Γάλλος Πρέσβης από τα Χανιά: Η ελληνική κοινωνία «στέγνωσε» στα χρόνια της κρίσης | Photos + Video

Σε άπταιστα ελληνικά απευθύνθηκε ο Γάλλος Πρέσβης στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί (Christophe Chantepy), στους παρευρισκόμενους στο ετήσιο μνημόσυνο των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων. Με μια ιστορημένη ομιλία και σαφείς πολιτικές αναφορές στο σήμερα, ο κ Σαντεπί, ξέφυγε από τα τετριμμένα, καλώντας τους Έλληνες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

Προφανώς είμαι ενήμερος για το ότι η ελληνική κοινωνία «στέγνωσε» στα χρόνια της κρίσης και ότι η καθημερινότητα για πολλούς Έλληνες είναι δύσκολη.

Γνωρίζω ακόμα ότι η προβολή του μέλλοντος είναι δύσκολη, όταν το αύριο είναι ακόμα αβέβαιο. Όμως όταν κοιτάξουμε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει αυτή η υπέροχη χώρα -ακριβώς όπως έκανε ο Βενιζέλος- λέμε -όπως έλεγε και ο Βενιζέλος- πως όλα είναι δυνατά» τόνισε.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στο τέλος του τρίτου μνημονίου το ερχόμενο καλοκαίρι, τονίζοντας πως το διάστημα που θα ακολουθήσει θα πρέπει να είναι «χρόνος συνέχειας των μεταρρυθμίσεων αλλά μεταρρυθμίσεων που θα έχουν αποφασίσει οι ίδιοι οι Έλληνες». «Το μεταρρυθμιστικό πνεύμα του Βενιζέλου θα πρέπει να επικρατήσει. Ο Βενιζέλος επιθυμούσε το καλύτερο για την χώρα του και γνώριζε πως αυτό περνούσε μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Η ίδια ακριβώς φιλοσοφία θα πρέπει να λειτουργήσει και τώρα και δεν αμφιβάλω ότι αυτό θα γίνει, ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας:

«Ακόμα βαθύτερα, η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα της επιτρέψει να επινοήσει ένα συλλογικό σχέδιο για τον εαυτό της. Το τέλος της μεγάλης ιδέας άφησε την Ελλάδα ορφανή ενώ η δυσχέρειες της ιστορίας από το 1936 έως το 1974 δεν της επέτρψαν να αναλογιστεί τον εαυτό της, πέρα από τα θέματα επιβίωσης. Στη συνέχεια, απο΄το 1974 ως το ξέσπασμα της κρίσης, προσπάθησε να κερδίσει τον χαμένο για περίπου μισό αιώνα καιρό, κάποτε με τις υπερβολές που οδήγησαν στην κρίση. Σήμερα οι Έλληνες μπορούν και πάλι να σκέπτονται το αύριο με ηρεμία και μέθοδο».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σαντεπί ευχαρίστησε θερμά το ίδρυμα ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την πρόσκλησή του ως ομιλητή ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης, εξήγησε πως αυτή η κίνηση γίνεται στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού για διεθνοποίηση της εκδήλωσης.

Στο σημαντικό έργο του Βενιζέλου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο οποίος άνοιξε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης που έγινε στον αύλειο χώρο του ναού του Προφήτη Ηλία.

Είχε προηγηθεί το μνημόσυνο στο χώρο των τάφων (ΕΔΩ)

Σύντομη αναφορά στην προσφορά του Ελευθερίου Βενιζέλου, έκανε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. «Ο Ελευθερίος Βενιζέλος διπλασίασε τη χώρα μας. Επρόκειτο για έναν εκσυγχρονιστή, έναν πρώιμο Ευρωπαϊστή, έναν άνθρωπο που έβαλε την Ελλάδα σε τελείως διαφορετική τροχιά. Αυτήν την πολύτιμη παρακαταθήκη πρέπει να την υπολογίζουμε, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες» ανέφερε.

«Είναι καλό να θυμόμαστε τα διδάγματα του Βενιζέλου δυστυχώς ακόμα και σημέρα δεν έχουμε ξεπεράσει αυτά που τότε είχαν απασοχλήσει τον μεγάλο πολιτικό» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα