Χανιά | Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Γιορτές χωρίς αναστολή, ούτε επίδομα ανεργίας – Μπροστά στο φάσμα της πείνας

Μαύρα Χριστούγεννα ετοιμάζονται να περάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού σε όλη τη χώρα και στα Χανιά, καθώς δεν δικαιούνται πια την καταβολή της αναστολής, αλλά ούτε και θα λάβουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ πριν τον Ιανουάριο, μιας και ο ΟΑΕΔ

δεν φέρεται να είναι διατεθειμένος να επιταχύνει τις διαδικασίες του για την πληρωμή του επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Μανώλη Μπαμιάκη, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να μη συνεχιστεί το δικαίωμα αναστολών στον κλάδο από τον Νοέμβριο, οι εργαζόμενοι μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για το επίδομα ανεργίας στον ΟΑΕΔ από τις 10 Νοεμβρίου και μετά. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να ήταν θετικό στο να παραταθεί η αναστολή, πράγμα όμως που αρνήθηκε να κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, για να λάβουν το επίδομα ανεργίας πια οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, θα έπρεπε να κάνουν την αίτηση και μετά να περιμένουν από 40 ως 60 μέρες, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, καθώς οι αιτήσεις θα έπρεπε να ελεγχθούν.

Αποτέλεσμα είναι, χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται στην απέλπιδα θέση να μη λαμβάνουν την αναστολή, να μη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και να μην έχουν αποταμιεύσεις, αφού το καλοκαίρι δούλεψαν ελάχιστα. Κι όλα αυτά, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Μπαμιάκης επισήμανε ότι είναι αδύνατον ο ΟΑΕΔ να δίνει τέτοιες προθεσμίες, καθώς, όπως είπε, 40 με 60 μέρες ήταν ο χρόνος όταν όλα γίνονταν με έντυπα και χαρτιά και όχι ηλεκτρονικά όπως τώρα. Ο Χανιώτης συνδικαλιστής τόνισε ότι έχει ζητηθεί σε όλους τους τόνους από τον ΟΑΕΔ να επιταχύνει τις διαδικασίες, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. “Δε λέμε να πάρει το επίδομα κάποιος που θα κάνει αίτηση σήμερα, αλλά δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να περιμένουν από τον Νοέμβριο και να μην πάρουν τίποτα στις γιορτές, τη στιγμή που το δικαιούνται“, είπε ο κ. Μπαμιάκης.

Επίσης τόνισε ότι στον κλάδο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφεθεί εντελώς στη μοίρα τους και δεν δικαιούνται απολύτως τίποτα, όπως οι εργαζόμενοι που το φετινό, κουτσουρεμένο καλοκαίρι δεν βρήκαν δουλειά και δεν συγκέντρωσαν ούτε 50 ένσημα. Τέτοιες περιπτώσεις στα Χανιά | Ξενοδοχοϋπάλληλοικυμαίνονται στο 5-7% από το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου, σύμφωνα με τον κ. Μπαμιάκη.

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων δήλωσε ακόμα ότι, παρά τις προσπάθειες του σωματείου και της ομοσπονδίας, ούτε ο ΟΑΕΔ, ούτε η κυβέρνηση έδωσαν απάντηση στο αν προτίθενται να ασχοληθούν με χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της πείνας τα Χριστούγεννα.

Θέλοντας να στρέψει την προσοχή της κυβέρνησης σε αυτό το ζήτημα, το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, μαζί με αντιπροσωπεία, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το Μέγαρο Μαξίμου και προσήχθησαν από την αστυνομία.

Όσο για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, προς το παρόν ούτε λόγος.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Γιορτές χωρίς αναστολή, ούτε επίδομα ανεργίας – Μπροστά στο φάσμα της πείνας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Ξενοδοχοϋπάλληλοι, Γιορτές, – Μπροστά,chania | xenodochoypalliloi, giortes, – brosta