια νέα αντίληψη για τη κοινωνική δημιουργικότητα και προσφορά μέσω της οποίας όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο», σημείωσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα δώσει σήμερα, ανήμερα των Χριστουγέννων, την παραδοσιακή ευλογία «Urbi et orbi». Αυτή η ομιλία αναμένεται να είναι πιο πολιτική.

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ / Courrier International
Φωτογραφίες: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα