Χανιά | «Mengele»: Μία συγκλονιστική παράσταση στο στούντιο Όξω Νου

1979. Σε μια παραλία στη Βραζιλία, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο διαβόητος γιατρός του Άουσβιτς, κολυμπάει όπως κάνει κάθε πρωί. Καθώς κολυμπάει στα βαθειά, παθαίνει μια κρίση και βγαίνει στην ξηρά, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ντόπια γυναίκα, η οποία υποθέτει ότι τον έσωσε. Κολακευμένος και γοητευμένος από την αινιγματική παρουσία της, παρασύρεται στο να της αποκαλύψει τον εαυτό του. Καθώς επιδιώκει να δικαιολογήσει τη ζωή του, τελικά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καταδικάσει τον εαυτό του.

Μια ατμοσφαιρική παραγωγή γραμμένη από τον συγγραφέα και ιστορικό Philip Wareham με τον παλαίμαχο

καλλιτέχνη Tim Marriott (BBC TV The Brittas Empire), το οποίο παρουσιάζεται με κινηματογραφικό στυλ. Η παραγωγή είναι πλούσια και έντονη με τη σύγχρονη αναφορά της καθώς εκθέτει στη σκηνή έναν κοινωνικοπαθητικό ναρκισσιστή.

Ο Tim Marriott προσθέτει: «Καθώς η ρητορική των σύγχρονων συζητήσεων και εκστρατειών απηχεί τη ρητορική της δεκαετίας του 1930, είμαστε εμπνευσμένοι από τα λόγια της επιζούσας του Άουσβιτς, Λυδίας Τισχλέρ – «Ο καλύτερος τρόπος να θυμηθούμε είναι να μην ξανά συμβεί ποτέ… η δυνατότητα για καταστροφή βρίσκεται μέσα σε όλους μας».»

Η παράσταση εξελίσσεται στην Αγγλική γλώσσα και θα υπάρχει γραπτή σύνοψης της υπόθεσης στα Ελληνικά.

Παραστάσεις:Σάββατο 3, Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Είσοδος: 10 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων: 28210 45585
Απαραίτητη η κράτηση θέσεως

Σχόλια-κριτικές
Τα διδάγματα της ιστορίας ξεχνιούνται εύκολα, αν η συζήτηση περιορισθεί στα συνθήματα των 147 χαρακτήρων και στα “πιασιάρικα” σλόγκαν του σήμερα… Aυτό το έργο είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας για την πολυπλοκότητα και τις πιο σκοτεινές παρορμήσεις της ανθρώπινης φύσης – και την ανάγκη να τις αναγνωρίσουμε, ώστε να μπορέσουμε να τους αντιταχθούμε.

O “Mengele”δημιουργήθηκε από την ίδια ομάδα, η οποία καθιερώνει γρήγορα μια φήμη για το Impact Theatre, που ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα σε συνεργασία με εθνικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Προηγούμενες παραγωγές περιλαμβάνουν Shell Shock (ένα ταξίδι ενός ατόμου μέσω μετά-τραυματικής διαταραχής) που αναπτύχθηκε μαζί με τη Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας και το Stress Combat, The Twelfth Disciple (η ανάκριση ενός Ιούδα του 21ου αιώνα) υποστήριζοντας την ελευθερία από τα βασανιστήρια, και Snared (ενα δράμα για την προστασία της φύσης) σε συνεργασία με το Born Free Foundation.

Dr. Josef Mengele …… Nazi Doctor in 1942

Βρετανικός τύπος:
«Ενδιαφέρουσα, εκπληκτική και πάνω από όλα σχετική. Πραγματικά μια παραβολή για τους σύγχρονους χρόνους. – Fringe Guru
«Ανένδοτος και γενναίος» – Eastbourne Herald
«Υποβλητικό, προκλητικό και βαθύτατο συγκινητικός» BBC Radio
«Ποιανού είναι αυτός ο κόσμος ούτως ή άλλως; Μία από τις αρχαιότερες ερωτήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα αλλά και η πιο επίκαιρη. Το Snared το ρωτά ξανά σε νέα και δραματική μορφή.»
Simon Barnes, The Times

Keywords
Τυχαία Θέματα