Η λέξη με τα τρία γράμματα και τις 645 έννοιες

Υπάρχει μια λέξη που αν και είναι ιδιαίτερα μικρή έχει πάρα πολλές έννοιες. Μάλιστα, εξειδικευμένοι μελετητές έχρισαν τη λέξη ως «πρωταθλήτρια» του είδους της.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Oxford English Dictionary κατέληξαν ότι η λέξη «run» έχει πράγματι κάτι μοναδικό. καθώς είναι η μόνη λέξη που συγκεντρώνει όχι μια, όχι δύο, όχι τρεις αλλά… 645 διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης.

Πρώτα ήταν το «set»
Όπως δήλωσε ο συγγραφέας

Simon Winchester η πρώτη έκδοση του λεξικού που χρειάστηκε 70 χρόνια για να ολοκληρωθεί είχε «αποφασίσει» ότι μια άλλη λέξη είχε τα πρωτεία.

Η λέξη «set» είχε φτάσει τις 200 ερμηνείες και μέχρι τότε μεσουρανούσε.

Ωστόσο, οι άφθονοι ορισμοί του run που εμφανίζονται στην επερχόμενη τρίτη έκδοση του OED ξεκινούν με το προφανές, το «τρέχω» και, στη συνέχεια, ξεκινά ο Γολγοθάς των γλωσσολόγων – χρειάστηκαν μάλιστα για έναν επαγγελματία λεξικογράφο εννέα μήνες έρευνας για να ολοκληρωθεί.

«Το να εξηγήσουμε γιατί το ‘run’ έχει επεκτείνει τόσο πολύ τη σημασιολογική του επικράτεια είναι το πιο δύσκολο. Η συγκεκριμένη λέξη άρχισε να σημειώνει «έκρηξη» του αριθμού είναι με την εμφάνιση των σύγχρονων μηχανών, αλλά και και των υπολογιστών: ένα τρένο τρέχει στις γραμμές, ένα αυτοκίνητο λειτουργεί με βενζίνη, ένα iPad «run» – τρέχει τις εφαρμογές κτλ» αναφέρει ο συγγραφέας Simon Winchester.

newsbomb.gr

The post Η λέξη με τα τρία γράμματα και τις 645 έννοιες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα