Η νέα θεωρία της NASA για τους εξωγήινους: «Είμαστε μόνοι;»

Αν πιστεύετε στην ύπαρξη των εξωγήινων, τότε μάλλον θα απογοητευτείτε καθώς, συμφωνα με μια νέα θεωρία από από τους επιστήμονες NASA, οι άνθρωποι είμαστε ολομόναχοι στο σύμπαν.

Χαρακτηριστικά, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο ArXiv, η νέα θεωρία από τους επιστήμονες της NASA προήλθε από την ανάλυση

της θεωρίας του «Μεγάλου Φίλτρου». Έτσι, η θεωρία αυτή υποθέτει ότι οι αρχέγονες εξωγήινες κοινότητες μπορεί να έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να συναντήσουν τους ανθρώπους. Ουσιαστικά, η νέα μελέτη λειτουργεί ως προειδοποίηση για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

«Αποδείξεις ζωής θα έπρεπε να υπάρχουν σε αφθονία μόνο στον γαλαξία μας και όμως, στην πράξη, δεν έχουμε καμία σαφή επιβεβαίωση για οτιδήποτε πέρα από τον πλανήτη μας. Πού είναι λοιπόν όλοι;», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεση.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της έκθεσης πιστεύουν ότι «μια υπαρξιακή καταστροφή» θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα, καθώς η κοινωνία συνεχίζει να κάνει πρόοδο ως προς την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία λειτουργεί ως το «Μεγάλο Φίλτρο», το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην περιγραφή της «κοσμικής σιωπής».

https://t.co/lDOoknEy2o @IntEngineering
In a new paper published on @arxiv, a group of @NASA scientists analyzed the ‘Great Filter’ theory, which posits that ancient alien civilizations may have wiped themselves out before they had any chance of making contact with humanity. pic.twitter.com/52WtgAvuKy

— The SETI Institute (@SETIInstitute) November 16, 2022

Ποια είναι η θεωρία του «Μεγάλου Φίλτρου»

Το «Μεγάλο Φίλτρο» αναφέρεται σε οτιδήποτε εμποδίζει τη μη ζωντανή ύλη από το να υποστεί αβιογένεση με την πάροδο του χρόνου, προς τη δημιουργία διευρυνόμενης και συνεχιζόμενης ζωής, όπως αυτή μετράται από την κλίμακα Καρντάσεφ. Το «Μεγάλο Φίλτρο» αποτελεί μια από τις πιθανές λύσεις του «Παραδόξου του Φέρμι» και υπονοεί, επίσης, ότι δεν υπάρχει πολιτισμός ανώτερου επιπέδου από τον τύπου Β στην κλίμακα Καρντάσεφ.

Η ιδέα προέρχεται από το επιχείρημα του Ρόμπιν Χάνσον ότι η αποτυχία να βρεθούν εξωγήινοι πολιτισμοί στο παρατηρήσιμο σύμπαν υποδηλώνει την πιθανότητα ότι κάτι είναι λάθος σχετικά με ένα ή περισσότερα από τα επιχειρήματα διαφόρων επιστημονικών κλάδων για το ότι η εμφάνιση προηγμένης νοήμονος ζωής είναι πιθανή. Αυτή η παρατήρηση γίνεται αντιληπτή ως ένα «Μεγάλο Φίλτρο» που δρα μειώνοντας τον μεγάλο αριθμό των σημείων όπου μπορεί να προκύψει νοήμων ζωή, στον μικρό αριθμό ευφυών ειδών με προηγμένους πολιτισμούς που παρατηρούνται στην πράξη (επί του παρόντος μόνο ένας: ο άνθρωπος).

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά σε ένα ηλεκτρονικό δοκίμιο με τίτλο «Το Μεγάλο Φίλτρο – Το έχουμε σχεδόν ξεπεράσει;» που γράφτηκε από τον οικονομολόγο Ρόμπιν Χάνσον, αρχικά το 1996. Χωρίς άλλες ενδείξεις ευφυούς ζωής, εκτός από εμάς, φαίνεται ότι η διαδικασία που αρχίζει με έναν αστέρα και καταλήγει με «ανεπτυγμένη συνεχιζόμενη ζωή» πρέπει να είναι απίθανη. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα βήμα σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι πιθανό.

Ο κατάλογος του Ρόμπιν Χάνσον, παρ’ όλο που είναι ατελής, περιγράφει τα ακόλουθα 9 βήματα σε ένα «εξελικτικό μονοπάτι» που οδηγεί στον αποικισμό του παρατηρήσιμου σύμπαντος:

Κατάλληλο αστρικό σύστημα που να περιλαμβάνει οργανικές ενώσεις και δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες)Αναπαραγωγικά μόρια (π.χ. RNA)Απλή (προκαρυωτική) μονοκύτταρη ζωήΣύνθετη (ευκαρυωτική) μονοκύτταρη ζωήΣεξουαλική αναπαραγωγήΠολυκύτταρη ζωήΖώα με νοημοσύνη που χρησιμοποιούν εργαλείαΤρέχουσα κατάσταση του πολιτισμού μαςΕξάπλωση του αποικισμού

Στο επίκεντρο και το «Παράδοξο του Φέρμι»

Η Θεωρία του Μεγάλου Φίλτρου θα μπορούσε, σύμφωνα με τον «Independent», να απαντήσει στο «Παράδοξο του Φέρμι» που δημιούργησε ο Ιταλός φυσικός, Ενρίκο Φέρμι, από μια περιστασιακή συζήτηση το 1950, και σημειώνει ότι η προηγμένη εξωγήινη ζωή θα έπρεπε να είναι σε μεγάλη αφθονία και ανιχνεύσιμη επειδή υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία.

Χαρακτηριστικά, ως «Παράδοξο του Φέρμι» ονομάζεται το λογικό παράδοξο σχετικά με την πλήρη απουσία στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών παρά το γεγονός ότι βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη. Καθώς ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος, θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή και, ακολούθως, σε κάποιο μικρότερο ποσοστό, να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό. ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια. Επομένως, βάσει των αριθμών που εμπλέκονται, η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει δεχθεί την επίσκεψη εξωγήινων πολιτισμών.

Βέβαια, έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του «Παραδόξου του Φέρμι», οι οποίες κυμαίνονται από την εκτίμηση πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι έως την πεποίθηση πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του σύμπαντος αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διαφόρων πλανητών. Ακόμα, εικάζεται είτε ότι δεν υπάρχουν άλλοι νοήμονες πολιτισμοί είτε ότι είναι ήδη στη Γη, αλλά περνούν απαρατήρητοι.

Όσον αφορά στη νέα μελέτη από τη NASA, η οποία δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί από ομότιμους καθηγητές, υποστηρίζεται ότι η ανθρωπότητα – όπως την ξέρουμε – θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτογνωσία για να ξεπεράσει τις απειλές μέσα στην κοινωνία, όπως η κλιματική αλλαγή, ο πυρηνικός πόλεμος και οι πανδημίες.

Ακόμα, η έρευνα αυτή αποτελεί – επί της ουσίας – μια προειδοποίηση για τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι η ανθρώπινη συνεργασία μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης απέναντι σε υπαρξιακές απειλές που μπορεί να αντιμετωπιστούν στο μέλλον.

ieidiseis.gr

The post Η νέα θεωρία της NASA για τους εξωγήινους: «Είμαστε μόνοι;» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα