Χανιά | “Η γνώση απελευθερώνει” – 27 κρατούμενοι αποφοίτησαν από το σχολείο στις φυλακές Αγιάς | Video+Photos

Τελετή αποφοίτησης για τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτούργησε και φέτος στις φυλακές της Αγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στο κατάστημα κράτησης Χανίων, με τους κρατούμενους που ολοκλήρωσαν τη φοίτηση, να παραλαμβάνουν τα απολυτήριά τους, υπό τους ήχους χειροκροτημάτων. Στο σχολείο φοίτησαν δεκάδες κρατούμενοι, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής ήταν εκατοντάδες και μάλιστα έγινε γνωστό, ότι η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας

να ιδρυθεί και λύκειο στις φυλακές, για να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές οι κρατούμενοι:

“Στηρίζουμε τον θεσμό των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, φέτος για πρώτη φορά λειτούργησε και εξεταστικό κέντρο Πανελλαδικών στο κατάστημα κράτησης εδώ. Σε άμεση προτεραιότητα όμως έχουμε την πρόταση που θα κάνουμε μαζί με τον διευθυντή των φυλακών, για τη δημιουργία νέου σχολείου, λυκείου ή ΕΠΑΛ, μέσα στο κατάστημα αυτό. Η πρόταση θα γίνει εντός του επόμενου σχολικού έτους και θα πρέπει να την εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας. Το βασικό είναι να γίνει η ίδρυση, χώροι, όπως έχουμε συζητήσει και με τον διευθυντή των φυλακών, υπάρχουν”, δήλωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μανώλης Τζανάκης.

“Είχαμε 300 αιτήσεις, αλλά τελικά φοίτησαν 82 άτομα, γιατί δεν υπήρχε περισσότερος διαθέσιμος χώρος. Αποφοίτησαν από τον 2ο κύκλο 27 άτομα. Οι περισσότεροι μαθητές μας είναι αλλοδαποί, οι Έλληνες είναι λιγότεροι. Και οι καλύτεροι μαθητές μας είναι αλλοδαποί”, δήλωσε η Ευαγγελία Μουριζάκη, αναπληρώτρια διευθύντρια του 2ου ΣΔΕ Χανίων.

“Το σχολείο δίνει ισότιμο τίτλο γυμνασίου. Ήταν δύσκολα, μέχρι τον Ιανουάριο ήμασταν μόλις τρεις μόνιμοι εκπαιδευτικοί, μετά προστέθηκαν ωρομίσθιοι που κάλυψαν όλες τις ανάγκες. Και οι μαθητές μας αλλάζουν, είναι θεαματική η διαφορά. Δεν έχω δει πουθενά αλλού μαθητές που να αγαπούν και να σέβονται τόσο πολύ το σχολείο τους όσο οι κρατούμενοι”, προσέθεσε ακόμα η εκπαιδευτικός.

“Η γνώση απελευθερώνει”

“Έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου ως την έκτιση της ποινής μου. Έξω δεν είχα την ευκαιρία λόγω οικογενειακών προβλημάτων να τελειώσω το σχολείο. Πάντα όμως προσπαθούσα στον ελεύθερό μου χρόνο να διαβάζω. Επέλεξα το σχολείο γιατί είναι ένας τρόπος διαφυγής. Η γνώση ελευθερώνει. Αυτή οδηγεί στην ελευθερία και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω το σχολείο αυτές τις δύο χρονιές“, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Νίκος, κρατούμενος στις φυλακές της Αγιάς | Video+Photosπου την Πέμπτη παρέλαβε το απολυτήριό του. Στην ερώτηση, αν οι κρατούμενοι αλλάζουν μέσα από τη μάθηση, ήταν απόλυτος:

“Φυσικά και βοηθάει και το βλέπω σε μένα πρώτα. Αλλάζει ο τρόπος σκέψης, γίνεται πιο ανοιχτή, πιο διευρυμένη. Και ειδικά στο πλαίσιο της φυλακής όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, βλέπεις ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο σχολείο έχουν διαφορετική στάση και συμπεριφορά, άσχετα με την ποινή τους. Και το ταξίδι δεν σταματάει εδώ. Εγώ θέλω να τελειώσω και το λύκειο, αν μου δοθεί η ευκαιρία.

