Μαριάννα Καψετάκη: Μία Κρητικιά γιατρός – πιανίστρια που θέλει να μάθει τα πάντα για τον εγκέφαλο

Γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε και σπούδασε εκεί ιατρική. Η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη περιλαμβάνεται μαζί με άλλους τρεις Έλληνες στην ευρωπαϊκή λίστα του περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και η υγεία.

Είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική

μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και έχει δώσει πάνω από 160 συναυλίες πιάνου στην Ευρώπη.

«Ο κύριος λόγος που ήθελα να ασχοληθώ με την ιατρική ήταν για να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Ήθελα να κάνω έρευνα στις νευροεπιστήμες επειδή υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα για τη λειτουργία του εγκεφάλου» τονίζει η Μαριάννα Καψετάκη μιλώντας στο newsbeast.gr.

«Ο πατέρας μου είναι από το Ηράκλειο Κρήτης, η μητέρα μου από τη Μεγάλη Βρετανία και έχω μία δίδυμη αδελφή. Φοίτησα σε δημόσια σχολεία (δημοτικό σχολείο στο Κοκκίνη Χάνι και Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου) και παράλληλα σπούδασα πιάνο στο Μινωικό Ωδείο Ηρακλείου με πλήρη υποτροφία σπουδών. Στην ηλικία των 17 ετών απέκτησα Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και 1ο βραβείο. Έπειτα σπούδασα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και παράλληλα έκανα μαθήματα με έναν καθηγητή πιάνου πηγαίνοντας με το καράβι κάθε δύο εβδομάδες στην Αθήνα» εξηγεί.

Η Μαριάννα (αριστερά) με τη δίδυμη αδερφή της Στεφανία (δεξιά)

«Με τα βραβεία αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που έλαβα κατά τις προπτυχιακές μου σπουδές στην Ιατρική Σχολή, μπόρεσα να χρηματοδοτήσω μέρος του μεταπτυχιακού μου στην Ιατρική των Παραστατικών Τεχνών στο University College London. Αφότου τέλειωσα με Άριστα και έλαβα το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής από το British Association of Performing Arts Medicine συνέχισα διδακτορικές σπουδές στις νευροεπιστήμες στο Imperial College London, ως υπότροφος των ιδρυμάτων Ωνάση, Λεβέντη, Hilda Martindale και Sir Richard Stapley. Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στην Αγγλία έκανα τακτικά μαθήματα πιάνου με έναν καθηγητή από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με τον οποίο συνεχίζω τώρα. Μέχρι σήμερα έχω δώσει πάνω από 160 συναυλίες πιάνου στην Ευρώπη, έχω λάβει πάνω από 30 βραβεία/υποτροφίες και 1ο βραβείο σε 12 διεθνείς/πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου» αναφέρει η 29χρονη Μαριάννα.

Οι σπουδές σου στη μουσική πως συνδυάζονται με την αγάπη για την ιατρική;

Θεωρώ ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Από μικρή ηλικία η καθημερινή μου ρουτίνα ήταν μοιρασμένη στα δύο. Διάβαζα τα σχολικά μαθήματα μέχρι περίπου 6 το απόγευμα και μετά μελετούσα πιάνο. Δεν μπορούσα να μελετώ όλη μέρα τα σχολικά μαθήματα – ήθελα και κάτι διαφορετικό. Τις μέρες που δεν προλάβαινα να μελετήσω πιάνο (π.χ. όταν έδινα πανελλήνιες εξετάσεις) ένιωθα ότι κάτι μου έλειπε.

Η Μαριάννα Καψετάκη σε ρεσιτάλ στο St George’s Bristol στην Αγγλία

Ασχολείσαι με τη μελέτη της χωροταξικής μνήμης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο; Τι ακριβώς είναι και πώς σου τράβηξε την προσοχή;

Χωροταξική μνήμη είναι η δυνατότητα του εγκεφάλου να θυμάται που βρίσκονται πράγματα γύρω μας π.χ. που αφήσαμε τα κλειδιά μας, που παρκάραμε το αυτοκίνητό μας, που βρίσκεται το σπίτι μας. Άρα όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινή μας ζωή να λειτουργεί σωστά αυτό το είδος μνήμης. Οι ασθενείς με εγκεφαλικό έχουν βλάβη σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου και κάποιες φορές μπορεί να έχουν προβλήματα με αυτό το είδος μνήμης.

Θεωρώ ότι το ενδιαφέρον μου για τη μνήμη ίσως ήρθε από την ενασχόλησή μου με τη μουσική. Οι κλασικοί πιανίστες συνηθίζεται να παίζουν τα κομμάτια χωρίς παρτιτούρα. Για παράδειγμα όταν ετοιμαζόμουν να συμμετάσχω στο διεθνή διαγωνισμό Μαρία Κάλλας είχα μάθει περίπου 450 σελίδες μουσικής από μνήμης. Πολλές φορές μετά από συναυλίες ο κόσμος με ρωτούσε πώς μπορώ να θυμάμαι όλη αυτή τη μουσική και ήθελα να το ψάξω επιστημονικά.

Πώς νιώθεις που περιλαμβάνεσαι στην ευρωπαϊκή λίστα του Forbes «30 κάτω των 30» 2021;

Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι πολύ χαρούμενη που με συμπεριέλαβαν σε αυτή τη λίστα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα για αυτή τη λίστα πριν επικοινωνήσει η Forbes μαζί μου πριν λίγους μήνες. Θεωρώ ότι κάθε βραβείο μας δίνει μια ώθηση να συνεχίσουμε στις προσπάθειές μας. Μας δίνει δύναμη να μην τα παρατάμε στις δύσκολες στιγμές που πάντα υπάρχουν στο δρόμο μας.

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Θέλω να συνεχίσω να δίνω συναυλίες πιάνου, να κάνω έρευνα στις νευροεπιστήμες και να κάνω ιατρική ειδικότητα.

Θα ήθελες να εργαστείς στην Ελλάδα; Θεωρείς πως υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες;

Θα ήθελα να εργαστώ στην Ελλάδα. Έχω μεγαλώσει εδώ, η οικογένειά μου είναι εδώ, και φυσικά το κλίμα και το φαγητό είναι όλα εξαιρετικά! Παρότι έχω εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και είμαι πολύ ευχαριστημένη από την εκπαίδευση που μου προσέφερε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν γνωρίζω από προσωπική εμπειρία πώς είναι να εργάζεσαι σε ερευνητικό ή/και ιατρικό τομέα στην Ελλάδα. Όσον αφορά για τις ευκαιρίες για νέους επιστήμονες, έχω παρατηρήσει ότι στο ερευνητικό αντικείμενο που ενδιαφέρομαι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες (χρηματοδότηση και υποδομές) στο εξωτερικό.

newsbeast.gr

The post Μαριάννα Καψετάκη: Μία Κρητικιά γιατρός – πιανίστρια που θέλει να μάθει τα πάντα για τον εγκέφαλο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα