Στέλιος Βιττωράκης: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τι συμβαίνει με τις αλλεργίες, τι προκαλούν οι μεταλλάξεις

Στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο πνευμονολόγος, Στελιος Βιττωράκης. Ο έμπειρος γιατρός αναφέρθηκε στην επίδραση των εμβολιασμών στην πανδημία, λέγοντας ότι θα δώσουν τη λύση στο πρόβλημα:

“Τη λύση και την ελευθερία θα μας δώσει το εμβόλιο. Διαχρονικά, όλα τα λοιμώδη νοσήματα που ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα, καταπολεμήθηκαν μόλις έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια και το

ίδιο ισχύει για τον κορονοιό. Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna έχουν αποτελεσματικότητα της τάξης του 95%. Το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 70%. Είμαστε τυχεροί που τώρα συνέβη η πανδημία, γιατί αν συνέβαινε πριν 15 χρόνια, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα το εμβόλιο. Με αυτή την αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι η πιθανότητα να νοσήσει κανείς είναι μικρή και ακόμα κι αν νοσήσει, δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η ζωή του”, είπε ο κ. Βιττωράκης.

Στο ερώτημα, αν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ο κ. Βιττωράκης απάντησε καταφατικά:

“Οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο επειδή είναι πιο ευάλωτοι απέναντί στον ιό. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι το πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο σε τέτοιους ανθρώπους, γιατί εξαρτάται από την αντίδραση του οργανισμού, που μπορεί να είναι εξασθενημένη σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν τώρα, έχουμε νοσήσει ήδη, θα πρέπει να περιμένουμε ένα διάστημα τριών μηνών ώστε να είναι ο οργανισμός μας λιγότερο αντιδραστικός και μετά πρέπει να κάνουμε  το εμβόλιο γιατί τα αντισώματα που παράγονται έτσι, φαίνεται να είναι πιο δραστικά.”

Ο έμπειρος πνευμονολόγος εξήγησε τί ισχύει και για το ενδεχόμενο αλλεργίας στο εμβόλιο:

“Αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν περίπου σε 11 ανθρώπους ανά 1.000.000. Θάνατος επιβεβαιωμένος από το εμβόλιο δεν έχει καταγραφεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι αλλεργικοί σε κάτι. Αλλά για το εμβόλιο η αλλεργία θα πρέπει να αφορά ένα συγκεκριμένο συστατικό του και αν υπάρχει τέτοια αλλεργία, τότε δεν μπορεί να γίνει εμβολιασμός. Όσοι έχουν εκδηλώσει αναφυλακτικό σοκ στο παρελθόν ή έχουν παρουσιάσει αλλεργία σε άλλο εμβόλιο, θα μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να ενημερώσουν πρώτα τους γιατρούς στο εμβολιαστικό κέντρο”, είπε ο κ. Βιττωράκης.

Όσο για τις μεταλλάξεις, ο Κρητικός γιατρός δήλωσε ότι προς το παρόν δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά μπορεί στο μέλλον να αρχίσουν:

“Οι μεταλλάξεις αλλάζουν κάποια σημεία στην κατασκευή του ιού. Συνήθως δεν προκαλούν τόσο μεγάλες αλλαγές που να επηρεάζουν τα εμβόλια. Η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται ελάχιστα. Δεν θα μας φανεί παράξενο όμως αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα τώρα, να δούμε μεταλλαγμένα στελέχη που θα μας οδηγήσουν στην ανάγκη να φτιάξουμε νέο εμβόλιο του χρόνου, όπως γίνεται με τη γρίπη. Γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.”

Οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ίδιες με εκείνες των περισσότερων εμβολίων που κάνει όλος ο πληθυσμός από την παιδική ηλικία ακόμα:

“Οι παρενέργειες είναι πόνος, ερυθρότητα ή οίδημα στο σημείο της ένεσης, κάποιοι κάνουν πυρετό και κάποιοι έχουν αίσθημα κακουχίας ή πονοκέφαλο. Ό,τι κάνουν και τα περισσότερα εμβόλια και μπορούμε να το δούμε και στα παιδιά μας. Οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν παρακολουθείται. Μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν δοθεί 16 εκατομμύρια δόσεις. Και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.”

Ακόμα, ο κ Βιττωράκης τόνισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου θα πρέπει να μην καθυστερεί, για να υπάρχει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα:

“Δεν είναι καταδικαστικό να καθυστερήσει κανείς κάποιες μέρες να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, αλλά θα πρέπει αυτή να γίνει το αργότερο εντός 4 εβδομάδων, γιατί δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητά σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν θα είναι σαν να μην έχει γίνει καθόλου το εμβόλιο βέβαια, αλλά πρέπει οι οδηγίες να τηρηθούν.”

zarpanews.gr

The post Στέλιος Βιττωράκης: Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τι συμβαίνει με τις αλλεργίες, τι προκαλούν οι μεταλλάξεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα