Η Κρήτη “σφήνα” στο μαλακό υπογάστριο του τουρκικού παροξυσμού

Η κεφαλαιώδης γεωστρατηγική σημασία της Κρήτης είναι δεδομένη. Αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στην Μεσόγειο, ευρισκόμενη σε ένα σημείο του παγκόσμιου χάρτη όπου ενώνονται τρεις ήπειροι και γειτνιάζουν πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί. Συνιστά σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέχοντας ελάχιστα από τη Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή, από περιοχές δηλαδή που χαρακτηρίζονται διαχρονικά από μεγάλη αστάθεια, δοκιμαζόμενες από συνεχείς ένοπλες συγκρούσεις.

Η στρατιωτική αξία της Κρήτης είναι γνωστή από παλαιοτάτων χρόνων, καθόσον βρίσκεται πάνω στο σταυροδρόμι των αεροπορικών και θαλασσίων συγκοινωνιών, αποτελώντας εξαιρετική βάση αεροναυτικών επιχειρήσεων και μετέπειτα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «μήλο της Έριδας» ανάμεσα στους Βρετανούς και στον «Άξονα» που διείδαν το γεωστρατηγικό «ειδικό βάρος της». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που Φοίνικες, Ρωμαίοι, Άραβες, Σαρακηνοί Ενετοί και Τούρκοι εναλλάσσονταν στην κατοχή του νησιού, διεξάγοντας λυσσαλέους αγώνες για τη διατήρηση της βάσης που θα τους εξασφάλιζε την κυριαρχία στη Μεσόγειο.

«Πλωτό Φρούριο»

Αυτή την ιδανική, από στρατηγική άποψη, θέση της Κρήτης, σπεύδει να αξιοποιήσει στο έπακρο και με τάχιστες ενέργειες το ΓΕΕΘΑ, να τη μετατρέψει, διαβλέποντας τις γεωστρατηγικές της προοπτικές, σε «πλωτό φρούριο». Οι συνεχιζόμενες άλλωστε τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την παρατεινόμενη παράνομη επέκταση των υποθαλάσσιων ερευνών του ORUC REIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχουν φθάσει στο απόγειο τους, έδωσαν το έναυσμα στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, να αναπτύξει άμεσα και να προωθήσει πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής σημασίας της Κρήτης σε εθνικό και διασυμμαχικό επίπεδο.

Οι πρωτοβουλίες, λοιπόν, που έχουν αναληφθεί σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής της αξίας ως βάσης ελλιμενισμού πολεμικών πλοίων, φιλοδοξώντας να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση ένα σημαντικό τμήμα των πολεμικών μας πλοίων. Το ασύγκριτο τακτικό πλεονέκτημα που αποκτά με τον τρόπο αυτό ο Στόλος μας έγκειται στο γεγονός ότι μεγιστοποιείται η ταχύτητα αντίδρασης λόγω εγγύτητας στο θέατρο επιχειρήσεων της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι δράσεις όμως αποσκοπούν και στην επαύξηση της δυνατότητας μεταστάθμευσης ογκωδέστερου και μεγαλύτερης ποικιλίας αριθμού πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων ικανών να διεξάγουν πληθώρα επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας και προασπίζοντας το ενιαίο του αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και διευρύνοντας εντυπωσιακά την ακτίνα δράσης τους.

“Σφήνα”

Ο έλεγχος της Κρήτης αδιαμφισβήτητα εξασφαλίζει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα εποπτείας εκ του σύνεγγυς των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και άμεσης επέμβασης εφόσον χρειαστεί. Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα με τη μονομερώς και παρανόμως εξαγγελθείσα περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου καθιστούν επιτακτική και πιο επίκαιρη από ποτέ τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Κρήτης, ώστε ν’ αποτελέσει αν μη τι άλλο τη σφήνα στο «μαλακό υπογάστριο» της τουρκικής αυθαιρεσίας και υπεροψίας.

Η αναγνώριση του γεωστρατηγικού «ειδικού βάρους» της Κρήτης σε συμμαχικό επίπεδο, αποτελεί επίσης πραγματικότητα εδώ και χρόνια, με την αμερικανική απόφαση να επιλέξει τη Σούδα ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πιο σύγχρονου πλοίου του στόλου της, της προκεχωρημένης πλωτής βάσης των Αμερικάνων πεζοναυτών USS Hershel «Woody» Williams, να αποτελεί το επιστέγασμά της. Στην Κρήτη όμως λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από το 2009 και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) ως Κέντρο Αριστείας (CoE) αποτελώντας σημείο αναφοράς σε όλη τη Συμμαχία για την ποιότητα και την πληρότητα της εκπαίδευσης που παρέχει. Επιπλέον, είναι σε προχωρημένο στάδιο η πιστοποίηση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (Integrated Air and Missile Defense – IAMD Center of Excellence), του 27ου κατά σειρά στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, στο Ακρωτήρι Χανίων, ενισχύοντας ουσιαστικά τη διαλειτουργικότητα των συμμαχικών συστημάτων αεράμυνας και προσφέροντας, σε διασυμμαχικό επίπεδο, αλλά και αποκομίζοντας, σε εθνικό, πολλαπλά οφέλη και εμπειρίες.

“Έσω Έτοιμοι”

Καθώς οι σκέψεις για πύκνωση των πολυμερών εκπαιδεύσεων / ασκήσεων ως ανάχωμα σε αναθεωρητικές βλέψεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται βρίσκουν όλο και περισσότερους ένθερμους υποστηρικτές, η λύση της Κρήτης ως παρόχου υποδομών, λιμένων και αεροδρομίων υποστήριξης σε πολυεθνικές ασκήσεις τύπου «ΕΥΝΟΜΙΑ» ή «ΜΕΔΟΥΣΑ» είναι ιδανική. Το σχέδιο της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται, έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, οι μελέτες υλοποίησης είναι εγκεκριμένες, και η πολιτική ηγεσία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως. Με τις αναμενόμενες παρεμβάσεις στο ναύσταθμο της Σούδας και στα πέριξ αυτού στρατιωτικά αεροδρόμια και όχι μόνον οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, η ταχύτητα αντίδρασης των Ενόπλων μας Δυνάμεων μεγαλώνει εκθετικά, όπως και η απόκτηση τακτικού πλεονεκτήματος σε μια περιοχή που δεν είναι διόλου απίθανο – όπως εκτιμούν στρατιωτικοί κύκλοι – να αποτελέσει πεδίο διαμάχης στο άμεσο (;) ή απώτερο μέλλον.

Έχοντας αυτό κατά νου, η ηγεσία προκρίνει το γνωμικό «Έσω Έτοιμοι» για να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.

enikos.gr

The post Η Κρήτη “σφήνα” στο μαλακό υπογάστριο του τουρκικού παροξυσμού appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα