Οι Ιταλοί ψηφίζουν «στα τυφλά»: Εκλογές με… πέντε πιθανές κυβερνήσεις!

Σε μία περίπλοκη εκλογική μάχη με το πλέον αβέβαιο αποτέλεσμα οι Ιταλοί προσήλθαν στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τα πρόσωπα της νέας βουλής και της γερουσίας.

Οι κάλπες κλείνουν στις 12 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και από αυτές θα προκύψουν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών.

Παράλληλα με τις βουλευτικές, διεξάγονται και εκλογές για την ανανέωση των συμβουλίων των ευρύτερων περιοχών της Ρώμης

(Λάτιο) και του Μιλάνου (Λομβαρδία).
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έφερναν πρώτο κόμμα το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 28%, ενώ ως συμμαχία η δεξιά/ακροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 37% -εκ του οποίου 17% για τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι και 13% για τη Λέγκα. Ακολουθεί ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων ωστόσο ήταν ακόμη πολύ υψηλός.

Τα πρόσωπα των εκλογών

Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, είναι πιθανό να ηγηθεί ενός «μεγάλου συνασπισμού» και να προσφέρει στην Ιταλία ένα σταθερό χέρι, εάν τα αποτελέσματα αναδείξουν ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.

Δεδομένης της ανησυχίας γύρω από το αποτέλεσμα των πιο πολύπλοκων και απρόβλεπτων εκλογών, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Πάολο Τζενιτλόνι που διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τον Ματέο Ρέντσι τον Δεκέμβριο του 2016 έπειτα από την ήττα του στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, θεωρείται από πολλούς ως πιο ικανός από τους πολιτικούς αρχηγούς μία πιο σταθερή κυβέρνηση

Παρόλα αυτά, ο 63χρονος Τζεντιλόνι -τον οποίο αποκαλούν τζέντλεμαν ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι- θα πρέπει πρώτα να κερδίσει μία έδρα στην πρώτη περιφέρεια της Ρώμης, όπου είναι υποψήφιος, και που περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο της πόλης και που η νίκη δεν είναι εξασφαλισμένη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ηγείται του Forza Italia, παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να λάβει δημόσιο αξίωμα. Την Πέμπτη, ο Μπερλουσκόνι επισήμως έχρισε ως υποψήφιο πρωθυπουργό του τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σε μήνυμά του στο Twitter έχει ενημερώσει τον Μπερλουσκόνι ότι «είναι πρόθυμος να βοηθήσει την Ιταλία».

Η Λέγκα του Βορρά, που συμμετέχει στον συνασπισμό του «Καβαλιέρε», είναι ένα παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, το οποίο υπό την ηγεσία του Ματέο Σαλβίνι, έχει ρίξει τους τόνους με τις Βρυξέλλες και έχει σταματήσει να ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ. Ωστόσο, το μήνυμά του «πρώτα η Ιταλία» μπορεί να το φέρει σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, το δημοφιλέστερο δημοσκοπικά κόμμα είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, υπό την ηγεσία του Λουίτζι ντι Μάιο. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση στα μέσα Φεβρουαρίου -καθώς δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή τους δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές- το Κίνημα συγκέντρωνε ποσοστό 27-29%. Ο Ντι Μάιο έχει εργαστεί σκληρά για να δείξει ότι μετά από χρόνια στην αντιπολίτευση τα «Πέντε Αστέρια» είναι έτοιμα να κυβερνήσουν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, από την άλλη, είχε ποσοστά κάτω από 23% στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κυρίως εξαιτίας της δυσαρέσκειας για την αργή οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας και την υψηλή ανεργία.
Πώς γίνεται η εκλογή

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε πέρυσι έναν αμφιλεγόμενο εκλογικό νόμο, που θα τεθεί φέτος για πρώτη φορά σε εφαρμογή.

Υπό το νέο αυτό σύστημα, τα 2/3% των βουλευτών και στα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) θα εκλεγούν με απλή αναλογική, ενώ το 1/3 τρίτο με πλειοψηφικό σύστημα.

Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των ψήφων.

Πότε θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα

Αν και τα exit poll θα ανακοινωθούν αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες, δηλαδή στις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας (12 ώρα Ελλάδας), συγκεντρωτικά αποτελέσματα δεν θα εκδοθούν πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ακόμη κι αν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, θα παραμείνει ασαφές για το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πιθανές κυβερνήσεις», επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Όπως επισημαίνει το Politico πέντε είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία.

Ειδικότερα, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Forza Italia και των κεντρώων κομμάτων, ένας συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Τα τελευταία δύο σενάρια φαντάζουν λιγότερο πιθανά, ενώ μία συμμαχία μεταξύ του Κινήματος 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος επίσης μοιάζει αδύνατη.

«Το έχω αποκλείσει εντελώς», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ένα από τα μετεκλογικά σενάρια, επίσης, είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Επίσης, μία ισχυρή πιθανότητα είναι η ανάδειξη κοινοβουλίου χωρίς πλειοψηφία, όπου κανένας δεν θα έχει συγκεντρώσεις το απαιτούμενο 40% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ωστόσο, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρητικά, μπορούν να προκηρυχθούν και νέες εκλογές, ωστόσο αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, όπως σημείωσε ο Ιταλός πολιτικός αναλυτής Πίτερ Τσερέτι.

«Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μέχρι να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός», σημείωσε.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα