Χανιά | Αντιμετώπιση πολυτραυματία στα ΤΕΠ μέσω του κλινικού φροντιστηρίου | Photos

| Photos

Στα πλαίσια του 15ου Πανελλήνιου Επιστημονικού και Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος που ολοκληρώθηκε εχθές στα Χανιά, παρουσιάστηκαν Ερευνητικές και Ανασκοπικές Εργασίες καθώς επίσης και κλινικά φροντιστήρια με προσομοίωση περιστατικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το κλινικό φροντιστήριοΧανιά | Αντιμετώπιση Πολυτραυματία στο ΤΕΠ, με συντονιστές: α) Ελένη Σταματοπούλου, PhD(c), MSc

Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευτικός, RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, β) Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», MSc ΕΑΠ, Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων, γ) Βασίλειο Καλδή Γενικό Χειρουργό Εντατικολόγο Διευθυντής ΕΣΥ, Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος ΤΕΠ ΓΝΑ ΚΑΤ και δ) Ιωάννη Αλαμάνο, Διευθυντή Β’ Μ.Ε.Θ., Αναισθησιολόγο – Εντατικολόγο, Τομεάρχη Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής Γ.Ν.Α. ΚΑΤ.

Εκπαιδευτές ήταν: η Αθανασία Σταματοπούλου PhD(c) Οικονομολόγος, MSc International Human Recourse Management, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑ.Δ.Α. & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώση για την:
⦁ Εισαγωγή στην προνοσοκομειακή φροντίδα. Η διαχείριση του αεραγωγού προνοσοκομειακά. Καθιερωμένες προφυλάξεις στη διαχείριση του αεραγωγού.
⦁ Αρχική εκτίμηση “ABCDE”. Ακινητοποίηση Σπονδυλικής Στήλης. Εκτίμηση κακώσεων θώρακος. Αξιολόγηση κακώσεων του πολυτραυματία.

⦁ Τεχνική διάνοιξης αεραγωγού χωρίς εξοπλισμό (Head tilt/Chin lift). Υπεργλωττιδικές συσκευές αερισμού πνευμόνων. Μη επεμβατικές τεχνικές αερισμού πνευμόνων. Βασική & εξειδικευμένη διαχείριση αεραγωγού. Ενδείξεις & τεχνικές ενδοτραχειακής διασωλήνωσης, αλγόριθμος διαχείρισης δύσκολου αεραγωγού.
⦁ Ακτινολογική Αξιολόγηση Πολυτραυματία στο ΤΕΠ.

⦁ Ομάδα τραύματος, συντονισμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
⦁ Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Ο Πληθυσμός Στόχος ήταν: Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιπό προσωπικό στις υπηρεσίες υγείας και φοιτητές και ο αριθμός συμμετεχόντων (δια ζώσης) 20 άτομα, χωρίς περιορισμό στο web. Η Υλικοτεχνική Υποδομή ήταν: Οπτικοακουστικό υλικό συγχρονισμό εικόνας από διάφορες πηγές (video, PowerPoint μορφή ppt, απεικονιστικά κτλ.), έντυπες σημειώσεις, εκπαιδευτικά προπλάσματα διαχείρισης αεραγωγού ενήλικα (Laerdal Airway Management Trainer).

Αναφέρθηκε ότι η ιστορία των συγκρούσεων και της βίας μεταξύ ανθρώπων προκαλούν τραυματισμούς και θανάτους, έχουν ιστορία περίπου 200 χιλιάδες χρόνια και επιμένουν μέχρι σήμερα. Το τραύμα είναι από καιρό ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τραυματισμό κάθε χρόνο. Το τραύμα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας θνησιμότητας και το 16% της παγκόσμιας νοσηρότητας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τραύμα είναι η τέταρτη κύρια αιτία θανάτου και η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και νέων ηλικίας 1–44 ετών.

Ευθύνεται για περισσότερους πρόωρους θανάτους από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις ή τη μόλυνση από τον ιό HIV. Προβλέπεται ότι τα τροχαία θα αυξηθούν ως την πέμπτη κύρια αιτία θανάτου το 2030. Το 50% όλων των θανάτων συμβαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά από τoν τραυματισμό είτε στο σημείο είτε καθοδόν για το νοσοκομείο. Το ποσοστό θνησιμότητας (συμπεριλαμβανομένων τόσο των προνοσοκομειακών όσο και των ενδονοσοκομειακών θανάτων) αυξήθηκε σε ποσοστό 35% στο περιβάλλον υψηλού εισοδήματος και στο περιβάλλον μεσαίου εισοδήματος σε 55%. Είναι ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας την τελευταία 20ετία, στην Ελλάδα λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημικής νόσου.

Η απώλεια παραγωγικότητας λόγω θανάτου και αναπηρίας από τραυματισμό αντιπροσωπεύει σημαντική απώλεια οικονομικών ευκαιριών σε όλες τις χώρες αναδεικνύοντας τα Χαρακτηριστικά του Νέου Δημόσιου Management και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τις γενικές θεωρήσεις της αρχικής αντιμετώπισης πολυτραυματία όπου παρουσιάστηκαν, o πολυτραυματίας χαρακτηρίζεται από κακώσεις σε περισσότερες από μία σωματικές κοιλότητες ή κακώσεις σε μία σωματική κοιλότητα και κάταγμα πυέλου ή κάκωση σε μία σωματική κοιλότητα και κάταγμα σε δύο μακρά οστά. Η αρχική φροντίδα περιλαμβάνει: τον απεγκλωβισμό των θυμάτων, την εκτίμηση της βαρύτητας των τραυμάτων τους και τη διαλογή αυτών, την παροχή πρώτων βοηθειών και την διακομιδή των τραυματιών στα ΤΕΠ. Η πρωταρχική αξιολόγηση του τραυματία «Χρυσός Κανόνας» βασίζεται στην εκτίμηση των ζωτικών σημείων με το «ABCDE». Η πρώτη περίοδος για την αντιμετώπιση του πολυτραυματία αρχίζει αφού σταθεροποιηθούν όλες οι ζωτικές λειτουργίες επιτυγχάνοντας «επαρκή οξυγόνωση», «αιμοδυναμική σταθερότητα» και «αντιμετώπιση της αιμορραγίας». Για να προληφθεί το τραύμα πρέπει να στοχεύεται ο ανθρώπινος παράγοντας στις παραμέτρους της κάκωσης σύμφωνα με «τα 4 Ε». Εκπαίδευση, Επιβολή, Επινόηση, Ερέθισμα. Τα συμπεράσματα του κλινικού φροντιστηρίου ήταν πως η αντιμετώπιση του τραύματος απαιτεί γνώση, επαγρύπνηση και οργάνωση.

Η έμφαση σε κλινικά σημεία κλειδιά και η έγκαιρη εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών τεχνικών περιορίζουν τη θνησιμότητα και τη θνητότητα. Η πλέον ορθή αντιμετώπιση είναι αυτή που γίνεται όσο τον δυνατό γρηγορότερα μετά το τραυματισμό, επειδή είναι δυνατόν να εμφανιστούν αρκετές επιπλοκές που να απειλούν ακόμα και τη ζωή του πολυτραυματία (Χρυσή Ώρα). Η προαγωγή της καλής υγείας, η πρόληψη του τραύματος αφορά εκτός από την εξασφάλιση της και τη μείωση του ψυχοκοινωνικού κόστους Δημόσιας Υγείας.

Η ταχύτητα, ο συγχρονισμός και η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) της ομάδας ανάνηψης, στην οποία ο ρόλος του νοσηλευτή είναι καθοριστικός, αποτελούν ουσιώδη στοιχεία για κάθε πράξη επείγουσας ιατρικής στην αντιμετώπιση του πολυτραυματία. Η εφαρμογή στην καθημερινή πράξη κατάλληλα δομημένων πρωτοκόλλων, η ορθή εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικό, είναι απαραίτητες για τη σωστή διαχείριση του ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ μειώνοντας πιθανές επιπλοκές στη διαχείριση του. Το ποσοστό τραυματισμών μπορεί να μειωθεί με τη χρήση αξιόπιστου και ακτινολογικού εξοπλισμού καθώς και με την παρέμβαση της διεπιστημονικής ομάδας τραυμάτων. Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία στο ΤΕΠ απαιτεί ειδικές γνώσεις και προϋποθέσεις που αφορούν τον τρόπο δράσης του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

Ελένη Σταματοπούλου PhD(c), MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εκπαιδευτικός, RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, ο Ιωάννης Θεοδωράκης PhD, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Επιμελητής Α΄, Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, ο Δημήτριος Δολτσινιάδης Χειρουργός Θώρακος Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, ο Δημήτριος Στεργίου Ειδικευόμενος Ακτινοδιαγνωστής Γ.Ν.Α. ΚΑΤ και ο Βασίλειος Καλδής, Γενικός Χειρουργός Εντατικολόγος Διευθυντής ΕΣΥ/Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος ΤΕΠ του ΓΝΑ ΚΑΤ.

Σκοπός & Εκπαιδευτικοί Στόχοι του κλινικού φροντιστηρίου Αντιμετώπισης Πολυτραυματία στο ΤΕΠ ήταν η ενίσχυση των γνώσεων και η ανάπτυξη ικανοτήτων των εκπαιδευομένων σε θέματα διαχείρισης του πολυτραυματία σύμφωνα με τις αρχές του PHTLS στην προνοσοκομειακή φροντίδα και του ATLS. Η εξάσκηση δεξιοτήτων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ο καθορισμός των ρόλων, με σκοπό τη διατήρηση ζωής του πολυτραυματία, παρέχοντας νοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας, υψηλού επιπέδου.

καθοδόν για το νοσοκομείο. Το ποσοστό θνησιμότητας (συμπεριλαμβανομένων τόσο των προνοσοκομειακών όσο και των ενδονοσοκομειακών θανάτων) αυξήθηκε σε ποσοστό 35% στο περιβάλλον υψηλού εισοδήματος και στο περιβάλλον μεσαίου εισοδήματος σε 55%. Είναι ένα μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας την τελευταία 20ετία, στην Ελλάδα λαμβάνοντας διαστάσεις επιδημικής νόσου. Η απώλεια παραγωγικότητας λόγω θανάτου και αναπηρίας από τραυματισμό αντιπροσωπεύει σημαντική απώλεια οικονομικών ευκαιριών σε όλες τις χώρες αναδεικνύοντας τα Χαρακτηριστικά του Νέου Δημόσιου Management και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σύμφωνα με τις γενικές θεωρήσεις της αρχικής αντιμετώπισης πολυτραυματία όπου παρουσιάστηκαν, o πολυτραυματίας χαρακτηρίζεται από κακώσεις σε περισσότερες από μία σωματικές κοιλότητες ή κακώσεις σε μία σωματική κοιλότητα και κάταγμα πυέλου ή κάκωση σε μία σωματική κοιλότητα και κάταγμα σε δύο μακρά οστά. Η αρχική φροντίδα περιλαμβάνει: τον απεγκλωβισμό των θυμάτων, την εκτίμηση της βαρύτητας των τραυμάτων τους και τη διαλογή αυτών, την παροχή πρώτων βοηθειών και την διακομιδή των τραυματιών στα ΤΕΠ. Η πρωταρχική αξιολόγηση του τραυματία «Χρυσός Κανόνας» βασίζεται στην εκτίμηση των ζωτικών σημείων με το «ABCDE». Η πρώτη περίοδος για την αντιμετώπιση του πολυτραυματία αρχίζει αφού σταθεροποιηθούν όλες οι ζωτικές λειτουργίες επιτυγχάνοντας «επαρκή οξυγόνωση», «αιμοδυναμική σταθερότητα» και «αντιμετώπιση της αιμορραγίας». Για να προληφθεί το τραύμα πρέπει να στοχεύεται ο ανθρώπινος παράγοντας στις παραμέτρους της κάκωσης σύμφωνα με «τα 4 Ε».

Εκπαίδευση, Επιβολή, Επινόηση, Ερέθισμα. Τα συμπεράσματα του κλινικού φροντιστηρίου ήταν πως η αντιμετώπιση του τραύματος απαιτεί γνώση, επαγρύπνηση και οργάνωση. Η έμφαση σε κλινικά σημεία κλειδιά και η έγκαιρη εφαρμογή σύγχρονων διαγνωστικών τεχνικών περιορίζουν τη θνησιμότητα και τη θνητότητα. Η πλέον ορθή αντιμετώπιση είναι αυτή που γίνεται όσο τον δυνατό γρηγορότερα μετά το τραυματισμό, επειδή είναι δυνατόν να εμφανιστούν αρκετές επιπλοκές που να απειλούν ακόμα και τη ζωή του πολυτραυματία (Χρυσή Ώρα). Η προαγωγή της καλής υγείας, η πρόληψη του τραύματος αφορά εκτός από την εξασφάλιση της και τη μείωση του ψυχοκοινωνικού κόστους Δημόσιας Υγείας.

zarpanews.gr

The post Χανιά | Αντιμετώπιση πολυτραυματία στα ΤΕΠ μέσω του κλινικού φροντιστηρίου | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα