Κρήτη | Μια «ανάσα» περιμένουν οι 500 πληγέντες της Ιεράπετρας

Πάνω από 500, αγρότες κυρίως, αλλά και ετεροεπαγγελματίες προσήλθαν στο ΚΕΠ του Δήμου Ιεράπετρας, στο Μακρύ Γιαλό, στις Μάλλες και στον Άγιο Ιωάννη προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν από την τετραήμερη ανεμοθύελλα στις 25-28 Ιανουαρίου, η οποία άφησε πίσω της εκατοντάδες στρέμματα κατεστραμμένων υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

«Αν και έχει εκπνεύσει η προθεσμία που είχε δοθεί για την καταγραφή των ζημιών, ο Δήμος Ιεράπετρας αποφάσισε να δώσει παράταση ολίγων

ημερών για εκείνους που θέλουν, με υπεύθυνη δήλωση τους, να καταγραφούν οι ζημιές τους έτσι ώστε να θεωρούνται δικαιούχοι, σε περίπτωση που πειστεί η κυβέρνηση να δώσει έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από τη θεομηνία, όπως έκανε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, για παράδειγμα στην Μάνδρα της Αττικής.

Η διαδικασία αυτή είναι ανεξάρτητη με τις αιτήσεις αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους στον ΕΛΓΑ, οι οποίοι ήταν 48 στο Μακρύ Γιαλό και 3 στην Ιεράπετρα (σύνολο 51).

Όσοι έκαναν μάλιστα αίτηση αποζημίωσης πάγιων εγκαταστάσεων από ΠΣΕΑ, έφτασαν τους 88 σε ολόκληρο το Δήμο Ιεράπετρας.

Από την ανεξάρτητη διαδικασία καταγραφής του Δήμου Ιεράπετρας που παρατάθηκε για μερικές μέρες, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τους 500 ενδιαφερόμενους αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι την Τρίτη είχαμε φτάσει τους 496 σε όλο το Δήμο Ιεράπετρας», αναφέρει στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος Αγροτικών και Τουρισμού κ. Αργύρης Πανταζής.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Ιεράπετρας θα έχουν εξατομικεύσει τις ζημιές που έχουν υποστεί όλοι όσοι τις έχουν δηλώσει στους εντεταλμένους υπαλλήλους και θα έχουν κοστολογηθεί, ώστε να διεκδικηθεί συγκεκριμένο κονδύλι από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα στην έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας.

Ποιμνιοστάσιο χωρίς άδειες

Ο Δήμος Ιεράπετρας, στο μεταξύ, δείχνει αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα την υπόθεση της ασυδοσίας ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι προκαλούν επανειλημμένα αγροζημιές και αφήνουν ανεπιτήρητα τα κοπάδια τους στην αγροτική ζώνη, καταστρέφοντας καλλιέργειες στα ορεινά και ημιορεινά διαμερίσματα της Ιεράπετρας.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι» μετά την καταστροφή ενός αμπελώνα κατοίκου του Καβουσίου, ο οποίος είχε καταγγείλει την κτηνοτροφική ασυδοσία. Από την πλευρά του, ο Δήμος Ιεράπετρας ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες η ΓΑΔΑ Κρήτης και ο αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου, ώστε να ελεγχθούν εκείνοι που προκαλούν το κοινό αίσθημα περί δικαίου, έχοντας στήσει και ποιμνιοστάσια χωρίς άδεια από τις αρμόδιες Αρχές.

Για το πλοίο ασφαλείας

Στο μεταξύ, μετά από πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής αγροτικών θεμάτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αποφάσισε και εισηγείται στο αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την τροποποίηση του Ν.4256/2014, που αφορά στη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ως προς τα εξής:

-Μετά από παρέλευση 48 ωρών (αντί τριών ημερών) από τη διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης να αποφασίζει ο Υπουργός Ναυτιλίας με τους Γενικούς Γραμματείς για την ανάγκη έκτακτων δρομολογίων (ώρα απόπλου, συχνότητα και προορισμό) προς τα νησιά, όταν προκύπτει επείγουσα κοινωνική ανάγκη, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τα οικονομικά συμφέροντα των νησιωτών.

-Να αποστέλλεται τεκμηριωμένο αίτημα από τον Περιφερειάρχη (εντός 48 ωρών) για την ανάγκη έκτακτων δρομολογίων (ιδιαίτερα για την περίπτωση των μεγάλων νησιών) προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και

-Να μην απαιτείται η έως τώρα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), προκειμένου να εκτελεστούν έκτακτα δρομολόγια.

Πηγή:neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα