Χανιά | Τέλος εποχής στη Δημοτική Αγορά – Στην έξοδο οι έμποροι, εν αναμονή των υπογραφών | Video+Photos

| Video+Photos

Kοντά στην ολοκλήρωση μιας ολόκληρης εποχής βρίσκεται η Δημοτική Αγορά των Χανίων, καθώς, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, εντός του Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν αδειάσει τα καταστήματά τους, ώστε το κτίριο της Αγοράς να είναι άδειο όταν θα ξεκινήσει τις εργασίες ανάπλασης ο εργολάβος.

Πολλοί επαγγελματίες έχουν βρει ήδη άλλους χώρους για να μεταφέρουν τα καταστήματά τους, αρκετοί όμως είναι και εκείνοι που δεν τα έχουν καταφέρει:

“Εμείς δεν έχουμε βρει ακόμα”, δήλωσε στο zarpanews.gr o κ. Σταμάτης Μαρμαριτσάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης.

“Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι πολύ δύσκολο να μετακομίσεις, γιατί κάποιοι χώροι δεν είναι νόμιμοι, κάποιοι δε βγάζουν άδεια, αλλού θέλει άδεια από την Αρχαιολογία, είναι μπέρδεμα. Αν δε βρούμε χώρο θα κλείσουμε, τι άλλο να κάνουμε; Και είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα μετά, το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια. Θα μείνουν και μαγαζάτορες και υπάλληλοι άνεργοι.”

Η πλειοψηφία των επαγγελματιών πάντως φέρεται να έχει λύσει αυτό το πρόβλημα, έστω και με δυσκολίες. Ο κ. Γιάννης Μακρυγιαννάκης, ιχθυοπώλης στην Αγορά, διατηρεί κάποια παράπονα:

“Είμαστε 25 χρόνια εδώ. Είμαστε υπέρ του να φτιαχτεί η Αγορά, αλλά ο Δήμος δεν έδειξε ενδιαφέρον να εξασφαλίσει κι εμάς τους καταστηματάρχες. Εμείς κοιτάξαμε να βρούμε μαγαζιά έξω και ό,τι κάναμε, το κάναμε μόνοι μας. Μόλις έγινε αντιληπτό ότι πολλοί επαγγελματίες ψάχνουν χώρους ανέβηκαν αμέσως και τα ενοίκια. Θα δυσκολευτούμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.”

“Είναι μια αλλαγή σελίδας για εμάς. Εμείς μεταφερόμαστε σε άλλο χώρο, ενώ και οι περισσότεροι έχουν βρει άλλα καταστήματα. Κάποιοι όμως όχι”, ανέφερε ο κ. Παντελής Ψεγιαννάκης, ιδιοκτήτης παντοπωλείου στην Αγορά.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται να έχουν ριζικό χαρακτήρα, με απομάκρυνση πρακτικά όλου του εσωτερικού.

Προβλέπεται να αποξηλωθούν δάπεδα, μεταλλικές κατασκευές, ρολά, πάγκοι, σκάλες, επιγραφές, φωτιστικά, μεταλλικά και ξύλινα κουφώματα, τζάμια στην οροφή με τον μεταλλικό τους σκελετό και υδρορροές.

Προβλέπεται ακόμα η προσεκτική απομάκρυνση των μεταλλικών ζευκτών και των κεραμιδιών, η αποξήλωση όλων των επιχρισμάτων και η κατεδάφιση όλων των εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων των καταστημάτων.

Όταν τελειώσει το έργο, θα έχουν δημιουργηθεί καινούριοι χώροι καταστημάτων που θα στεγάσουν τις όποιες επιχειρήσεις. (Λεπτομέρειες για τις εργασίες που θα γίνουν μπορείτε να δείτε ΕΔΩ).

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς θα πρέπει να φύγουν οι καταστηματάρχες και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Από τον Δήμο Χανίων η ενημέρωση είναι ότι η σύμβαση του έργου στην Αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο, όπου είχε αποσταλεί από τον Σεπτέμβριο. Θεωρητικά, ο έλεγχος αυτός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών. Ωστόσο, μετά από αυτόν τον έλεγχο θα πρέπει να αποσταλεί και για επιπλέον έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι αυτοί, θα μπορεί να υπογραφεί ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Γι’ αυτό, ακριβείς ημερομηνίες για το πότε θα πρέπει να φύγουν οι επαγγελματίες, δεν υπάρχουν. Ωστόσο άτυπα έχουν ενημερωθεί ότι αυτό πρέπει να γίνει εντός του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Αγοράς, Παναγιώτης Κλειδαράς, δήλωσε στο zarpanews.gr ότι περιμένουν να ξεκινήσουν την εκκένωση μόλις πέσουν οι υπογραφές με τον ανάδοχο, ενώ επανέφερε την πρόταση για δημιουργία υπαίθριας αγοράς:

“Είμαστε σε συνεννόηση με τον Δήμο Χανίων για να δούμε αν θα μπορέσει να γίνει ένα open market σε παρακείμενο χώρο για τους συναδέλφους που δεν μπορούν να μεταφερθούν αλλού, περιμένουμε την απάντηση και του Δήμου Χανίων και του εργολάβου, γιατί αφορά και εκείνον. Θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να δημιουργηθεί και ένα μόνιμο open market στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, άσχετα από τα έργα στην Αγορά. Όσο για την εκκένωση, περιμένουμε να υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα πρέπει να αδειάσει το κτίριο.”

Όσο για το πώς θα επιστρέψουν όταν το έργο της Αγοράς ολοκληρωθεί, οι επαγγελματίες λένε ότι έχουν λάβει υποσχέσεις πως όσοι δεν θα έχουν οφειλές προς τον Δήμο Χανίων, θα επανέλθουν στις θέσεις τους.

Ως γνωστόν, το έργο άρσης ετοιμορροπίας της Δημοτικής Αγοράς έχει κατακυρωθεί στην εταιρία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ που είχε κερδίσει στον σχετικό διαγωνισμό, με κόστος 8,78 εκατομμύρια ευρώ (Δείτε ΕΔΩ).

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:
zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

The post Χανιά | Τέλος| Τέλος εποχής στη Δημοτική Αγορά – Στην έξοδο οι έμποροι, εν αναμονή των υπογραφών | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Τέλος, Δημοτική Αγορά –, | Video+Photos,chania | telos, dimotiki agora –, | Video+Photos