Χανιά | Συμμετοχή του ΚΠΕ Βάμου σε σεμινάριο στη Φλωρεντία στα πλαίσια προγράμματος erasmus

Το ΚΠΕ Βάμου σχεδιάζει και υλοποιεί διεθνή προγράμματα στα πλαίσια του Erasmus +. To 2015-16 υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ΚΑ1 για «Καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους». Το 2017-18 εγκρίθηκε η ένταξη σε πρόγραμμα Erasmus+ KA1 με θέμα «Διεθνές Σχολείο ανοιχτό σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Ελένη Δεσποτίδου, παρακολούθησε το σεμινάριο «Αντιμετώπιση της Διαφορετικότητας: Διαπολιτισμική Διαχείριση Τάξης»

που διοργάνωσε η Ακαδημία Δασκάλων Europass στις 1-7 Οκτωβρίου στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν δάσκαλοι, καθηγητές και διευθυντές από την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ουγγαρία και πραγματοποιήθηκε στην Αγγλική γλώσσα.

Αυτό το σεμινάριο Erasmus + απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική, ενηλίκων, ειδικές ανάγκες), εκπαιδευτές δασκάλων / συμβούλους επαγγελματικής σταδιοδρομίας, συμβούλους εκπαίδευσης , διευθυντές / διευθυντές σχολείων/ οργανώσεων που παρέχουν εκπαίδευση ενηλίκων που εργάζονται σε πολυπολιτισμικές τάξεις και σε (επί πληρωμή ή εθελοντικά) διοικητικό προσωπικό σε ιδρύματα/ οργανισμούς.

Η πολυμορφία θέτει υπό αμφισβήτηση τις παραδοσιακές στρατηγικές διδασκαλίας και απαιτεί καινοτόμες λύσεις. Αυτό το εισαγωγικό σεμινάριο ασχολήθηκε με θέματα όπως: πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα σπουδών κατάλληλο τόσο για μαθητές στη μητρική τους γλώσσα όσο και μη, πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίσουν γλωσσικές και επικοινωνιακές δυσκολίες και πώς μπορούν οι μαθητές να αλληλεπιδρούν με παραγωγικό τρόπο ανεξάρτητα από την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Μέσα από τη συζήτηση περιπτώσεων, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και την ανάληψη δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις διαπολιτισμικές εκπαιδευτικές πρακτικές. Έλαβαν προτροπές για να προωθήσουν την επικοινωνία στις τάξεις τους και εξερεύνησαν λύσεις για το σχεδιασμό δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών των νεοεισερχομένων χωρίς να διακόπτουν την κανονική ροή της διδασκαλίας. Παρουσιάστηκαν στρατηγικές διδασκαλίας με συγκεκριμένους ή και συνολικούς στόχους (παιχνίδι ρόλων, συνεργατική μάθηση και πολλά άλλα).

Συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν οι εξής:

Οι διαφορετικές μαθησιακές προσεγγίσεις των μαθητών: γνωρίζοντας τους για να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε τις σωστές στρατηγικές διδασκαλίας,Δυνατότητα επιλογής κατάλληλων μεθόδων για διαφορετικές τάξεις, πλαίσια και στιγμές κατά τη διάρκεια του μαθήματος,Στρατηγικές διδασκαλίας με συγκεκριμένους, γενικούς στόχους: παιχνίδι ρόλων, συνεργατική μάθηση,Εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τη διαπολιτισμική επικοινωνία.

Συνολικά, το σεμινάριο βοήθησε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν ευρύτερη συνειδητοποίηση σχετικά με διαφορετικές προσεγγίσεις μάθησης, τη διαπολιτισμική επικοινωνία, τις καινοτόμες μεθόδους και το πώς να μετατρέψουν τη διαφορετικότητα από δυσκολία σε δυνατότητα.

Το EUROPASS είναι ένας διεθνής φορέας παροχής μαθημάτων με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στη διοργάνωση μαθημάτων για Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς. Ο κύριος εκπαιδευτής των σεμιναρίων ήταν η Sheila Crown, καθηγήτρια Αγγλικών.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα