Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συνεχώς lockdown, θέλουμε 100.000 τεστ τη μέρα

Όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο και κομμωτήρια – ινστιτούτα αισθητικής. Τουλάχιστον όχι στην πρωτεύουσα των 4 εκατ. κατοίκων! Τι δηλώνει στο iEidiseis ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πλούσιο παρασκήνιο έχει τόσο η σύσκεψη, όσο και οι απόψεις των ειδικών σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων… Όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν

να λειτουργούν ταυτόχρονα σχολεία και λιανεμπόριο και κομμωτήρια – ινστιτούτα αισθητικής. Τουλάχιστον όχι στην πρωτεύουσα των 4 εκατ. κατοίκων!

Εξάλλου, στην Αθήνα τα προβλήματα είναι πιο σύνθετα καθώς προηγήθηκε η συγκέντρωση μαθητών – φοιτητών στα Προπύλαια και έπονται συγκεντρώσεις υγειονομικών και άλλων επαγγελματιών τις επόμενες ημέρες. Κι αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν καθώς είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να περάσουμε από το 0 στο άπαν εν μία νυκτί!

Βέβαια, οι λοιμωξιολόγοι, εκτός από επιστήμονες είναι και πολίτες με πολιτικές πεποιθήσεις και προσωπικές απόψεις. Έτσι, υπάρχουν αυτοί που αξιολογούν ως μεγάλο πρόβλημα το κλείσιμο των καταστημάτων για τους ευνόητους οικονομικούς λόγους, και αυτοί που βλέπουν μπροστά τους μόνο το πρόβλημα με τα γεμάτα νοσοκομεία και τους 100άδες νεκρούς… Οπότε είναι βέβαιον, ότι παρότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να δώσει ανάσα στην αγορά, θα ακούσουμε σήμερα ένα νέο lockdown ειδικά στην Αττική οι κάτοικοι της οποίας ξεχύθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στα μαγαζιά του κέντρου σαν να μην υπάρχει αύριο και σαν να υπάρχουν μαγαζιά στις γειτονιές τους…

Πηγές του iEidiseis αναφέρουν μάλιστα ότι αναμένεται ήδη μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο ανάλογο και των συγκεντρώσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα αλλά και ανεξαρτήτως αυτών από ό,τι ήδη έχει συμβεί στα μαγαζιά. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει αν αναμένουμε αυστηροποίηση όλων των μέτρων και ένα πιο αυστηρό lockdown που θα διαρκέσει ίσως και ολόκληρο τον Φεβρουάριο.

Και μία άποψη εκτός Επιτροπής

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο iEidiseis, «η αλήθεια είναι ότι είχαμε ένα σενάριο να γυρίσουμε σε click away και δεν θα ανοίγαμε τα Λύκεια. Και τελικά δεν θα έμπαινε σε πίεση το σύστημα υγείας. Η δική μου πρόταση είναι αν θέλουμε να ανοίξουμε πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ γενικά, μέχρι και 100.000 την ημέρα που είναι εφικτό με rapid test και ταυτόχρονα να κάνουμε αυξημένες αναλύσεις αλληλούχησης των ιών για να εντοπίσουμε ποια και πόσα είναι τα μεταλλαγμένα.

Αυτό θεωρώ ως πιο κρίσιμο αυτήν την στιγμή. Είναι να ξέρουμε πώς πάνε οι μεταλλάξεις. Πρέπει να σταματήσουμε τη διασπορά τους. Έτσι θα μπορούσαμε να λάβουμε στοχευμένα μέτρα μόνο σε κάποιες περιοχές. Αυτό είναι πιο αποδεκτό και αποδοτικό.

Είναι δυσβάσταχτο πια το κοινωνικό και οικονομικό κόστος να κλείνουμε τα πάντα για ένα μήνα. Αλλά μαγικά δεν σταματάει ο ιός… Εγώ θα έβαζα τα παιδιά του Λυκείου και τους καθηγητές να κάνουν δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα το λιγότερο.

Χρειάζεται να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης διότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συνεχώς lockdowns. Αλλά χωρίς πολλά τεστ, δεν ξέρουμε με πόσα τρέχουμε και μόνο διαισθητικά κατεβαίνουμε την κατηφόρα χωρίς να ξέρουμε πότε να πατήσουμε φρένο».

Τη «νύφη» πάντως είναι πιθανό «θα πληρώσουν» και τα παιδιά Γυμνασίου – Λυκείου, όπως και οι πολύπαθοι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα του σχολείου.

Για αυτούς γίνονται επίσης σκέψεις μήπως μειωθεί εκ νέου η ύλη τους. Αλλά είναι σαφές ότι κερδισμένη από την όλη κατάσταση βγαίνει η «παραπαιδεία» και τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν αρκετά χρήματα ώστε να κάνουν καθημερινά ιδιαίτερα μαθήματα μέχρι τελικής πτώσεως. Παιδιών και …πορτοφολιών!

The post Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συνεχώς lockdown, θέλουμε 100.000 τεστ τη μέρα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα