Χανιά | “Το δημόσιο σχολείο είναι για όλα τα παιδιά” – “Όχι” στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου σε πειραματικό | Video

| Video

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπαιδευτικοί και μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ, αντιδρώντας στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου σε πειραματικό. Μίλησαν για απόπειρα διαχωρισμού μαθητών σε κατηγορίες, επισήμαναν ότι οι ειδικότητες στα ΕΠΑΛ έχουν μοιραστεί και με τη μετατροπή σε πειραματικό, θα υπάρξουν μαθητές που θα αποκλειστούν από την επιλογή

συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ τόνισαν πως η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να είναι καθολική, χωρίς τεχνητά εμπόδια:

“Με τον τρόπο αυτό κατηγοριοποιούνται οι μαθητές, στο πρότυπο θα πηγαίνουν οι μαθητές με υψηλή βαθμολογία, αδιαφορώντας για τους άλλους. Θα εμφανίζονται και θα εξαφανίζονται ειδικότητες σύμφωνα με τα όσα επιθυμούν οι ξενοδόχοι, οι έμποροι και όσοι θα είναι στην περιφερειακή επιτροπή, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση. Την ώρα που κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα των ΕΠΑΛ στην πόλη και τον νομό, ούτε η δευτεροβάθμια, ούτε το υπουργείο. Όλα αυτά δείχνουν την φτήνια αυτών των απόψεων περί δήθεν αριστείας, που στόχο έχουν μόνο να οδηγήσουν ένα μέρος της νεολαίας εκτός τυπικής εκπαίδευσης. Εμείς παλεύουμε για μια καθολική παιδεία για όλα τα παιδιά”, τόνισε ο Βασίλης Λιόντος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Προανήγγειλε μάλιστα σύσκεψη με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Ακρωτήρι την επόμενη εβδομάδα.

Η γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, Δώρα Κιντή, τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια στοχεύουν σε διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης:

“Εμείς διεκδικούμε δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά. Στο πρότυπο, κριτήριο είναι ο βαθμός απολυτηρίου του γυμνασίου και μαθητές θα μείνουν εκτός σχολείου. Το ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου εξυπηρετεί μια τεράστια περιοχή, ενώ οι ειδικότητες έχουν μοιραστεί στα ΕΠΑΛ και έτσι αν κάποιο παιδί θέλει μια ειδικότητα που υπάρχει μόνο στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου αλλά δεν πληροί τα κριτήρια, δεν θα μπορέσει να πάει πουθενά. Ο μύθος περί χρηματοδότησης του πρότυπου ΕΠΑΛ με 1 εκατομμύριο ευρώ, στην πραγματικότητα δεν φτάνει για να σουλουπωθεί ούτε η εξωτερική εμφάνιση του σχολείου, ενώ τα χρήματα θα εκταμιεύονται με δείκτες που πρέπει να πετύχουν τα σχολεία. Έχουμε ξαναδεί τί γίνεται όταν μπαίνει η αγορά και ζητάει ειδικότητες με τα προγράμματα σπουδών επιλογής στα πανεπιστήμια. Εκεί, μόλις τελείωσαν οι ανάγκες της αγοράς, έκλεισαν οι σχολές”, ανέφερε η κα Κιντή.

Ο Δημοσθένης Λιβογιάννης, καθηγητής στο ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου στάθηκε και στον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η διαδικασία:

“Η ενημέρωση έγινε την τελευταία μέρα, πράγμα που σηματοδοτεί προχειρότητα. Δημιουργείται πρόβλημα στο σχολείο και αντιδρούμε στον διαχωρισμό των μαθητών. Όλοι οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Στη Β’ και Γ΄ Λυκείου, μια ημέρα την εβδομάδα οι μαθητές θα πρέπει να πηγαίνουν στον εργοδότη. Αυτό είναι τελείως μετέωρο, δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με το μεταλυκειακό έτος μαθητείας. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πώς θα γίνει αυτό, δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πώς θα αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών”, τόνισε ο εκπαιδευτικός.

Δείτε τις δηλώσεις:

zarpanews.gr

The post Χανιά | “Το| “Το δημόσιο σχολείο είναι για όλα τα παιδιά” – “Όχι” στη μετατροπή του ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου σε πειραματικό | Video appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | “Το, ” – “Όχι”, ΕΠΑΛ Ακρωτηρίου, | Video,chania | “to, ” – “ochi”, epal akrotiriou, | Video