Η ζωή εντός των τειχών είναι προσαρμόσιμη. Είμαστε σαν χαμαιλέοντες, ο αγώνας για την επιβίωση είναι καθημερινός. Ειδικά όταν υπάρχει και η αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, γιατί οι οικογένειές μας είναι έξω. Είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο το να μην επιστρέψεις στη φυλακή και οι στατιστικές δείχνουν πως όσοι πέρασαν από το σχολείο, σπάνια επιστρέφουν στις φυλακές”, είπε ακόμα ο κρατούμενος.

Κονταξάκης:Χανιά | “Η παιδεία πρέπει να επικρατήσει”

“Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καθηγητές που σε όλο αυτό το διάστημα έφεραν εις πέρας αυτό το όμορφο και ωραίο ταξίδι. Προχωράμε για την επόμενη χρονιά πιο συγκροτημένοι και με καινούριες προτάσεις. Ο εγκλεισμός δεν είναι σωφρονισμός27 κ, η παιδεία πρέπει να επικρατήσει. Θα γίνουν εισηγήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, στο να υπάρχουν περισσότερες θέσεις στο σχολείο, εμείς είμαστε απόλυτα θετικοί σε αυτό”, δήλωσε ο διευθυντής των φυλακών, Γιώργος Κονταξάκης.

“Αξιοποίησαν τον χρόνο με τη βοήθεια των εξαιρετικών δασκάλων τους και ήταν μια συγκινητική εκδήλωση διότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία. Πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω στον τομέα αυτό, είτε μέσω ενός τεχνικού ΕΠΑΛ, είτε μέσω αθλοπαιδιών, με την Περιφέρεια να έχει δεσμευτεί δια του ίδιου του Περιφερειάρχη για τη δημιουργία ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και θεωρούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αυτό που έχουμε δεσμευτεί θα το προχωρήσουμε”, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

“Ευχόμαστε να υπάρχει υγεία, καλύτερες επιλογές στη ζωή τους και ό,τι καλύτερο για τους αποφοίτους και τις οικογένειές τους”, είπε ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος επισήμανε ακόμα την συνεργασία που υπάρχει με το εσπερινό ΕΠΑΛ του δήμου Πλατανιά και του ΣΔΕ.

Και ποίηση στη φυλακή

Στην εκδήλωση προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στη φυλακή με πρωταγωνιστές κρατούμενος, ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε αλλοδαπός κρατούμενος που απήγγειλε στο ακροατήριο, ποίημα που έγραψε ο ίδιος για τη μητέρα του στα ελληνικά:

“Τα μάτια σου είναι το φεγγάρι που μου φωτίζει το σκοτάδι στη ζωή.
Η αγκαλιά σου είναι θερμή πατρίδα που μου λείπει σε κάθε δύσκολη στιγμή.
Η καρδιά σου είναι γαλήνιο ποτάμι που με ποτίζει αγάπη και στοργή.
Στα λόγια σου μαζεύονται όλα τα νοήματα για την ανθρωπιά και την ηθική.
Είσαι ο χειμώνας που βρέχει και φορτίζει τις φλέβες μου αστραπή και βροντή.
Είσαι η αθάνατη βασίλισσα στην ιστορία μου, έστω κι αν είσαι κοντινή ή μακρινή.”

Δείτε φωτογραφίες:

The post Χανιά | “Η γνώση απελευθερώνει” – 27 κρατούμενοι αποφοίτησαν από το σχολείο στις φυλακές Αγιάς | Video+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα