Έφοδος στο σπίτι του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, άλλοτε συμμάχου του Ζελένσκι

Έφοδο στο σπίτι του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, άλλοτε συμμάχου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκαναν οι ουκρανικές αρχές, στο πλαίσιο του ανένδοτου που έχει κηρύξει ο Ουκρανός πρόεδρος ενάντια στην διαφθορά.

Ο Ιγκόρ Κολομόισκι είναι ένας από τους πιο πλούσιους και επιφανείς ανθρώπους στην Ουκρανία έχοντας στην κατοχή του μετοχές σε ενεργειακές εταιρείες, μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις.

Μάλιστα ήταν ένας από αυτούς που βοήθησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ανέλθει στην προεδρία της χώρας μέσω του τηλεοπτικού

καναλιού του.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνών για φοροδιαφυγή και υπεξαίρεση στην ουκρανική πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία Ukrnafta και το διυλιστήριο Ukrtatnafta, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο Κολομόισκι δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο, έχει όμως στο παρελθόν αρνηθεί κάθε κατηγορία που του προσάπτουν.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση Ζελένσκι κατέσχεσε μερίδια επιχειρήσεων που στηρίζονται από τον Ουκρανό μεγιστάνα, επικαλούμενη ειδικές εξουσίες εν καιρώ πολέμου.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από δέκα κορυφαία στελέχη της Ουκρανίας παραιτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης που έχει ξεκινήσει η ουκρανική προεδρία συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του κ. Zelensky Kyrylo Tymoshenko.

Αρκετοί υφυπουργοί και περιφερειάρχες αποσπάστηκαν επίσης. Ο κ. Ζελένσκι είπε τότε ότι τυχόν εσωτερικά προβλήματα που εμπόδιζαν το κράτος θα καθαριστούν για να βοηθηθεί η «προσέγγιση της Ουκρανίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο κ. Kolomoisky είναι ένα από τα πιο γνωστά άτομα της Ουκρανίας και οι ουκρανικοί ιστότοποι δημοσίευσαν φωτογραφίες ντετέκτιβ που έψαχναν το σπίτι του στη νοτιοανατολική πόλη Ντνίπρο.

Ποιος είναι ο Ιγκόρ Κολομόισκι
Ο μεγιστάνας ανέλαβε το ρόλο του κυβερνήτη της ευρύτερης περιοχής του Ντνιπροπετρόβσκ το 2014 και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση ταγμάτων εθελοντών ως απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ορισμένοι μάλιστα τον «φωτογραφίζουν» και ως χρηματοδότη του τάγματος Αζόφ.

Τότε, οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις για φερόμενες υποθέσεις διαφθοράς κατά την περίοδο που ήταν κυβερνήτης. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο κ. Kolomoisky είναι επίσης ένας πλούσιος επιχειρηματίας που ασχολείται με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το πετρέλαιο και τις τράπεζες. Το τηλεοπτικό του κανάλι ήταν αυτό που φιλοξενούσε την κωμική σειρά Servant of the People, με πρωταγωνιστη τον Ζελένσκι, προτού υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην ηθοποιού για την προεδρία.

Με το βλέμμα στην ΕΕ
Όταν ο Βολοντίμερ Ζελένσκι ανήλθε στην εξουσία το 2019 ανέφερε την καταπολέμηση της διαφθοράς ως μία από τις κύριες προτεραιότητές του καθώς πρόκειται και για βασική προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ. Το Κίεβο έλαβε το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά του ζητήθηκε να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Αυτήν την εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής στο Κίεβο, την οποία η Ουκρανία θεωρεί ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της στο μπλοκ των 27. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες από πλευράς τους, φαίνεται να «ψαλιδίζουν» τις ελπίδες του Κιέβου για γρήγορη ένταξη, καθώς όπως διαμηνύουν χρειάζεται ακόμα να γίνουν πολλά.

ieidiseis.gr

The post Έφοδος στο σπίτι του Ουκρανού ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, άλλοτε συμμάχου του Ζελένσκι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα