Χανιά | «Κατάκοποι» υπάλληλοι ξενοδοχείων λόγω έλλειψης προσωπικού – Τι λένε εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωρίες και με ελάχιστα ρεπό

Υπό τη σκιά μίας νέας… επιδημίας, αυτή της έλλειψης εργατικών χεριών βρίσκεται τη φετινή σεζόν ο κλάδος του τουρισμού και στα Χανιά. Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στο  zarpanews.gr ο πρόεδρος ξενοδόχων του νομού Μανώλης Γιαννούλης, αλλά και οι υπάλληλοι οι οποίοι δηλώνουν «εξουθενωμένοι» από τον πρώτο κιόλας μήνα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για αναζήτηση εργασίας στον τομέα των ξενοδοχειακών επαγγελμάτων, όπως συμπεραίνει κανείς, έχει σχεδόν εξαφανιστεί ή αποτελεί έσχατη λύση.

Σύμφωνα

με την 27χρονη Ε.Π. η οποία τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται σε ξενοδοχειακές μονάδες των Χανίων, δεν έχει νιώσει ποτέ ξανά τόση κούραση. Κι αυτό λόγω της έλλειψης λοιπού προσωπικού: «Γυρνάω σπίτι κατάκοπη. Κάνω υπερωρίες από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, χωρίς ρεπό. Γνώριζα εξ αρχής τη φύση της δουλειάς. Η σεζόν εξάλλου είναι να εργάζεσαι 6,7 μήνες και τους υπόλοιπους να κάθεσαι όμως είναι κάτι βάρδιες που σε κάνουν να ξανά σκέφτεσαι “μήπως να φύγω από τον χώρο;”

“Για παράδειγμα: Ένα βράδυ είμασταν 7 άτομα στο σέρβις, κάποια στιγμή χρειάστηκαν οι 3 να φύγουν σε άλλο πόστο που χρειάζονταν βοήθεια και οι υπόλοιποι μείναμε να εξυπηρετήσουμε 300 άτομα. Αξίζει για 900 ευρώ τόση κούραση; Ήταν η χειρότερή μου βάρδια μέχρι σήμερα! Και είναι ακόμα η αρχή…» λέει χαρακτηριστικά.

«Είμαι ενάμιση μήνα χωρίς ρεπό και έπεται συνέχεια…» μας λέει ο 38χρονος Μ.Π. «Δεν βλέπω την οικογένειά μου, γυρνάω αργά σπίτι, δεν βλέπω τα παιδιά μου. Πολλές φορές νιώθω εξουθενωμένος, σχεδόν κάθε μέρα δουλεύουμε παραπάνω από 9 ώρες, πράγμα που γνώριζα εξ αρχής όταν ξεκίνησα γιατί 10 χρόνια τώρα, εργάζομαι σεζόν»

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα χρήματα είναι ικανοποιητικά, αλλά θα μπορούσε να είναι περισσότερα για τις αρμοδιότητές μου. Εδώ, αξίζει να πούμε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν μόνο στο πόστο τους, βοηθούν σε όλες τις ειδικότητες αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Καταλαβαίνετε τον φόρτο που νιώθουν» είπε. «Αυτό που με κρατάει στον κλάδο είναι οι σχετικά καλές απολαβές, που δεν βρίσκεις σε άλλες θέσεις εργασίας» κατέληξε.

Το «νέο αίμα» και η αισιοδοξία 

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος που αφορά τους νεότερους σε ηλικία και στον κλάδο.

Ο Άλεξ και ο Διονύσης, φοιτητές ακόμα, ήρθαν στα Χανιά | Κατάκοποιγια σεζόν και θα δουλέψουν ως σερβιτόροι σε μπαρ ξενοδοχειακών μονάδων του Δήμου Πλατανιά για πρώτη φορά. Δήλωσαν και οι δύο αισιόδοξοι. «Υπογράψαμε σύμβαση 8ωρη, με 4 ρεπό τον μήνα και ικανοποιητικό μισθό» είπαν.

«Δουλεύω 4 χρόνια σε ξενοδοχεία. Ευχαριστημένος είμαι από τη δουλειά και γνωρίζω ότι έχει κούραση. Δουλεύεις 7 μήνες οπότε πρέπει να δώσεις το κάτω παραπάνω» είπε ο Γ.Γ.

«Είναι η τρίτη σεζόν που δουλεύω ως μπαρτέντερ σε ξενοδοχείο. Το διασκεδάζω βέβαια γιατί σε αυτό το πόστο έχω αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Κούραση ναι, υπάρχει, αλλά οι ώρες περνούν ευχάριστα στο συγκεκριμένο πόστο» είπε ο Μ.Φ.

Μανώλης Γιαννούλης: «Οι εργαζόμενοι θα επανέλθουν πάλι στον τομέα»  

«Η έλλειψη αφορά όλους τους μεσογειακούς προορισμούς. Υπάρχει έλλειψη εργαζομένων περίπου 700.000 άτομα σε όλη τη Μεσόγειο. Αλλά μη μένουμε μόνο στον τουριστικό τομέα, υπάρχουν ελλείψεις στον γεωργικό τομέα, στη βιομηχανία, στις κατασκευές. Δεν είναι κάτι που αφορά δηλαδή μόνο τον τουρισμό. Είναι ένα αποτέλεσμα των αλλαγών που επέφερε η πανδημία» δήλωσε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος ξενοδόχων νομού Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σιγά σιγά θα εξορθολογιστεί το σύστημα γιατί ο τουρισμός μπορεί να δώσει προοπτική, διέξοδο σε πολλές δουλειές και μία καλά υποσχόμενη καριέρα. Πανελλαδικά λείπουν περίπου 50.000 θέσεις εργασίας».

Ο κ. Γιαννούλης, απέδωσε την έλλειψη προσωπικού στο ότι «ο κόσμος μετά την πανδημία άλλαξε κατεύθυνση. Δύο χρόνια σχεδόν τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά, πολλοί πήγαν στην λιανική.

Ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας της οικονομίας ο οποίος ακόμα και στην περίοδο κρίσης, από το 2011 είχε συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό λοιπόν δίνει ένα πλέγμα ασφάλειας στον οποιονδήποτε εργαζόμενο και από εκεί και έπειτα οι άνθρωποι οι οποίοι – δικαίως θα έλεγα – μέχρι το 2020 έπρεπε να αλλάξουν κατεύθυνση, να αλλάξουν δουλειά δεδομένου ότι τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά θεωρώ ότι έτσι όπως ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί η τουριστική ροή τα επόμενα χρόνια θα επανέλθουν πάλι στον ξενοδοχειακό τομέα» είπε.

«Η σεζόν θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση»

Τέλος, θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο αριθμός των κρατήσεων στο αεροδρόμιο Χανίων και σύμφωνα με τον πρόεδρο ξενοδόχων Χανίων, η φετινή σεζόν δείχνει πως θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση.

zarpanews.gr

The post Χανιά | «Κατάκοποι» υπάλληλοι ξενοδοχείων λόγω έλλειψης προσωπικού – Τι λένε εργαζόμενοι που δουλεύουν υπερωρίες και με ελάχιστα ρεπό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά | Κατάκοποι,chania | katakopoi