Η επόμενη ημέρα των ματωμένων εκλογών στη Βενεζουέλα

Δέκα νεκροί, οδοφράγματα και δακρυγόνα… Η Βενεζουέλα γνώρισε νέο κύμα βίας κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης που θέλησε ο Νικολάς Μαδούροκαι κατά της οποίας η αντιπολίτευση καλεί από σήμερα σε νέες διαδηλώσεις.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν την Κυριακή στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα

κατά βομβών μολότοφ και λίθων σε φονικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάχες.

Από το βράδυ της Κυριακής, οι αντίπαλοι του τσαβικού καθεστώτος κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα και την Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης, προορισμός της οποίας είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας και η παραμονή του στην εξουσία.

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου έφθασε το 41,5%, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 8 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

(REUTERS/Christian Veron)

Ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στην Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.

Μεγαλώνει η λίστα με τους νεκρούς…

Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

(REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».

(REUTERS/Marco Bello)

Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός αυτών που ψήφισαν, αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίγκρο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει υψηλή αποχή, γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά το συμβολικό δημοψήφισμα κατά του σχεδίου σύστασης συντακτικής συνέλευσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Όμως, χάρη στο εκλογικό σύστημα, που συνδυάζει ψήφο κατά περιφέρειες, αλλά και κατά επαγγελματικούς τομείς, 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μπόρεσαν να ψηφίσουν δύο φορές γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή Εουχένιο Μαρτίνες.

«…η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια…»

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μαδούρο δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Μαδούρο απείλησε επίσης να αναλάβει και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια…δεν μας νοιάζει τι λέει ο Τραμπ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!».

cnn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα