Ένα στα δέκα παιδιά θύμα Bullying στα Χανιά | Δεν είναι εκπαιδευμένοι δάσκαλοι και καθηγητές | Photos

Την διαδικτυακή εφαρμογή «Live Without Bullying» παρουσίασαν την Τρίτη στα Χανιά οι υπεύθυνες του προγράμματος που υλοποιείται από το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας & Παιδιού (ΚΜΟΠ), καλεσμένες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή -την πρώτη στην Ελλάδα- που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από 10 έως 18 ετών όπου μπορούν ανώνυμα και χωρίς χρέωση να μιλήσουν διαδικτυακά με κάποιον σύμβουλο – ψυχολόγο αλλά και σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Ήδη, χωρίς

να έχει κλείσει δύο χρόνια λειτουργίας, η πλατφόρμα έχει 32.000 χρήστες ενώ καθημερινά απευθύνονται εκεί 6 με 7 καινούργια παιδιά.

«Τα περισσότερα παιδιά έχουν μπει 4 με 5 φορές και έχουν συνομιλήσει με τον ίδιο σύμβουλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί τα παιδιά δύσκολα μιλούν γι’ αυτό το θέμα είναι σημαντικό τα παιδιά να βρουν έναν καθημερινό σύμβουλο που θα τους προσφέρει σιγά – σιγά τη λύση» ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Αντωνία Τόρρενς προσθέτοντας πως επειδή απευθύνεται και σε γονείς, αποτελεί ένα «σημαντικό εργαλείο για την ενότητα των οικογενειών γιατί υπάρχει πολλή μοναξιά στον κόσμο». Όπως εξήγησε, στα παιδιά παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά παραπέμπονται σε άλλους φορείς ακόμα στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, για τα παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό που βρίσκονται στην κορυφή του κινδύνου.

Παράλληλα με την εφαρμογή, λειτουργεί πλατφόρμα τηλε-εκπαίδευσης για γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά και για παιδιά α’ και β’ γυμνασίου που γίνεται σε σχολεία μετά από σχετικό αίτημα.

«Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού» προσέθεσε η κα Χριστίνα Ρασιδάκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Συγγραφέας: «Ο εκφοβισμός είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, το οποίο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις για την σωστή αντιμετώπισή του. Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργείται στο σχολείο ένα κλίμα ασφάλειας, φιλίας, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, όχι με μεμονωμένες δράσεις και ομιλίες αλλά σε καθημερινή βάση» προσέθεσε.

«Μας απασχολεί ιδιαίτερα το θέμα του εκφοβισμού» τόνισε από την πλευρά της η Σχολική Σύμβουλος πρωτοβάθμιας, Κατερίνα Γερούκη. Ερωτηθείσα για τα ποσοστά bullying στα Χανιά, ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνες του Υπουργείου, «τα Χανιά κινούνται στον πανελλαδικό μέσο όρο, δηλαδή ένα στα δέκα παιδιά δηλώνει ότι έχει πέσει θύμα bullying «συχνά», «πολύ συχνά» ή «μερικές φορές». Μάλιστα, όπως είπε, τα κορίτσια φαίνεται να ασκούν περισσότερο διαδικτυακό bullying ενώ τα αγόρια κυριαρχούν στο Bullying μέσα στο σχολικό περιβάλλον. «Ωστόσο εκτιμάται πως τα μισά από τα παιδιά που εκφοβίζονται αναφέρουν το πρόβλημά τους γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες ώστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια και να μιλήσει γι’ αυτά που το προβληματίζουν. Φαίνεται λοιπόν πως ένα περιβάλλον που σου δίνει σχετική απόσταση και σχετική ασφάλεια αλλά και το να μιλάς με κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να σε ακούσει ίσως να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά να μιλήσουν για το πρόβλημά τους» εξήγησε.

Από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η προϊσταμένη του τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Κατερίνα Ζομπανάκη, καλωσορίζοντας τις ομιλήτριες, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ημερίδα.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα