Χανιώτικα μαγαζιά… ανέπαφα στο χρόνο | Ακλόνητα στη θέση τους, όσο η πόλη αλλάζει | Photos

Έχουν δει την πόλη μας να αλλάζει αλλά αυτά στέκονται αγέρωχα και παρατηρούν τους περαστικούς να τα προσπερνούν, άλλους να μπαίνουν μέσα και άλλους να τα χαζεύουν σαν… είδος υπό εξαφάνιση. Είναι ακλόνητα στη θέση τους και για τους ντόπιους αποτελούν συχνά ορόσημο.

Έχουν γλιτώσει από μοντέρνες ανακαινίσεις, επιμένουν στο προϊόν τους και αδιαφορούν να τραβήξουν τα βλέμματα. Είναι κάποια από τα λίγα μαγαζιά των Χανίων που θαρρείς ότι έχουν μείνει ανέπαφα στο χρόνο. Οι Χανιώτες τα γνωρίζουν, τα εμπιστεύονται και τα στηρίζουν. Ανεπιτήδευτα, οικεία και “ειλικρινή” έχουν στήσει μια σταθερή σχέση

με τους πελάτες τους και, σε πείσμα των καιρών, μυρίζουν κάτι από τα παλιά Χανιά.

Δείτε τέσσερα από αυτά, στο πρώτο μέρος του αφιερώματος του Χανιώτικου free press InTown

Ηλεκτρικά είδη και υλικά Βασιάδης Κωνσταντίνος – Χατζημιχάλη Γιάνναρη 20
Σε ένα από τα hot spot της πόλης, εκεί που θα σφάζονταν επιχειρηματίες για ένα κατάστημα, ο φιλήσυχος κύριος Βασιάδης πουλάει… λάμπες! Οι συμβουλές για ηλεκτρικά θέματα είναι μια μόνιμη κουβέντα στο μαγαζί, ενώ υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι θα σου λύσει κάθε πρόβλημα χωρίς να σκεφτεί ούτε στιγμή το κέρδος. Η κορυφαία στιγμή κάθε αγοράς λάμπας είναι όταν θα δοκιμάσει τη λειτουργία της μπροστά στον πελάτη. Ποιος άλλος θα έκανε κάτι τέτοιο;

Σας ασκήθηκε ποτέ πίεση να φύγετε από τον χώρο αυτό; Όχι.
Έχετε σκεφτεί να κάνετε ανακαίνιση στο χώρο; Όχι, αφού ετοιμάζομαι για συνταξιοδότηση.
Πείτε μας μια φράση που θα περιέγραφε το κατάστημά σας; Λαϊκό μαγαζί όπου ο πελάτης μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται άμεσα για το φωτισμό ή την εγκατάσταση.
Θυμάστε μια περίεργη / τρελή ιστορία-περιστατικό στο μαγαζί σας; Υπάρχουν πολλά -τι να πρωτοθυμηθώ; Από τα πιο χαρακτηριστικα, μου έχουν ζητήσει λάμπες αλόγου, λάμπες ενεργητικές και λάμπες… με εξέδρα!
Τι έχει αλλάξει στα Χανιά έντονα; Αναφέρετε ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο
Θετικό: Η πόλη έχει γίνει ομορφότερη
Αρνητικό: Το κυκλοφοριακό μόνο τώρα αρχίζει να μπαίνει μια τάξη.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της πολύχρονης επιτυχίας και λειτουργίας σας στο εμπορικό κέντρο των Χανίων; Η καλή σχέση με τους πελάτες αλλά και με τους προμηθευτές.

Eργαστήριο φύλλο – κανταϊφι Αγγελική Βαρανάκη – Τσουδερών 59

Το λες και ιστορικό μαγαζί. Διακριτικό, στην οδό Τσουδερών αποτελεί αξία δεκαετιών. Όσο υπάρχουν νοικοκυρές θα ξετυλίγει τα διάφανα φύλλα του στον τεράστιο πάγκο κατασκευής. Εξειδίκευση και απλότητα. Αυτό το μαγαζί στηρίζει την επιτυχία του στα πιο απλά υλικά: το αλεύρι και το νερό. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν με μεράκι οι νοικοκυρές των Χανίων…

Σας ασκήθηκε ποτέ πίεση να φύγετε από τον χώρο αυτό; Όχι. Ο χώρος είναι ιδιόκτητος.
Έχετε σκεφτεί να κάνετε ανακαίνιση στο χώρο; Το 2005 είχε ανακαινιστεί πλήρως. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν κάποιες αναγκαίες εργασίες.
Πείτε μας μια φράση που θα περιέγραφε το κατάστημά σας; Ένα παραδοσιακό μαγαζί που κρατάει ζωντανή από γενιά σε γενιά την τέχνη τους ανοίγματος του φύλλου.
Θυμάστε μια περίεργη / τρελή ιστορία ή περιστατικό στο μαγαζί σας;
Όχι, δεν θυμάμαι κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό και ούτε από τη μητέρα μου έχω ακούσει. Σε περίοδο εκπτώσεων μια πελάτισσα με αγορά 2 ευρώ μου ζήτησε «έκπτωση». Μάλιστα μου έκανε και επίπληξη ότι… έπρεπε υποχρεωτικά να το καθιερώσω.
Τι έχει αλλάξει στα Χανιά έντονα; Αναφέρετε ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο
Θετικό: Αναγνωρίστηκαν ως ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς για τουρισμό.
Αρνητικό: Κυκλοφοριακό – αποχετευτικό. Αφορούν όλο το νομό, ιδιαιτέρως την Παλιά Πόλη.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της πολύχρονης επιτυχίας και λειτουργίας σας στο εμπορι- κό κέντρο των Χανίων;
Οι μυρωδιές, οι κινήσεις των μαστόρων του, η ιεροτελεστία της παρασκευής με μεράκι και η τελική προσφορά στις ψαγμένες νοικοκυρές, σε μεταφέρει σε αλλοτινούς χρόνους, όπου το γλυκό ήταν απόλαυση και αναγκαίο συμπλήρωμα σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ο Αποκόρωνας – Ψητοπωλείο
Παύλος Αποστολάκης – Αντώνης Γ. Βουρλιωτάκης Αποκορώνου

Αποκόρωνας… η χασαποταβέρνα που σέβεται το όνομά της! Ψησταριά με κάρβουνα, μενού χωρίς δεύτερη σελίδα, μπαλτάς που κόβει το κρέας σε απόσταση αναπνοής από το πιάτο του πελάτη, διακόσμηση με ξεχασμένα ημερολόγια τοίχου, μωσαϊκό και άνθρωποι γνήσιοι, λαϊκοί. Η ουσία είναι στο φαγητό…

Σας ασκήθηκε ποτέ πίεση να φύγετε από τον χώρο αυτό; Όχι.
Έχετε σκεφτεί ποτέ να τον ανακαίνίσετε; Επίσης όχι.
Πείτε μας μια φράση που θα περιέγραφε το κατάστημά σας; Αυθεντικό.
Θυμάστε μια περίεργη / τρελή ιστορία ή περιστατικό στο μαγαζί σας;
Το χειμώνα του 2016 ένα βράδυ ήρθε μια παρέα στο μαγαζί μας με την κ. Ζωζώ Σαπουντζάκη. Της άρεσα τόσο και εγώ αλλά και το μαγαζί, που χόρεψε μέχρι τις πρωινές ώρες στα τραπέζια και με τους πελάτες έγινε ένα!
Τι έχει αλλάξει στα Χανιά έντονα; Αναφέρετε ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο
Θετικό: Η συνεχής προσπάθειες ανάδειξης της Παλιάς Πόλης.
Αρνητικό: Τα πολλά “λουκέτα” σε καταστήματα.
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της πολύχρονης επιτυχίας και λειτουργίας σας στο εμπορικό κέντρο των Χανίων; Η σταθερή κουλτούρα, διαχρονικά.

Σουβλάκι στου Μπάμπη – Γεώργιος Κονταράκης Αποκορώνου 89

Μπορεί και να το προσπεράσεις αφού το μέγεθός του δεν το λες ανάλογο της φήμης του. Το πρωί μοιάζει με καφενείο χωριού αλλά από το μεσημέρι βάζει μπρος τα περίφημα σουβλάκια του. Το κλίμα είναι σχεδόν οικογενειακό και νιώθεις απίστευτη οικειότητα. Δεν άλλαξε ποτέ ταυτότητα και το μόνο σίγουρο είναι ότι στα σουβλάκια ξυλάκια έχει την απόλυτη γνώση.

Σας ασκήθηκε ποτέ πίεση να φύγετε από τον χώρο αυτό; Όχι. Ποτέ δεν ένιωσα κάποια μορφή “ενόχλησης” ώστε να εγκαταλείψω τον χώρο μου.
Έχετε σκεφτεί να κάνετε ανακαίνιση στο χώρο;
Στα 42 χρόνια που βρισκόμαστε σε λειτουργία έχουν υπάρξει αρκετές μικρές παρεμβάσεις. Σκόπιμα όμως δεν αλλάξαμε την εικόνα. Για να κρατήσουμε την οικεία ατμόσφαιρα, να μη χαθεί η ζεστασιά και η θαλπωρή του χώρου μας.
Πείτε μας μια φράση που θα περιέγραφε το κατάστημά σας; Η ζεστασιά και η οικειότητα που νιώθει ο πελάτης μας, σαν να γυρίζει μετά από καιρό κοντά σε δικούς του ανθρώπους.

Θυμάστε μια περίεργη / τρελή ιστορία ή περιστατικό στο μαγαζί σας;
Στα πρώτα χρόνια, όταν ακόμα λειτουργούσε το “ΑΠΟΛΛΩΝ” και φιλοξενούσε μεγάλες παραστάσεις και συναυλίες, στο τέλος κάθε βραδιάς, θυμάμαι ηθοποιοί και τραγουδιστές να τρώνε στο μαγαζί κι απ’ έξω ουρές ο κόσμος, να κλείνει η Αποκορώνου προκειμένου να τους δουν, να τους μιλήσουν ή να πάρουν αυτόγραφο.
Τι έχει αλλάξει στα Χανιά έντονα; Αναφέρετε ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο.
Θετικό: Το θετικό είναι η κυκλοφορία στους δρόμους. Πόσα λίγα τροχοφόρα κυκλοφορούσαν στο παρελθόν!
Αρνητικό: Το πόσο άλλαξαν οι άνθρωποι. Σκυφτοί, αμίλητοι, κλεισμένοι σ’ έναν δικό τους κόσμο…
Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μυστικό της πολύχρονης επιτυχίας και λειτουργίας σας στο εμπορι- κό κέντρο των Χανίων;
Η πίστη μας στην παράδοση, ο διαρκής μας αγώνας για βελτίωση και φυσικά, η σχέση με τον πελάτη που έχει ξεφύγει από τα ψυχρά επαγγελματικά πλαίσια. Υπάρχει πάντα η αίσθηση της χαράς όταν βρισκόμαστε μεταξύ μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα