Χανιά | Ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες για το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ενημέρωσε ότι έγινε η Ένταξη της
Πράξης «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ 5201380 στο «ΠΠΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 2021-2025» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση και ανάπτυξη υποδομών για εναλλακτικές μορφές τουρισμού (health και wellness, city break, αγροτουρισμός, ορειβατικός τουρισμός κλπ.)»

Η Πράξη χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).,δήλωσε ότι αφορά τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου αναψυχής στη θέση «Ομπρόγιαλος» στον όρμο Κατεβάτη

στο βόρειο τμήμα του κόλπου του Αλμυρού Νότια του Ακρωτηρίου Δρέπανο.

Η περιοχή υπάγεται διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Βάμου του Δήμου Αποκορώνου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Η παραλία Ομπρόγιαλος είναι βραχώδης με απότομες κλίσεις και μεγάλα βάθη, εκτεθειμένη στους κυματισμούς του ΒΑ τομέα.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από μικρή τουριστική δραστηριότητα με απουσία βασικών υποδομών. Οι στοιχειώδεις λιμενικές εγκαταστάσεις που χωροθετούνται πλησίον του Καταδυτικού Πάρκου αποτελούνται από έναν προβλήτα και μια ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών, και χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο από δύτες με προορισμό την «σπηλιά των Ελεφάντων» μερικά χιλιόμετρα βορειότερα.

Η οριοθέτηση του Πάρκου πραγματοποιείται μεταξύ των ισοβαθών των -8 και -25m, όπου και η κλίση του πυθμένα είναι ήπια, η δε σύστασή του αποτελείται από αμμώδεις εκτάσεις με βραχώδεις σχηματισμούς και λιβάδια ποσειδωνίας. Για την υλοποίηση και την εύρυθμη λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου θα απαιτηθούν μία σειρά από επί μέρους έργα και παρεμβάσεις, που συνολικά αποσκοπούν στη δημιουργία μίας άρτιας και οργανωμένης υποδομής, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο ενός ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα, όπως αυτού του θαλάσσιου καταδυτικού τουρισμού.

Επίσης γενικότερα τέτοια σημεία τείνουν να ενισχύουν την περιοχή, δημιουργώντας
τράπεζες ψαριών αυξάνοντας το δυναμικό της περιοχής.

Αντικείμενο των υποέργων είναι η προμήθεια (όπου απαιτείται), η απορρύπανση (όπου
απαιτείται), η μεταφορά και εγκατάσταση των απολύτως αναγκαίων στοιχείων για τη
δημιουργία και λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου αναψυχής, ήτοι των επισκέψιμων
υποβρύχιων μονάδων ενδιαφέροντος (τεχνητοί ύφαλοι και παροπλισμένα πλοία), των στοιχείων οριοθέτησης και φωτοσήμανσης του Πάρκου, καθώς και των στοιχείων
πρόσδεσης σκαφών των επισκεπτών.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης εξέφρασε την ικαναποίηση του γιατί για να ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή χρειάστηκε να υπερκεραστούν αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια και μια «πολυδαίδαλη» προσπάθεια να φτάσει στο τέλος. Χρειάστηκαν 46 εγκρίσεις και αποφάσεις 8 υπουργείων, δύο ΚΥΑ που έγιναν ΦΕΚ. Η προσπάθεια ξεκίνησε από το φθινόπωρο του 2014.και η υλοποίηση του θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου ορίζεται : έναρξη 20-3-2023 και λήξη 31-12-2024.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Ξεκινούν| Ξεκινούν τον Μάρτιο οι εργασίες για το καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Ξεκινούν, Μάρτιο, Αποκόρωνα,chania | xekinoun, martio, apokorona