Χανιά | Ανοίγουν δρόμοι συνεργασίας με Μεξικό, Περού, Ουρουγουάη | Photo

Ο Πρέσβης του Μεξικού στην Αθήνα Daniel Hernandez Joseph και μέλη των Πρεσβειών του Περού και της Ουρουγουάης -όλοι επιβάτες του Μεξικανικού ιστιοφόρου που έχει καταπλεύσει στη Σούδα (ΕΔΩ) βρέθηκαν σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων, σε συνάντηση για την παρουσίαση των χωρών τους.

Στα μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων αναφέρθηκε ο Πρέσβης του Μεξικού, Daniel Hernandez Joseph. «Οι δύσκολοι καιροί είναι καιροί των ευκαιριών. Πρέπει να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν

την έναρξη της εκδήλωσης και αναφέρθηκε σε ευκαιρίες για κοινές επενδύσεις και συνεργασία στον τουρισμό, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Ακόμη, στάθηκε στην«Συμμαχία του Ειρηνικού», μία συνεργασία συνεργασία Χιλής, του Περού, της Κολομβίας και του Μεξικού στον τομέα του εμπορίου (στην οποία η χώρα μας συμμετέχει ως Παρατηρητής και στις δυνατότητες που δίνει στην Ελλάδα να «ξεκλειδώσει» μαζί τις αγορές αυτές.

«Είμαστε εδώ για να προωθήσουμε επενδύσεις στο Περού να ενισχύσουμε τις εμπορικές σχέσεις να ενημερώσουμε τους Χανιώτες για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο Περού» είπε από την πλευρά του ο κ. Fernando Albareda, Εμπορικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία του Περού στην Τουρκία.

Όπως είπε εμπορικές σχέσεις ήδη υπάρχουν καθώς η Ελλάδα εισάγει λιπάσματα και χημικά προϊόντα από το Περού αλλά και κατεψυγμένα θαλασσινά ακόμα και αγροτικά προϊόντα και εξάγει βιβλία και γενικά εκδόσεις, φυσικά καλλυντικά και αγροτικά προϊόντα. Το ύψος των εξαγωγών φτάνει τα 11,5 εκ. δολάρια και των εισαγωγών τα 5 εκ. δολάρια.

Στενοί είναι δεσμοί της χώρας μας με την Ουρουγουάη, σύμφωνα με τον κ. José Enrique Sienra, Πρόξενο της Ουρουγουάης στην Αθήνα. «Είναι πολύ σημαντική η Ελληνική παράδοση στην Ουρουγουάη. Η ελληνική κοινότητα φέτος κλείνει 100 χρόνια ενώ μέσω Ιδρύματος Ελληνισμού, διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός» ανέφερε και αναφέρθηκε στην ισχυρή παρουσία Ελλήνων εφοπλιστών στη χώρα. «Γίνονται πολλές εξαγωγές στην Ουρουγουάη από την Ελλάδα, κυρίως σε προϊόντα καπνού ενώ η Ελλάδα εισάγει σόγια, κρέας και φαρμακευτικά προϊόντα.

«Να ανοίξουν δρόμοι»

«Οι αγορές των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι γεγονός ότι, για διάφορους λόγους, μέχρι σήμερα δεν είναι στο στόχαστρο των χανιώτικων επιχειρήσεων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο σας είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την επίσκεψη σας και ευελπιστούμε να ανοίξει το δρόμο για αμοιβαία επωφελής μελλοντικές συνέργειες» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης καλωσορίζοντάς τους στο Επιμελητήριο και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε να απολαύσετε την κρητική φιλοξενία και τις κάθε είδους ομορφιές του τόπου μας».

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα