Μειωμένη η προσέλευση στις προεδρικές στην Κύπρο | Φαβορί ο Αναστασιάδης

Η ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές μέχρι τις 12 το μεσημέρι, που υπήρξε διακοπή μιας ώρας, ήταν ομαλή, αλλά το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στην κάλπη ήταν χαμηλότερο, σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές του 2013.

Ο έφορος προεδρικής εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, δήλωσε ότι μέχρι τις

12 το μεσημέρι, που έκλεισαν οι κάλπες για μια ώρα, ψήφισε το 30,2% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που στις προεδρικές του 2013 ήταν 38,9%.

Μέχρι τις 12 το μεσημέρι στη Λευκωσία ψήφισε το 34,2%, στη Λεμεσό το 26,1%, στην Αμμόχωστο το 28,2% και στην Πάφο το 33%.
Η ψηφοφορία επαναλήφθηκε στις 13:00 και θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι τις 21:00, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει προσέλευση ψηφοφόρων.

Οι υποψήφιοι έκαναν δηλώσεις, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «γιορτή της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι ο λαός ως κυρίαρχος θα αποφασίσει ποιος θα είναι Πρόεδρος την προσεχή πενταετία. Στις προηγούμενες ημέρες, είπε, «οι υποψήφιοι είχαμε την ευκαιρία να παραθέσουμε τις προτάσεις, αλλά και τα διλήμματα, που τίθενται ενώπιόν μας».

Ο κ. Αναστασιάδης προέτρεψε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με νηφαλιότητα, πάντα έχοντας κατά νου πως η επόμενη ημέρα πρέπει να βρει όλους ενωμένους. Γιατί, πρόσθεσε, «πολιτικός αντίπαλος όλων είναι τα καθημερνά προβλήματα του λαού. Και τα προβλήματα του λαού θέλουν ενότητα, συνεργασία, σοβαρότητα και σωστό προγραμματισμό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι σήμερα «πρωταγωνιστές είναι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας».

Με την επιλογή τους, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος, αποφασίζουν για «νέα στρατηγική στο Κυπριακό, για ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, για αποκατάσταση της μεσαίας τάξης, για αλλαγή, αξιοπιστία και ελπίδα».

Σήμερα είναι η ημέρα της Δημοκρατίας, «η ημέρα, που θα μιλήσουν οι πολίτες», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Κάλεσε όλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν, εκείνους, όπως είπε, οι οποίοι κρίνουν ότι δίνουν απαντήσεις για καλύτερο μέλλον.

Πρόσθεσε, ότι οι ψηφοφόροι άκουσαν τους υποψηφίους, έκαναν τη σύγκρισή τους και τώρα είναι η ώρα να τους κρίνουν. Να κρίνουν, ανέφερε ο κ. Μαλάς, εκείνους, «που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους και εκείνους, που πραγματικά προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

«Γιορτή της δημοκρατίας», χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία, ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον επιθυμούν να διαχειριστεί το μέλλον τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ποσοστό αποχής δεν θα είναι υψηλό. Τονίζοντας ότι ο τόπος βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων, ο κ. Λιλλήκας ευχήθηκε ότι η επομένη των εκλογών θα βρει όλους ενωμένους.

Ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ, Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός «να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται να επιλύσουν τα προβλήματά τους». Ο κ. Χρίστου, κάλεσε τον κυπριακό λαό να ψηφίσει και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά.

Δηλώσεις άλλων υποψηφίων

Ο υποψήφιος για την προεδρία Μιχάλης Μηνά, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους νέους «να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Αριστείδου δήλωσε ότι αν ο λαός που έπαθε τόσες φορές τόσα κακά, τον εκλέξει, «θα φορέσει χειροπέδες σε όλους εκείνους, οι οποίοι δια ψευδών παραστάσεων έκλεψαν τη ψήφο του».

Ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει εκείνον που θεωρεί καταλληλότερο και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις διευκολύνσεις που παραχωρεί σε άτομα με αναπηρία.

Ο υποψήφιος Χριστάκης Καπηλιώτης δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, «νιώθει ικανοποιημένος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στον κόσμο».

Το χρονικό των εκλογών

Εννέα υποψήφιοι ρίχνονται σήμερα, Κυριακή, στη μάχη των προεδρικών εκλογών της κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως εκτιμάται, ο νέος πρόεδρος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο (4 Φεβρουαρίου), αφού δεν αναμένεται κάποιος υποψήφιος να εξασφαλίσει στον 1ο γύρο το 50+1% των ψήφων.

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου.Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, αύριο ο νυν Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης θα περάσει πρώτος και με διαφορά στον δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλες τον Σταύρο Μαλά. Ωστόσο, η διαφορά τους βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, απευθύνθηκαν προς τον λαό καλώντας τον να προσέλθει στις κάλπες. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε με αλληλοκατηγορίες για το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Σε οργανωτικό επίπεδο τα επιτελεία συνεχίζουν να δουλεύουν στο «κόκκινο», επιδιώκοντας την εξασφάλιση ψήφων της τελευταίας στιγμής.Το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι «αφενός η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κομμάτων, που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους και αφετέρου η αλίευση στα νερά των ψηφοφόρων της αποχής».

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 28ης Ιανουαρίου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.

Το Κυπριακό, τα ενεργειακά, τριμερείς- πολυμερείς συνεργασίες και η θέση της Κύπρου στο διεθνές προσκήνιο αποτελούν τα πολιτικά στοιχήματα που θα έχει ενώπιόν του ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές. Τα άλλα θέματα- προκλήσεις σχετίζονται με την οικονομία και είναι εξίσου σημαντικά στη παρούσα χρονική συγκυρία, αφού ο νέος Πρόεδρος και η κυβέρνησή του θα κληθούν να διαχειριστούν μια «καυτή πατάτα» για τιθάσευση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, το ολικό «λίφτινγκ» του τραπεζικού συστήματος, την κρίσιμη πτυχή της μεταρρύθμισης του δημοσίου, τη διαχείριση του μνημονιακού προαπαιτούμενου της ιδιωτικοποιήσης ημικρατικών οργανισμών, την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και άλλα.

Ο προεδρεύων κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, εάν παραστεί ανάγκη, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν εκλογείς, οι οποίοι δεν προσήλθαν εγκαίρως για να ψηφίσουν.

Αναμένεται να είναι περιορισμένη η προσέλευση στις κάλπες σε σύγκριση με την προηγούμενη προεδρική εκλογή, με την αποχή να είναι πιο κάτω από τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2016 και των ευρωεκλογών.

Το κόστος των προεδρικών εκλογών ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα εκλογικά κέντρα και η κατανομή των εκλογέων, κατά περιοχή, έχουν ως ακολούθως: Λευκωσία: 410 εκλογικά κέντρα και 213.033 εκλογείς, Λεμεσός: 305 και 152.115, Λάρνακα: 181 και 92.795, Πάφος: 134 και 49.765, Αμμόχωστος: 54 και 31.485 και Εξωτερικό: 38 και 11.683, δηλαδή σύνολο 1.122 κέντρα και 550.876 εκλογείς.

Οι εκλογείς πρέπει να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητάς τους και να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού κέντρου.

Ο εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει έναν μόνο υποψήφιο. Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

Στο εξωτερικό θα λειτουργήσουν 38 εκλογικά κέντρα στην Αθήνα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ρέθυμνο, τη Γλασκώβη, το Λονδίνο, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Βερολίνο, τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Μάναμα, τη Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι, τη Ντόχα, το Παρίσι, την Πράγα, το Ριάντ, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη και τη Χάγη.

Η διενέργεια δημοσκοπήσεων εξόδου κάλπης (exit poll) δεν απαγορεύεται από τον νόμο, ωστόσο απαγορεύεται η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους πριν την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Η εγκατάσταση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρίαση, στις 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία λήγει ταυτόχρονα η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.

Αναστασιάδης: Πολιτικός αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα του λαού

Λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και μέλη της οικογένειάς του προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ψηφοφορίας, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλεσε γιορτή της δημοκρατίας τη σημερινή μέρα, όπου ο κυρίαρχος λαός καλείται να εκφράσει ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.

Παρακάλεσε όλους, με νηφαλιότητα να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έχοντας κατά νου τι έχουν ακούσει, γνωρίζοντας – όπως είπε – ότι την επομένη οι εκλογές θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους.

Επεσήμανε ότι δεν δικαιολογείται κανένας την επομένη να παραπονιέται για τα αποτελέσματα των εκλογών, υπογραμμίζοντας πως πολιτικός αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα του λαού, που θέλουν ενότητα συνεργασία και σεβασμό.

Μαλάς: Ώρα οι πολίτες να κρίνουν αυτούς που δεν τους υποτίμησαν

Τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, λέγοντας ότι είναι η ώρα οι πολίτες να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους.

Ο κ. Μαλάς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στελέχη του εκλογικού του επιτελείου, φίλους και υποστηρικτές έφτασε λίγο πριν από τις 10:00πμ στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, στη Λακατάμια, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Λ’.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά, είπε ότι σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας και η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες. Κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να ψηφίσει εκείνους που κρίνουν ότι τους δίνουν πραγματικές απαντήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

«Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει, μας έχουν συγκρίνει και τώρα είναι η ώρα να μας κρίνουν», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους. Είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά τους προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, δεν είναι η ώρα των προσωπικών απογοητεύσεων, αλλά «είναι η ώρα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πεποίθησης να κατέλθουν στις εκλογές και να επιλέξουν οι ίδιοι – όχι άλλοι για εκείνους – το μέλλον τους».

«Είμαι σίγουρος ότι όταν οι πολίτες προσέλθουν με την ωριμότητα που διακρίνει πλέον την κυπριακή κοινωνία και με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο μέλλον των παιδιών μας, για ένα καλύτερο μέλλον που τους αξίζει, τότε θα αποφασίσουν, γιατί αυτό είναι το μέλλον που μας ενώνει»είπε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «μας ενώνει βέβαια και η Κύπρος μας».

Παπαδόπουλος: Οι πολίτες καθορίζουν την πορεία της χώρας

Οι πολίτες σήμερα καθορίζουν την πορεία της χώρας μας, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα πρωταγωνιστές δεν είναι οι υποψήφιοι αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη Δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν την πορεία της πατρίδας μας.

Στη σύντομη δήλωσή του αναφέρθηκε στη λύση του Κυπριακού και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες καλή ψήφο.

Η ιστορία των αναμετρήσεων

Στα 58 χρόνια της κυπριακής Δημοκρατίας, από τα οποία τα 44 υφίσταται τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, με βασικότερη την διχοτόμηση του εδάφους της και την στέρηση της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της, οι σημερινές προεδρικές εκλογές είναι οι δέκατες τρίτες στην ιστορία της. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1959, μερικούς μήνες πριν την επίσημη εγκαθίδρυση (Αύγουστος 1960) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το πολίτευμα είναι προεδρικό, με πρόεδρο Ελληνοκύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο. Η θητεία τους είναι πενταετής. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο αντιπρόεδρος από την τουρκοκυπριακή. Λόγω του προεδρικού συστήματος η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Απλώς , ο πρόεδρος διαβάζει τις προγραμματικές του θέσεις και μαζί με τον αντιπρόεδρο διαβεβαιώνουν την Βουλή ότι θα τηρήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρώτος πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄και πρώτος αντιπρόεδρος ο δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ. Αυτά μέχρι τις δικοινοτικές ταραχές του 1963 -64, οπότε οι Τουρκοκύπριοι αποσύρθηκαν σε θύλακες και σχημάτισαν την δική τους διοίκηση και από το 1983 ανακήρυξαν μονομερώς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου (περίπου το 37% του νησιού που κατέχεται στρατιωτικά από την Τουρκία ) την ούτω καλούμενη «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την ‘Αγκυρα. Περίπου το 5% της Κύπρου είναι υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ , πρόκειται για την «νεκρή ζώνη», και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Οι εκλογές γίνονται πάντα Κυριακή. Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο υποψήφιος , που θα εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, γίνεται επαναληπτική εκλογή (δεύτερος γύρος) , μια εβδομάδα μετά , μεταξύ των δύο υποψηφίων, που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Από το 1959 ο Μακάριος εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο. Το 1959 ανθυποψήφιος του ήταν ο Ιωάννης Κληρίδης, πατέρας του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ. Ο Μακάριος πήρε 66,29%.

Οι προεδρικές του 1965 αναβλήθηκαν , λόγω των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964 και παρατάθηκε για τρία χρόνια η θητεία Μακαρίου.

Στις προεδρικές του 1968 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο γιατρός , Τάκης Ευδόκας. Ο Μακάριος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 96,26%.

Το 1973 ο Μακάριος επανεκλέχτηκε , χωρίς να στηθούν κάλπες, γιατί δεν είχε ανθυποψήφιο. Παρέμεινε πρόεδρος μέχρι το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977.

Στις εκλογές τις 10/09/1977, με συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού για το υπόλοιπο της θητείας Μακαρίου, μέχρι το Φεβρουάριο του 1978.

Στις εκλογές του 1978 εξελέγη ο Σπύρος Κυπριανού χωρίς ανθυποψήφιο.

Το 1983 υποψήφιοι ήταν οι Σπύρος Κυπριανού, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης. Εκλέχτηκε ο πρώτος από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 56,54%.

Τις προεδρικές Εκλογές του 1988 διεκδίκησαν οι Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Βάσος Λυσσαρίδης, Θράσος Γεωργιάδης. Κέρδισε ο Γ. Βασιλείου στον δεύτερο γύρο με 51,6%.

Το 1993 υποψήφιοι ήταν : Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Πασχάλης Πασχαλίδης, Γεώργιος Μαυρογένης, Γιαννάκης Ταλιώτης. Πρόεδρος, αν και ο Βασιλείου ήταν μπροστά με μεγάλη διαφορά , εξελέγη στον β’ γύρο ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,31%. Ο Κληρίδης κέρδισε και πάλι το 1998 στον β’ γύρο με 50,82%.

Οι προεδρικές του 2003 ήταν εκλογές ενός γύρου. Νικητής ο Τάσσος Παπαδόπουλος με ποσοστό 51,51%.

Το 2008 εκλέχτηκε στον β’ γύρο ο Δημήτρης Χριστόφιας με ποσοστό 53,36%. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΚΕΛ, που το κόμμα κατήλθε αυτόνομα και μάλιστα με υποψήφιο τον γενικό γραμματέα του κόμματος.

Στις προεδρικές εκλογές του 2013 υποψήφιοι ήταν οι: Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Γεώργιος Χαραλάμπους, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού, Λάκης Ιωάννου, Λουκάς Σταύρου, Μακαρία – ‘Αντρη Στυλιανού, Σόλων Γρηγορίου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου.

Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης στον β΄ γύρο με 57.48%. Ο Σταύρος Μαλάς , τον οποίο υποστήριζε το ΑΚΕΛ πήρε 42, 52%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πολίτης

Keywords
κυπρος, νίκος αναστασιάδης, exit poll, ψηφοφορία, εκλογες, διλήμματα, τίθενται, δηκο, συμμετοχή, νέα, δημοσκοπηση, απε-μπε, τραπεζες, μαΐου, αμμόχωστος, αθηνα, ηρακλειο, θεσσαλονικη, ιωαννινα, κομοτηνη, λαρισα, πατρα, λιντς, βρυξέλλες, exit, βουλη, λύση, υφίσταται, συνταγμα, τδβκ, οηε, ακελ, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, exit polls 2014, γιορτη σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, βερολινο, δημοκρατια, ηνωμενο βασιλειο, θητεια, κυπρου, λονδινο, ντουμπαι, οηε, οικονομια, ρεθυμνο, σημερινη, ωρα, ακελ, αξιζει, ακυρο, αμμόχωστος, αναπηρια, απε, απε-μπε, βιεννη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, γινονται, γλαυκος, γλασκωβη, δευτερο, δηκο, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, διλήμματα, δοθει, δοθηκε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, ελπιδα, εβδομαδα, εσωτερικων, υφίσταται, θρασος, ιωαννου, κυβερνηση, κομμα, λαρνακα, λευκωσια, λεμεσος, λύση, λιντς, μαΐου, μηνυματα, μηνες, μυαλο, νεα υορκη, νηφαλιοτητα, νοημοσυνη, μπε, παντα, ορια, ωριμοτητα, παρισι, παφος, πραγα, προβληματα, πρωταγωνιστες, πρωι, ριαντ, σιγουρος, συζυγο, συμμετοχή, σολων, σοφια, τίθενται, τμημα, τουρκια, τρια, φορα, χαγη, χερι, χριστος, ψηφοφορία, ιωαννης, ωρες, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, ευστρατιου, γιορτη, υπουργειο, καρδια, κωστας, κυριακου, κυριακη, λακης, λευκο, μπροστα, πληροφοριες, σπυρος, σωστο, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, χειροπεδες
Τυχαία Θέματα