Χανιά | Μνήμη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί

Στις 19 Μάη συμπληρώνονται 102 χρόνια οπό την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και στις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον Σύλλογο Ποντίων Χανίων “Παναγία Σουμελά”.

Παραθέτουμε ένα δυνατό κείμενο της αείμνηστης Σιμέλας Καραβάνου, η οποία διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος του συλλόγου:

“19 ΜΑΙΟΥ 1919. Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου.

Ημέρα μνήμης και στοχασμού για ένα λαό που σφαγιάστηκε ξεριζώθηκε και εκδιώχθηκε από τα πάτρια εδάφη

του.

Ενας πολιτισμός με ιστορία  3000 ετών, που έλαμψε και μεγαλούργησε, και  που διατήρησε τις Ελληνικές παραδόσεις την γλώσσα , την θρησκεία  .

Ότι πετυχαν οι Ελληνες στον Πόντο  το πέτυχαν μόνοι  τους.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, απομακρυσμένος Γεωγραφικά από την Μητροπολιτική Ελλάδα, δεν είχε  ούτε πολιτική, ούτε στρατιωτική ηγεσία, είχε όμως θρησκευτική, που και  ήταν το στήριγμά του.

Ο Γολγοθάς των Ποντίων αρχίζει να γίνεται ορατός μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων, και την εμφάνιση των Νεότουρκων και του αρχηγού τους Κεμάλ Οσμάν.

Το νεοσυσταθέν κεμαλικό  κράτος , του οποίου η ιδεολογία του , είναι η ιδεολογία της καταπίεσης της εξολόθρευσης και του αφανισμού ,ακόμη και σήμερα , αρχίζει να βάζει  σε δράση το σχέδιο Εθνικής κάθαρσης που είχαν καταστρώσει ο Κεμάλ πασάς  με τον Γερμανό στρατηγό  Λίμαν φον Σάντερς .

Ο σκοπός αυτού του σχεδίου , η εξόντωση όλων των Χριστιανικών πληθυσμών  και η αρπαγή του πλούτου αυτών.

Οι Ελληνες Πόντιοι κράταγαν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος της ναυσυπλοοίας , του εμπορίου , την εξόρυξη και  εκμετάλευση μεταλλευμάτων , την καλλιέργεια και εξαγωγή προιόντων .

Να περάσουν στην κατοχή τους οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά  ήταν τα κίνητρα των Γερμανών φίλων των νεότουρκων . Ο δε Κεμάλ ήθελε την εξουσία .

Οι μέθοδοί  τους μπαίνουν σε εφαρμογή  Οι εξορίες, οργανωμένα απομακρύνουν χιλιάδες Πόντιους από τα σπίτια τους  φυλακίσεις με ανύπαρκες αφορμές,  απαγχονισμοί, εκτοπίσεις, τάγματα εργασίας (τα γνωστά αμελέ ταμπουρού) να σπάζουν πέτρες να τις χτίζουν και να τις ξαναγκρεμίζουν χωρίς σταματημό   πορείες μέχρι τελικής πτώσεως, μέχρι θανάτου ,  μέσα στην έρημο με πείνα και δίψα.

Στη Σάντα επτά χωριά, Κρωμνη,Λυβερά , Ματσούκα, Γαλίαινα, Χιλιάδες οι νεκροί ελάχιστοι γλύτωσαν.  Το Στρατόπεδο Τσεβισλίκ  και το Γκούλακ νότια της Τραπεζούντας ήταν πολύ χειρότερα από το ¨Αουσβιτς.

Το Δεκέμβριο του 1916 ο Εμβέρ και ο Τααλάτ εξοντώνουν τους Έλληνες της Σαμψούντας και της Πάφρας.

Ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος αναφέρει: « τα πάνδεινα υποστάντες οι κάτοικοι & διωγμούς & βιασμούς & σφαγές  ετάφησαν άκλαφτοι και ακήδευτοι  εις τας αφιλοξένους χώρας των Τούρκων»

Στη Σαμψούντα σε τρείς μήνες γίνονται 9 αποστολές εξορίας και τάγματα εργασίας.

Ο Χακί Χαμή Μπέης στην συνεδρίαση της τουρκικής  εθνοσυνέλευσης τόνιζε ‘’το πρόσωπό  μας θα είναι αιώνια  κηλιδωμένο εξ αιτίας των εκτοπίσεων, εάν οι εκτοπισμοί γίνονται προκειμένου  να δολοφονηθούν ανθρώπινες ψυχές , τότε κύριοι αυτό είναι άκρως αποτρόπαιον ζήτημα, μας κηλιδώνει ενώπιον του σύμπαντος κόσμου.’

Όμως το σχέδιο ολοκληρώθηκε , και αφού συνετελέσθη το έγκλημα , και  χάθηκαν 350.000 πόντιοι, ήρθε το η ώρα του ξεριζωμού  και της προσφυγιάς  για  τους εναπομείναντες.

Το έγκλημα διεπράχθη η Γενοκτονία πέτυχε!!

Και αυτόν τον πόνο  χρόνια τον  κουβαλούσαν οι πόντιοι μέσα στην ψυχή  τους και όταν κοίταζαν με τα μάτια τη ψυχής την  πατρίδα έκλαιγαν

Χρόνια φώναζαν ότι πέρασαν ,ότι τραβηξαν, από τους Τούρκους, τα κλάματά  τους για  την ευλογημένη γη  που έχασαν για  τα  ταφία  τους  που έμειναν πίσω, και  όλα  αυτά  ακούγονταν μέσα στους μαχαλάδες   που ζούσαν , μέσα στις παράγκες που έφτιαξαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα , πουθενά αλλού δεν ακούγονταν η γενοκτονία , κανείς από το επίσημο Ελληνικό κράτος δεν αναφερόταν σ’αυτήν την σφαγή που έγινε, σαν να μην έγινε ποτέ. Μια εκωφαντική σιωπή και πολλές φορές μια εχθρική στάση απέναντι στις ιστορικές αναφορές των γεγονότων.

Όμως  δείτε , τι δύναμη έχει αυτό το Ποντιακό στοιχείο,  η κραυγή  από τους μαχαλάδες , έγινε Ευρωπαϊκό ζήτημα.

Ναι έγινε,  παρότι οι   Ελληνικές κυβερνήσεις  προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά  τον Ελληνικό λαό από την γνώση της ιστορικής  πορείας  των Ποντίων.

Οι άλλοι λαοί που έχουν υποστεί γενοκτόνα βία είχαν ημέρα μνήμης και αναφοράς,  γι αυτό που τους συνέβη. Εμείς οι Έλληνες καμία αναφορά στα γεγονότα. Καθυστερημένα έγινε και στην Ελλάδα.

Και  έγινε με τον αγώνα,  την επιμονή, και υπομονή μερικών ανθρώπων όπως  του Μιχάλη Χαραλαμπίδη που φωνάζει 35 χρόνια  τώρα,  ότι πρέπει να διεκδικούμε την αναγνώρηση της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου όχι μόνον μέσα  στην Ελλάδα αλλά  και παγκοσμίως. Αλλά και του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη που με έρευνα και ντοκουμέντα καθώς και  πιστοποιημένες μαρτυρίες έχει συνγγράψει κατ’ εντολή της Ελληνικής Βουλής τα γεγονότα εκείνης της περιόδου. Πολλοί οι Πόντιοι που πάλεψαν και παλεύουν.

Όταν εμείς σαν λαός διεκδικούμε την μνήμη μας αυτό μας κάνει να διακρινόμαστε από υψηλό επίπεδο αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης. Ο Κεμάλ πασάς  προβλήθηκε επί χρόνια στην Ελλάδα σαν να ήταν μεγάλος  ηγέτης και πολιτικός.

Ο θύτης που σχεδίασε, οργάνωσε, και πραγματοποίησε την πολιτισμική αλλά και φυσική εξόντωση των Ποντίων ήταν ο Κεμάλ Μουσταφάς. Οι οπαδοί του συνεχίζουν να είναι λάτρεις του θανάτου ακόμα και σήμερα.

Με την φωνή δυνατή προς όλους μέσα και έξω από την Ελλάδα , σε δικούς μας και ξένους λέμε η Γενοκτονία Εγίγκεν.

Το μαρτυρούν 353000 ψυχές

Και η  αναγνώριση από  όλα τα  κράτη πρέπει να συνεχιστεί.

Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυνγξ εάν επιλαθώμεθά σου ώ πάτριος Ποντία Γη .

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ανήκει σαυτές τις περιπτώσεις όπου η ανθρωπιά αγγίζει την ανθρωπότητα.

Όταν ένας ολόκληρος λαός ,έπεσε θύμα της απανθρωπιάς του Κεμάλ  μουσταφά ,και των οικονομικών συμφερόντων,  είναι η ίδια η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ  που πληγώθηκε.

Η ανάδειξη και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας αποτελούν κυρίαρχο στόχο. Η αναγνώριση θα είναι και ένα σπουδαίο βήμα για τον Τούρκικο λαό και θα δείχνει ειλικρίνεια και σεβασμό.

Το Ποντιακό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα ιστορίας, είναι ένα ζωντανό θέμα και επίκαιρο, αν λάβουμε υπ΄όψιν μας τον αγώνα που γίνεται για την δημοκρατία την ελευθερία την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.”

zarpanews.gr

The post Χανιά | Μνήμη Γενοκτονίας| Μνήμη Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Μνήμη Γενοκτονίας, Ελλήνων, Πόντου –,chania | mnimi genoktonias, ellinon, pontou –